foto: Edijs Pālens/LETA
Pret vajātājiem aicina ieviest elektronisko uzraudzību
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās), Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks un ģenerālprokurors Juris Stukāns tikšanās laikā Rīgas pilī.
Sabiedrība
2023. gada 2. maijs, 18:02

Pret vajātājiem aicina ieviest elektronisko uzraudzību

Jauns.lv

Pēc Jēkabpils traģēdijas Valsts Prezidents Egils Levits un policijas vadība aicina Saeimu ķerties pie likuma grozījumiem, lai drīzumā tiktu ieviests jauns drošības līdzeklis – elektroniskā uzraudzība, lai efektīvāk kontrolētu cilvēkus, kuriem ir noteikts tuvošanās aizliegums, vēsta portāls "lsm.lv".

Levits norādīja, ka pēdējo 10 gadu laikā tiesības tiek liberalizētas, noziedznieka situācija tiek skatīta liberālāk, bet cieš upuris.

Kā viens no līdzekļiem šādas problēmas risināšanai varētu būt elektroniska uzraudzība. "Tas ir digitāls līdzeklis, tehniski izsakoties, darbotos līdzīgi kā "Covidpass", upurim ir aplikācija un, ja tuvojas attālumam, kurā nedrīkst tuvoties, iedarbinātu trauksmi, tāpat, ja aproci noņem," skaidroja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Policijas priekšnieks arī informēja, ka otrdien, balstoties uz dienesta pārbaudes rezultātiem, ir ierosināta disciplinārlieta. Ruka ieskatā Austrumzemgales iecirkņa priekšniekam Rolandam Bērziņam bija jāsaskata riska draudi un jāceļ trauksme. Tādēļ Bērziņš savus pienākumus vairs turpināt nevarēs, jau iepriekš paziņoja Ruks.

Valsts policija turpina meklēt 53 gadus veco Rusiņu, kurš Jēkabpils novadā nogalinājis bijušo dzīvesbiedri, bet pirms tam viņu vairāk nekā gadu vajāja un terorizēja. Lai gan ar tiesas lēmumu Rusiņam bija liegums sievietei tuvoties, vīrietis to ignorēja. Arī sievietes kolēģes bez mitas tika terorizētas – saņēma rupjus zvanus un īsziņas, vēsta "lsm.lv".