Sabiedrība
2023. gada 9. maijs, 10:18

VIDEO: ne pieminekļa, ne svinētāju - Uzvaras parks 9. maija rītā

LETA

Pulcēšanās 9.maijā pie nojauktā Uzvaras pieminekļa netiek novērota.

Kā novēroja portāls "jauns.lv", teritorija, kurā atradās piemineklis Pārdaugavā, ir norobežota un gājēju un transporta kustība ir bloķēta vai ierobežota. Teritorijā dežūrē plaši policijas spēki.

Tāpat nojauktā pieminekļa tuvumā atrodas policijas automašīnas, novietots arī auto, kas paredzēts aizturēto personu konvojēšanai. 

Pirmais 9. maijs bez pieminekļa Uzvaras parkā

Šodien Latvija piedzīvos pirmo 9. maiju bez PSRS pieminekļa, kurš gadu desmitus nostāvēja Uzvaras parkā, bet tad tika demontēts, sekojot ...

gallery icon
40

Tie nedaudzie iedzīvotāji, kuri iet garām, nekādu interesi faktiski neizrāda un neviens arī necenšas šķērsot policijas norobežojošās lentes, lai noliktu ziedus pie policijas uzstādītā žoga, kas tur atrodas jau kopš pagājušā gada vasaras, kad sākās pieminekļa demontāža, novēroja portāls.

Tikmēr bijušā pieminekļa vietā šorīt aktīvi rosās ekskavators, turpinot izlīdzināt laukumu, kur vairākas desmitgades atradās padomju okupācijas simbols.

9.maijā Krievijas valdošā režīma propagandas politikas ietekmē arī Latvijā daudzus gadus daļa sabiedrības plaši atzīmēja uzvaru Otrajā pasaules karā, kas ir viens no Putina režīma ideoloģijas stūrakmeņiem. Līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu jau pērn Latvijā tika aizliegtas svinības pie padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā, tomēr cilvēki tur ieradās gana lielā skaitā. Gada otrajā pusē piemineklis tika nojaukts.

Šogad Saeima pieņēma likumu, 9.maijā aizliedzot rīkot tādus publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti uz Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudēšanu, tostarp sabiedrības šķelšanu, kara, militārās agresijas, totalitārisma vai vardarbības slavināšanu, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļošanu.

Saistībā ar 9.maiju VP sadarbībā ar partneriestādēm strādās pēc iepriekš sagatavota plāna, piesaistot plašus policijas resursus dažādās vietās Latvijā. Dienesti ir gatavi reaģēt uz dažādām situācijām un vienlaikus rūpīgi seko līdzi aktualitātēm un notikumiem, tostarp interneta vidē.