foto: Ivars Soikāns/LETA
Daugavpilī durvis vērs vecās tehnikas izstāde
Par pirmo “Inženieru arsenāla” eksponātu kļuvis retrotramvajs.
Novadu ziņas
2023. gada 23. aprīlis, 08:28

Daugavpilī durvis vērs vecās tehnikas izstāde

Jauns.lv

Daugavpils cietoksnī maijā durvis vērs plašākā retro tehnikas ekspozīcija Latgalē – Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”.

Ekspozīcija tematiski sadalīta četrās zonās – industriālā dizaina vēsture un specializētā tehnika, padomju laika spēkrati, moto tehnika un Rietumu retro automobiļi.

Moto transporta pasauli varēs iepazīt spīdvejam veltītajā motociklu izstādē un rūpnīcas “Sarkanā zvaigzne” moto tehnikas kolekcijas izstādē. Daugavpils industriālo mantojumu varēs aplūkot Baltijas vecākā dzelzceļa uzņēmuma, Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas, un specializētās tehnikas izstādē.

Kopumā centrā skatāmi vairāk nekā 30 retro auto, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, 350 mazie auto un moto modeļi, unikāla foto tehnikas kolekcija ar slaveno VEF ražoto spiegu kameru “Minox” priekšgalā.

Arī pati ēka, kurā izvietots “Inženieru arsenāls”, ir unikāla laikmeta liecība un kultūrvēsturiskā vērtība. Tā ir viena no garākajām vēsturiskajām ēkām visā Latgalē – 230 metru, būvēta laikā no 1840. līdz 1844. gadam, un ir pēdējā no arhitekta Aleksandra Štauberta projektētajām celtnēm. Kādreiz milzīgajā ēkā atradās kalēja smēde, darbnīcas un noliktavas. Padomju gados šeit atradās kara aviācijas skola, bet no 1994. gada ēka netika izmantota.

Pilsētas pašvaldība “Inženieru arsenālu” no valsts savā īpašumā pārņēma 2016. gadā. Piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības fondiem un pārrobežu sadarbības programmām, 2019. gadā sākās restaurācija.

“Inženieru arsenāls” durvis apmeklētajiem vērs 5. maijā plkst. 19 ar atklāšanas svētkiem “Šeit pukst motoru sirds”. 6. maijā no plkst. 16 svētki centra pagalmā turpināsies ar apvienības “Rolling Team” rīkoto pasākumu Mašīnas, kas sarunājas. Ieeja pasākumos būs bez maksas.

Ekspozīcijas apmeklējums būs par maksu, bet ir iespēja piedalīties akcijā “Atnes savu darbarīku” – apmeklētājs vai pat visa ģimene, atnesot savu veco uzgriežņu atslēgu, rasēšanas piederumus vai grāmatu par tehniku, saņems brīvbiļeti.