Sabiedrība
2023. gada 10. maijs, 20:38

VIDEO: Bolderāju piemeklē reta dabas parādība – putekļu velns

Jauns.lv

Rīgā, Bolderājā kāda industriālā objekta stāvlaukumā novērošanas kameras fiksējušas visnotaļ retu dabas parādību – putekļu velnu, kas dažreiz tiek dēvēts arī par velna slotu, vēsta 'Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs'.

Video redzams, kā gaišā dienas laikā pēkšņi izveidojas spēcīgas, virpuļojošas vēja brāzmas, kas ap sevi saceļ gaisā smalkas zemes daļiņas un putekļus, veidojot iespaidīgu stabu. Šis putekļa velns izcēlās blakus atkritumu tvertnēm, un viena no tām krita putekļu velna “nežēlastībā”  - tā tika izkustināta no vietas un parauta līdzi, demonstrējot, kas šāds vēja virpulis ir visnotaļ jaudīgs.

Šādi virpuļviesuļi ir raksturīgāki pavasara otrajai pusei un vasaras sākumam, kad novērojama daudz izteiktāka nevienmērīga gaisa sasilšana, kas nav raksturīga citiem gada laikiem. Taču karstās, saulainās dienās putekļu velni veidojas arī vasaras vidū. Visbiežāk šie viesuļi nav postoši un izzūd līdzko sastopas ar kādu objektu, tomēr dažkārt tie var nest nelielus postījumus. 

Šādi putekļu velni fiksēti un nofilmēt arī līdz šim. Tā, piemēram, jauns.lv jau ziņoja par šādu dabas ainavu Engurē, kad gluži pēkšņi ne no kurienes izveidojās vēja virpulis.