Kultūra
2023. gada 9. maijs, 11:10

Imants Robežnieks – meistars, ar kura rokām tapuši vairums Latvijas koklētāju instrumentu

Jauns.lv

Šogad dalībai Dziesmu un Deju svētkos pieteikušies ap 500 koklētāju no 68 ansambļiem. Tas ir pietiekami, lai būtu droši, ka ar koklētāju saimi Latvijā viss joprojām kārtībā. Tā uzskata Kokļu būves centra dibinātājs un vadītājs Imants Robežnieks. Vairāk nekā 40 gadu laikā ar viņa rokām tapušas vairums šodienas koklētāju koncertkokļu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kokle nav instruments, ko var nopirkt kurā katrā mūzikas preču veikalā. Tās lielākoties izgatavo pēc pasūtinājuma, un pirkums jāieplāno laikus, jo, piemēram, Imanta Robežnieka un viņa mācekļa Jāņa Rozenberga darbnīcā viena kokle top apmēram gadu. Procesā iekļaujas ne tikai abu meistaru roku darbs, bet arī instrumenta sastāvdaļu saņemšana no Vācijas. Kā nevienam, Robežnieka koncertkokļu virsējā deka tiek gatavota no speciāli mūzikas instrumentu vajadzībām audzētas Sitkas egles koksnes. To pašu materiālu tajā pašā vietā iegādājas arī Steinway & Sons klavieru ražotāji.

foto: Ekrānuzņēmums
Imanta Robežnieka un viņa mācekļa Jāņa Rozenberga darbnīcā viena kokle top apmēram gadu.

Robežnieka koncertkokles attīstījušās līdz ar koklētāju prasībām. Tagad tām ir pat 34 stīgas, un, izmantojot pārslēgus, katra stīga skan trīs toņos, kopumā aptverot piecu oktāvu skanējumu. Robežnieka un Rozenberga darinātos instrumentus var pieslēgt skaņas pastiprinātājiem. Tomēr uz jautājumu, vai vecākiem jābūt gataviem lielām izmaksām, ja bērns izvēlējies mācīties kokles spēli, Robežnieks atbild nomierinoši: “Nav nekas dārgs! Vajag tikai vest, un lai spēlē! Vispirms viņi iemācās un spēlē mazo kokli. Tad skatāmies, kā bērns aug, vai viņam padodas, vai vajadzēs lielo kokli vai nē. Pusaudžu gados var rasties citas intereses, var aiziet citā virzienā, bet, ja būs pamācījies šo mūziku, to izjutis, tik un tā skaisti!”

Šogad XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos kokļu mūziku varēs baudīt trīs koncertos. 3. jūlijā notiks divi kokļu mūzikas nakts koncerti: Rīgas Doma baznīcā – “Gaismas dārzs” un Torņakalna baznīcā – “Nakts dziesma”. 6. jūlijā Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā izskanēs kokļu mūzikas lielkoncerts “Laika upe”.
 
Skaties pievienoto video un uzzini, kādi ir kokļu meistaru darba lielākie izaicinājumi un no kādas koksnes gatavotu kokli labāk nepirkt.