foto: LETA
Vēsturniece: Uzvaras parkam sākotnēji bija cits nosaukums
Uzvaras parka pieminekļa gāšana.
Sabiedrība
2023. gada 14. maijs, 08:11

Vēsturniece: Uzvaras parkam sākotnēji bija cits nosaukums

Jauns.lv

1911. gadā tagadējā Uzvaras parka vietā atradās Pētera parks. Tā šī vieta nosaukta Krievijas impērijas pastāvēšanas pēdējos gados, aktivizējot rusifikācijas un integrācijas politiku, raidījuma "TČK" ēterā "Rus.LSM.lv" pastāstīja vēstures zinātņu doktore, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesore, kolektīvās atmiņas pētījumu laboratorijas direktore Vita Zelče.

Vēsturniece pastāstīja, ka 1910. gadā Rīgā tika atzīmēta divsimtgade kopš Vidzemes guberņas iekļaušanas Krievijas impērijas sastāvā. Uz pasākumiem bija ieradies arī imperators Nikolajs II, vēsta portāls "Rus.LSM.lv".

"Rīgā godināja Pēteri I, bet Nikolajs brauca uz baznīcu un citām vietām, arī uz vietu, ko pazīstam kā Uzvaras parku. Toreiz bija projekts, ka šeit tiks izvietots Pētera laukums un Pētera parks," skaidroja Vita Zelče.

Šī apkārtne bija purvaina, tāpēc nebija vajadzīga apbūvei. Tā kā jau tolaik varas iestādēm bija nepieciešami laukumi dažādu pasākumu rīkošanai, piemēram, gadatirgiem vai klaiņojošu cirku uzstāšanās, šī vieta tika izmantota kā Esplanāde, kur tika būvētas vieglas konstrukcijas, kas pēc tam tika izjauktas.

"20. gadsimta sākumā, kad Rīga kļuva par nozīmīgu pilsētu, sākās šo platību apgūšana. Un tad tapa Pētera laukums un parks," saka Vita Zelče.

foto: LETA
Uzvaras parks no putna lidojuma 2005. gadā.

Pirmā pasaules kara laikā laukums bija tukšs, bet vietējie izmantoja pārpurvotās teritorijas mazdārziņiem.

"Latvijas Republikas laikā Pētera laukums tur nevarēja pastāvēt politisku iemeslu dēļ. Un sākās jauns projekts – Uzvaras laukums. Ulmaņa laikā, kad jau tika uzcelts Brīvības piemineklis, tur bija paredzēts uzbūvēt laukumu, sporta laukumus un estrādi.

Tā bija diezgan liela teritorija, kas sākās uzreiz aiz lielajiem tiltiem, kur šobrīd atrodas Nacionālās bibliotēkas ēka. Līdz 1940. gadam te tika uzceltas vairākas celtnes, ieskaitot Dziesmu svētku estrādi, kas tur notika pirms okupācijas," dalījās vēsturniece.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

Pirmais 9. maijs bez pieminekļa Uzvaras parkā

Šodien Latvija piedzīvos pirmo 9. maiju bez PSRS pieminekļa, kurš gadu desmitus nostāvēja Uzvaras parkā, bet tad tika demontēts, sekojot ...

gallery icon
40

Uzvaras parks 2023. gada 8. maijā

Uzvaras parks 2023. gada 8. maijā

gallery icon
33

Sāk nojaukt pieminekļu kompleksu Uzvaras parkā

Pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā nojaukšanas laikā otrdienas pēcpusdienā nogāztas trīs padomju karavīru statujas.

gallery icon
40

Uzvaras parkā netrūkst "Uzvaras dienas" svinētāju arī pandēmijas laikā (2020.gads)

Citus gadus plaši apmeklētās "Uzvaras dienas" svinības Uzvaras parkā Rīgā šogad nenotiek, ņemot vērā Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, tomēr tas ...

gallery icon
51