Operas pirmizrādes "Vijs. Šausmu naktis" viesi

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) vakar, 20. aprīlī, pirmizrādi piedzīvoja ukraiņu komponista Aleksandra Rodina un horeogrāfa Radu Poklitaru balets ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 21. aprīlis, 07:49

FOTO: kultūras cilvēki vērtē baleta "Vijs. Šausmu naktis" pirmizrādi

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) vakar, 20. aprīlī, pirmizrādi piedzīvoja ukraiņu komponista Aleksandra Rodina un horeogrāfa Radu Poklitaru balets "Vijs. Šausmu naktis".

Uzvedums pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2019.gadā Kijivas Modernajā baletā. Iestudējumu veidojusi komanda no Ukrainas - scenogrāfijas idejas autore un videomāksliniece Olga Ņikitina, kostīmu mākslinieks Dmitro Kurjata, gaismu māksliniece Olena Antohina.

Baleta muzikālais vadītājs un diriģents ir Kaspars Ādamsons, lomas interpretēs Eidens Viljams Konefrijs, Pepeins Lukss Geldermans, Jūlija Brauere, Ieva Rācene, Kristaps Jaunžeikars, Filips Fedulovs, Dariuss Florians Katana, Antons Freimans un citi.

"Balets Vijs. Šausmu naktis" veidots pēc Mikolas (Nikolaja) Gogoļa stāsta "Vijs" motīviem, vēstot par studenta Homas Bruta sastapšanos ar tumšajiem spēkiem. Baletā vairākiem tēliem saglabāti Gogoļa dotie vārdi, taču tā nav tieša zināmā stāsta ilustrācija.

Baleta "Vijs. Šausmu naktis" jauniestudējums Latvijas Nacionālajā operā un baletā

Baleta "Vijs. Šausmu naktis" jauniestudējums Latvijas Nacionālajā operā un baletā

gallery icon

Rodins atzīmē, ka sākotnēji viņš bija ieplānojis radīt simfonisko poēmu "Vijs" un veicis dažus uzmetumus. Vienlaikus kopā ar horeogrāfu Poklitaru viņš meklēja sižetu baletam, tomēr neizdevās atrast kaut ko atbilstošu.

"Jau poēmas radīšanas procesā sajutu, ka manī rodas daudz vairāk muzikālā materiāla, nekā vienkārši simfoniskam skaņdarbam nepieciešams. Piedāvāju Poklitaru padomāt par sižetu baletam "Vijs" un ļāvu iepazīties ar jau uzrakstītajām muzikālajām epizodēm. Horeogrāfam ideja iepatikās, viņš uzrakstīja libretu, bet es tālāk strādāju jau pie baleta, balstoties uz viņa sarakstīto," pauž Rodins.