foto: LETA
Gāzes sprādzienā cietušā Āgenskalna nama līdzīpašnieki cēluši prasību tiesā pret Rīgas domi
Ugunsdzēsēji strādā sprādzienā nopostītās trīsstāvu dzīvojamās mājas daļā Melnsila ielā 2, Āgenskalnā.
Sabiedrība
2023. gada 18. aprīlis, 17:10

Gāzes sprādzienā cietušā Āgenskalna nama līdzīpašnieki cēluši prasību tiesā pret Rīgas domi

Jauns.lv/LETA

Gāzes sprādzienā cietušā nama Āgenskalnā, Melnsila ielā 2, dzīvokļu īpašnieki ir cēluši prasību tiesā pret Rīgas domi, pavēstījis iedzīvotāju intereses pārstāvošā advokātu biroja "Magnusson" advokāts Māris Smilga.

Dzīvokļu īpašnieki cēluši prasību tiesā pret Rīgas domi, prasot atjaunot ēku tās iepriekšējā veidolā. Prasība iesniegta Rīgas pilsētas tiesā. Lieta vēl nav ierosināta, jo tiesa pieprasījusi papildu dokumentus. Nama atjaunošanai nepieciešamā summa ir ļoti liela, tāpēc prasībā tā netiek minēta, lai neradītu dzīvokļu īpašniekiem vēl lielākus zaudējumus, skaidroja advokāts.

Patlaban līdzīpašnieku mērķis ir piespiest Rīgas domi izvērtēt savu atbildību un ieņemt kādu konkrētu pozīciju, jo līdz šim uz visām dzīvokļu īpašnieku vēstulēm Rīgas dome atbildējusi vienā teikumā, noraidot iespēju uzņemties jebkādu atbildību, kamēr norit policijas izmeklēšana. Tikmēr Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte vien paziņoja, ka "šajā lietā vēl joprojām notiek izmeklēšana un tiek gaidīti ekspertīžu rezultāti", nekādu sīkāku informāciju nesniedzot.

Melnsila ielā 2 notiek glābšanas darbi

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon

Tikmēr daļēji sagrautās ēkas dzīvokļu īpašnieki katru mēnesi saņem apsaimniekotāja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) rēķinus par apsaimniekošanu, lai gan ēka nav apdzīvojama. Piemēram, nama vecākais Aigars Stafeckis par savu dzīvokli katru mēnesi maksā 44 eiro. Pat teritorijas sanitārā uzkopšana ir iespējama tikai daļēji, jo lielākā teritorijas daļa ir norobežota, un, pēc kaimiņu novērotā, īpaši netiekot kopta. Ēkas apsekošanas un pārbaudes darbi nav veicami, jo māja no 2020.gada 31.decembra nav apdzīvojama un ir slēgta, visas komunikācijas atslēgtas, arī nekādas citas RNP skaidrojumā norādītās darbības nenotiekot.

Pusotrs mēnesis pēc sprādziena. Kā tagad izskatās Āgenskalnā eksplodējušais nams?

Māja Mensila ielā 2, kur naktī uz 30. decembri notika sprādziens, tagad ir iekonservēta.

gallery icon

Melnsila ielas 2 nama kopīpašniekiem tiek izrakstīts ikmēneša rēķins, kurā iekļauti divi pakalpojumi - pārvaldīšana un uzkrājumi remontdarbiem, skaidroja RNP pārstāve Una Grenevica. Par uzkrājuma tarifa apjomu dzīvokļu īpašnieki esot vienojušies paši, pieņemot kopības lēmumu, savukārt pārvaldīšanas maksa ietverot mājai piesaistītās teritorijas kopšanu, mājas lietas vešanu, pārvaldīšanas darbu plānošanu, organizēšanu un pārraudzību, dzīvojamās mājas apsekošanu un uzturēšanu.

Naktī no 2020.gada 30.decembra uz 31.decembri Āgenskalnā pēc sprādziena daļēji sabruka trīsstāvu dzīvojamā ēka Melnsila ielā 2, kas atrodas Melnsila ielas un Ļermontova ielas krustojumā.

Ierodoties norādītajā adresē, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas. Trīsstāvu dzīvojamās mājas sprādzienā un tam sekojošajā ugunsgrēkā viens cilvēks gāja bojā, bet seši cieta.

2020.gada 31.decembrī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) apstiprināja, ka pašvaldībai piederošais dzīvoklis ir atradies sprādzienā sagruvušajā ēkas daļā un tajā dzīvojis Sociālā dienesta klients, ar kuru darbiniekiem ir izdevies sazināties.

Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likumu, dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus un normatīvajos aktos noteikto, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā. Tāpat dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā, teikts likumā.