foto: Zane Bitere/LETA
ZZS nogaidīs ar viedokļa formulēšanu par Valsts prezidenta amata kandidātiem
ZZS valdes priekšsēdētājs, Saeimas sekretārs un deputāts Armands Krauze.
Sabiedrība
2023. gada 12. aprīlis, 12:55

ZZS nogaidīs ar viedokļa formulēšanu par Valsts prezidenta amata kandidātiem

Jauns.lv/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) gaidīs, kādus kandidātus Valsts prezidenta amatam virzīs citas partijas, pirms lems, vai virzīt amatam pašiem savu pretendentu, sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs, Saeimas sekretārs un deputāts Armands Krauze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vaicāts par partiju apvienības nostāju Valsts prezidenta vēlēšanās, Krauze uzsvēra, ka ZZS ir "ļoti skaidrs redzējums", ka vairāku iemeslu dēļ tā nevarot atbalstīt esošo Valsts prezidentu Egilu Levitu.

Krauze atsaucās uz pašreizējā Valsts prezidenta Levita zemo reitingu sabiedrībā, tāpat Levits savā darbībā neesot neitrāls, jo šķiro politiskos spēkus, par kuriem balsojuši vēlētāji, "labajos un sliktajos". Tas ir Valsts prezidenta necienīgi, akcentēja opozīcijas politiķis. Kā ziņots, Levits pēc pēdējām Saeimas vēlēšanām tika izteicies, ka Saeimā tikušas ievēlētas četras partijas, kas pieder pie demokrātiskā spektra, neiekļaujot pie šiem spēkiem ZZS, kas pēc tam veltīja kritiku prezidentam.

Krauze arī saskata "centienus pārrakstīt vēsturi", Levitam Kārli Ulmani vairs nedēvējot par bijušo Valsts prezidentu, bet par bijušo Valsts prezidenta amata pienākumu izpildītāju.

Krauze norādīja, ka ZZS būs gatava uzklausīt visus kandidātus, kas būs izvirzīti Valsts prezidenta amatam. Pēc tam lēmumu par nostāju Valsts prezidenta vēlēšanās kopīgi pieņems ZZS valde ar Saeimas frakciju.

Ņemot vērā, ka līdz otrdienai tās esot bijušas tikai baumas, ZZS līdz šim neesot pārrunājusi jautājumu par uzņēmēja, "Apvienotā saraksta" dibinātāja Ulda Pīlēna kandidatūru prezidenta amatam, piebilda partiju apvienības vadītājs.

Krauze kritiski vērtēja, ka atklātās vēlēšanas nozīmēšot, ka koalīcijas spēki stingri raudzīsies, lai balsojumā tiktu ievērota frakcijas disciplīna. Krauze spekulēja, ka tas nozīmējot - ja Levits piekritīs kandidēt un tiks izvirzīts, "diezgan būtisks" Nacionālās apvienības un "Jaunās vienotības" deputātu skaits varot būt "spiesti balsot" "par" frakcijas disciplīnas dēļ, lai gan īsti neatbalstot pašreizējo Valsts prezidentu.

Kā ziņots, Pīlēns otrdien intervijā apliecināja, ka nolēmis kandidēt uz Valsts prezidenta amatu. Viņš ir pirmais, kurš paziņojis par savu startu maijā gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Esošais Valsts prezidents Levits pagaidām nav atklājis, vai kandidēs atkārtoti. Pīlēns skaidroja, ka lēmums pieņemts, visu pamatīgi apsverot. Tāpēc tam esot bijis nepieciešams tik daudz laika, lai arī par Pīlēna kandidēšanu spekulēts jau ilgstoši.

Pīlēns 2022. gada maijā paziņoja par vēlēšanu apvienības "Latvijas apvienotais saraksts" izveidi, bet jūlijā par biedrības "Apvienotais saraksts" izveidi. 14.Saeimas vēlēšanās viņš bija šī saraksta premjera kandidāts, lai arī pats nekandidēja. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās