foto: ekrānuzņēmums no video
Ņirdz par ukraiņiem, lepojas ar Krievijas pilsonību – no Latvijas aizdzītā “krievu diskotēku” rīkotāja patiesā seja
Attēlā redzamais ielu muzikants taisnojās, ka viņš uz Rīgu braucot izklaidēt visus - kā krievus, tā latviešus, amerikāņus un ukraiņus. Par pēdējiem viņš pirms neilga laika ņirgājās sociālajos tīklos. Vien īsu brīdi pirms pasaule uzzināja par to, kas noticis Bučā.
Sabiedrība
2023. gada 12. maijs, 14:17

Ņirdz par ukraiņiem, lepojas ar Krievijas pilsonību – no Latvijas aizdzītā “krievu diskotēku” rīkotāja patiesā seja

Jauns.lv

Rīgas centrā jau ilgāku laiku ielu koncertus bija paradis rīkot Igaunijā dzīvojošs Krievijas pilsonis Artjoms Ivanovs plašāk zināms kā reperis Temada. Tieši par viņa “krievu diskotēkām” Brīvības pieminekļa tuvumā pirms neilga laika sašutumu pauda daļa sabiedrības. Nu LTV ziņo, ka ielu mākslinieks iekļauts melnajā sarakstā.

LTV ziņoja, ka tā saucamajā melnajā sarakstā Ivanovu izlēmis iekļaut iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Šāds solis nozīmē, ka Ivanovam nu būs liegts ieceļot valstī.

Iepriekš, komentējot tā saucamo “krievu diskotēku” rīkošanu, sabiedriskajam medijam reperis taisnojās, ka nav vēlējies nevienu aizskart un ar koncertiem cenšas iepriecināt gan krievus, gan latviešus, gan amerikāņus un arī ukraiņus.

Taču savos sociālajos tīklos Ivanovs ņirgājas par ukraiņiem un viņu atbalstītājiem, vienlaikus lepojoties ar “diženās Krievijas” pilsonību un svinot 9. maiju.

Ņirgājas un zobojas par ukraiņu ciešanām

LTV ziņo, ka iekšlietu ministrs pieņēmis attiecīgo lēmumu, vadoties pēc Valsts drošības dienesta (VDD) rekomendācijas.

VDD par Ivanovu tikmēr sabiedriskajam medijam izteicās šādi: “[...] dienesta iegūtā informācija liecina par šīs personas atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā un atbalstu Krievijas humanitārās ietekmes pasākumiem.”

Atliek vien pašķirstīt Ivanova sociālo tīklu vēsturi, lai rastos izteikts priekšstats par to, ko patiesībā šis ielu muzikants domā par Baltiju, Ukrainu un Putina Krieviju.

Starp video, kuros redzamas šķietami nevainīgas (bet bieži vien sabiedrisko mieru traucējošas un ar likumu pārtraucamas) ielu performances, ir ieraksti, kuros Ivanovs viņaprāt “slēpti” un “asprātīgi” ņirgājas par Ukrainu, bet kuri realitātē drīzāk demonstrē viņa intelekta līmeni.

Papildus tam reperis demonstratīvi ik gadu svin tā saucamos “uzvaras svētkus” un izceļ to, cik lepns viņš ir par savu piederību Krievijai.

Pērn aprīlī – kad frontē jau sāka parādīties pirmās pazīmes, ka krievu okupantiem tik viegli vis nebūs – Ivanova “Facebook” parādījās šāds ekrānuzņēmums:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

“Jautājumi vēl ir?” vaicā Ivanovs, atrādot “Google” meklētāja rezultātus, kuri uzrāda, ka Dauna sindroma informētības kustības simbols ir Ukrainas karoga krāsās.

Komentāros atsevišķi cilvēki norāda, ka ir vīlušies par Ivanovu, taču viņam pašam, spriežot pēc sarakstītā, šķiet, ka viņš ir spējis asprātīgi “iedzelt” Ukrainai un tās atbalstītājiem.

Ielu muzikants norāda, ka “nav vainīgs pie tā, ko uzrāda “Google” meklētājs” un turpina uzskatāmi dižoties par savu asprātību.

Realitātē Ivanova izgājiens ir gan neiecietīgs pret ukraiņiem, gan aizskarošs personām ar Dauna sindromu.

Kamēr pasaule bija šokā par krievu okupantu zvērībām Ukrainā, Ivanovs turpināja šādi “jokot”, norādot, ka it kā “nav nevienā pusē” un “esot grūti saprast, kurš ir vainīgs”.

Kāds 2021. gada vasaras ieraksts repera oficiālajā “Vkontakte” lapā tikmēr norāda, ka viņš pret Ukrainu ir pastrādājis arī noziegumu – devies sniegt kādu no savām performancēm jau tobrīd Krievijas okupētajā Krimā.

foto: Ekrānuzņēmums no "VKontakte"

Redzams, ka muzikants pirms tam bija ieplānojis uzstāties arī virknē Krievijas pilsētu, tostarp Gelendžikā – netālu no bēdīgi slavenās Vladimira Putina pils.

Lepns ar savu “diženās Krievijas” pilsonību

Uz Krieviju Ivanovs dodas diezgan regulāri, tostarp apmeklē arī dažādus cīņas sporta pasākumus.

Viņš ir šīs valsts pilsonis un ar to ļoti lepojas jau kopš 2021. gada.

“Variet mani apsveikt! Šodien es pārkvalificējos no citplanētieša par oficiālu diženās Krievijas pilsoni un nu man ir divas pases! Tagad man ir atvērti gan Eiropas, gan Krievijas ceļi. [...],” 2021. gada martā “Instagram” raksta reperis.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"

Par citplanētieti viņš sevi dēvē, piesaucot prokrievisko aktīvistu gadiem lietoto argumentu, ka viņi nevēloties būt “aliens” (no angļu valodas – “svešie”, kā pilsonības un migrācijas lietu kontekstā pieņemts dēvēt nepilsoņus).

Taču lepnums par saikni ar Krieviju Ivanovam piemīt vismaz kopš 2014. gada, kad šis sociālajos tīklos aktīvais puisis par to jau dižojās.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"

Jāpiezīmē, ka ieraksts tapis dažus mēnešus pēc tam, kad Krievija ar militāru agresiju okupēja Krimas pussalu.

Tipisks “uzvaras” svinētājs

Ivanovs regulāri un demonstratīvi svin arī 9. maiju.

Vēl pirms dažiem gadiem viņa “Vkontakte” profilā ievietots nu ļoti “košs” video, kurā ielu muzikants skaita “patriotisku dzejoli” pie kāda okupantu pieminekļa Igaunijas teritorijā.

foto: Ekrānuzņēmums no "VKontakte"

Tas veltīts “varonīgajiem” sarkanarmiešu lidotājiem, kuri esot “atbrīvojuši padomju Igauniju”.

Dzejoli reperis, kā redzams, skaita ar pie krūtīm piespraustu, milzīgu Georga lentu.

Tāpat kādā ar īpašu muzikālo gaumi apveltītiem ļaudīm domātā videoklipā Ivanovs aizrautīgi repo aktuālās ziņas par 2020. gada 9. maija aktualitātēm no Vladmira Putina paziņojuma.

Tolaik, Covid-19 pandēmijas ietekmē Maskavas ieceres svinēt “uzvaras svētkus” tika ievērojami grozītas.

Iepriekšējos gados Ivanovs, kurš līdz šim koncertēja Rīgā vismaz piecus gadus, publiski sveicis visus arī Krievijas dienā – 12. jūnijā.

foto: Ekrānuzņēmums no "VKontakte"

Un viena no “jaudīgākajām” bildēm beigās.

Izrādās, Ivanovs ir pazīstams arī ar skandalozo Maskavas baikeri Aleksandru Zaldostanovu – kaismīgu Krievijas imperiālo dziņu, Vladimira Putina un armijas atbalstītāju.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"

Krievijas baikeru kluba “Nakts Vilki” līderis ar iesauku “Ķirurgs” ar Ivanova starpniecību ir nodevis sveicienus “Igaunijas baikeriem”.