foto: Shutterstock
Ukraiņu bēgle Latvijā vēršas VDD ar iesniegumu - viņu internetā vajā tautības dēļ
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2024. gada 15. maijs, 14:53

Ukraiņu bēgle Latvijā vēršas VDD ar iesniegumu - viņu internetā vajā tautības dēļ

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos vajātā ukraiņu kosmetoloģe Olga Koriakina oficiāli vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD) sakarā naida kurināšanu un draudiem, kas viņai izteikti pēc tam, kad kāda cita sieviete, kura sociālajos tīklos atrodama ar pseidonīmu "Anny Minai" izplatīja vairākus nomelnojošus video, vēsta Koriakinas pārstāvis.

Video materiālos sociālo tīklu personība "Anny Minai" mēģināja Olgu Koriakinu apvainot it kā nekvalitatīvu kosmetoloģijas pakalpojumu sniegšanā savai paziņai, kā arī stāstīja saviem sekotājiem, ka pateicoties “lielajam darbam”, kas esot paveikts, “Koriakinas kundzei būs vieglāk aizbraukt no šīs valsts.”

Publiskotie video, kuros tika izmantoti saskaņā ar Latvijas likumdošanu prettiesiski iegūti audio ieraksti, kas izrauti no konteksta, sabiedrībā izsauca plašu rezonansi, jo to izplatīšanā iesaistījās arī vairāki Latvijas mediji. Rezultātā Olga Koriakina, kurai Latvijā piešķirts ukraiņu bēgles statuss, savā “Instagram” profilā sāka saņemt draudu vēstules ar aicinājumiem “pamest valsti” un “slēgt biznesu”, teikts Koriakinas puses izplatītajā paziņojumā medijiem.

Tā kā kosmetoloģei adresētajos draudu ziņojumos un publiskotajos interneta komentāros īpašs uzsvars likts uz Olgas Koriakinas piederību Ukrainai, viņa nolēma vērsties pēc palīdzības VDD un Valsts policijā.

Pirmajai no abām minētajām iestādēm iesniegums jau nosūtīts. Iesniegumā lūgts uzsākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta par iespējami izdarītu darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, teikts paziņojumā.