Sabiedrība
2023. gada 5. maijs, 08:05

Ārsts Andrejs Ērglis par skolotāju algām: "Jāiegulda nauda bērnu transportēšanā"

Jauns.lv

Ārsts kardiologs Andrejs Ērglis par pedagogu atalgojuma problēmām zina ne tikai “no malas”: “Lielākā mana dzīves daļa paiet slimnīcā, ārstējot pacientus, bet otra daļa Latvijas Universitātē (viņš ir LU medicīnas fakultātes profesors), un es redzu pedagogu, zinātnieku un mācībspēku problēmu. Īstenībā stāsts ir vienkāršs – tās ir diezgan neveiksmīgas politikas sekas”.

Latvijā izglītībai tērējam daudz, attiecībā pret iekšzemes kopproduktu esam pat virs vidējā rādītāja Eiropas Savienībā. Toties skolotājiem algas joprojām ir mazas, trūkst skolotāju un līdz ar to cieš izglītības kvalitāte. Ik pa brīdim izskan skolotāju streika draudi un pagājušās nedēļas sākumā lielākā daļa skolotāju skolās nebija. Tādēļ lielais jautājums - kāpēc skolotājiem neizdodas panākt savu prasību īstenošanu?

Viņš uzskata, ka gan medicīnas, gan izglītības jomā vajag nevis vairāk, bet gan labāk. Tas vienādi attiecas gan uz slimnīcām, gan skolām. Mums izglītības iestādes būtu jālīmeņo tāpat, kā tagad dažādos līmeņos sadala slimnīcas: “Tad mēs varbūt arī izdarīsim vienu otru lietu, kas nāks par labu izglītībai”.

“Mana dziļa pārliecība ir tāda, ka skolu tīkls ir totāli jāsakārto, mums nauda jāiegulda bērnu transportēšanā, aizvešanā uz skolām, kur viņi noteikti būs konkurētspējīgāki, kur nebūs klases tikai ar desmit bērniem.Bet, protams, absolūti kategoriski noraidu domu – vispirms sakārtojiet sistēmu un tikai pēc tam jums maksāsim. Šiem procesiem jānotiek paralēli”.

To laiku, kad sakārtosies sistēma un “būs labi” visiem, medicīnas profesors saista ar iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājiem: “Pēc pasaules datiem laba veselības aprūpe ir tad, kad IKP uz vienu iedzīvotāju ir ap 25 000 eiro. Tagad mūsu valsts IKP tuvojas 40 miljardiem eiro, un tad, kad mums būs šie 50 miljardi un mēs normāli maksāsim nodokļus, tad īsti problēmas medicīnā un, acīmredzot, arī izglītībā nebūs. Mums jāstrādā šajā virzienā.

Citu veidu es neredzu, izņemot to, ka ļoti riskējam un kaut kur naudu aizņemamies, lai to varētu izmantot šodienas tēriņiem, bet stipri apšaubu, ka tas būtu iespējams”.

Andrejs Ērglis teic, ka nav pret ideju, ka naudu vajag aizņemties – daudzās lietās tas ir vajadzīgs, bet šī nauda nav vis jāiegulda pirmajā patēriņā, bet gan jātvēl investīcijām, lai varētu audzēt iekšzemes kopproduktu.

Kā Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē situāciju mūsu izglītības sistēmā un pedagogu atalgojuma problēmas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.