"LiveRiga": šogad Rīgā kopējais tūristu apjoms varētu sasniegt 80% no pirmspandēmijas rādītājiem
foto: Edijs Pālens/LETA
Tūristi Rātslaukumā.
Sabiedrība

"LiveRiga": šogad Rīgā kopējais tūristu apjoms varētu sasniegt 80% no pirmspandēmijas rādītājiem

Jauns.lv/LETA

Šogad kopējais tūristu apjoms varētu sasniegt 80% no pirmspandēmijas jeb 2019.gada rādītājiem, kas nozīmē, ka viesu skaits Rīgā pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal varētu pārsniegt miljonu, paziņoja Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras "LiveRiga" Starptautiskā mārketinga nodaļas vadītāja Rita Pētersone.

"LiveRiga": šogad Rīgā kopējais tūristu apjoms var...

Viņa skaidroja, ka pagājušā gada otrajā pusē tūrisma nozare sāka atgūties no pandēmijas un kara sekām, vasaras un rudens sezonā tūristu skaits sasniedza aptuveni 60% no 2019.gada rādītājiem, kad Rīgu apmeklēja 1,4 miljoni ārvalstu tūristu.

Pētersone norādīja, ka pērn Rīga bija populārākais galamērķis Baltijas ceļotājiem - 2022.gadā galvaspilsētu apmeklējuši vairāk nekā 200 000 ceļotāju no Baltijas kaimiņvalstīm, kamēr Tallinu 110 000 latviešu un lietuviešu un Viļņu 77 000 latviešu un igauņu. Tāpat Rīga joprojām ir līderis ceļotāju piesaistē no Vācijas un Lielbritānijas.

"Tomēr kopējo tūristu plūsmu un statistiku negatīvi ietekmē Krievijas un Baltkrievijas tūristu neesamība," atzina Pētersone. Viņa uzskaitīja, ka, ja Viļņu pagājušajā gadā apmeklēja vairāk nekā 100 000 tūristu no šīm valstīm, tad Rīgu tikai 34 000, turklāt kara negatīvās ietekmes dēļ iztrūkumu pagaidām ir grūtāk aizvietot ar tūristiem no Skandināvijas un Rietumeiropas.

Pētersone atzīmēja, ka pagājušā gada un arī šī gada janvāra dati liecina, ka visstraujāk 2019.gada līmenim pietuvojas viesu skaits no Baltijas valstīm, Somijas un Lielbritānijas. Nedaudz lēnāk atkopjas Vācijas tirgus, kas skaidrojams ar to, ka šis ir ļoti izteikts grupu tūrisma tirgus un tieši grupu rezervācijas tika atceltas visvairāk kara negatīvās ietekmes dēļ.

Maskarādē ar lāpām un dziesmām cauri Vecrīgai izvelk un sadedzina bluķi

Šodien Rīgā sākušies Ziemassvētku pasākumi. No plkst.18 līdz plkst.21 Vecrīgā notika tradicionālā bluķa vilkšana. Svinības atklātas Rātslaukumā, turpinoties maršrutā no ...

Taujāta par to, vai un kā tūrisma nozari Rīgā ietekmēs lielie pasākumi, tostarp Dziesmu un deju svētki, Pasaules hokeja čempionāts un mūzikas festivāls "Positivus", Pētersone minēja, ka visiem šiem lielajiem pasākumiem būs pozitīva ietekme gan uz tūrisma nozari, gan ekonomisko attīstību pilsētā. Viņa pauda, ka minētie pasākumi notiek ar lielu pašvaldības finansiālo atbalstu tieši, lai sekmētu tūrismu un ekonomisko aktivitāti pilsētā.

Pēc šī brīža pārdoto biļešu apjoma, hokeja laikā Rīgā ieradīsies vismaz 20 000 ārvalstu viesu, prognozē Pētersone. Tāpat viņa paredz, ka arī "Positivus" festivāla ārvalstu apmeklētāju skaits šogad noteikti būs lielāks nekā pagājušajā gadā, kad ceļošanu lielā mērā ietekmēja Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Džeisons Kids Vecrīgā malko alu

Dalasas "Mavericks" galvenais treneris Džeisons Kids 12. augusta pēcpusdienā manīts Vecrīgas krodziņā malkojam alu.

Taujāta par "LiveRiga" projektiem, kas potenciāli varētu piesaistīt tūristus galvaspilsētai, Pētersone norādīja, ka viena no prioritātēm patlaban ir darījumu tūrisma attīstība un jaunu starptautisku konferenču un kongresu atvešana uz Rīgu. Tostarp pērn "LiveRiga" sāka šo pasākumu līdzfinansēšanas programmu, kas palīdz Rīgai konkurēt ar citām pilsētām starptautisko pasākumu piesaistīšanā.

Pēresone atklāj, ka jau šogad, pēc saņemto pieteikumu skaita, redzams, ka darījumu pasākumu joma straujāk sāk atkopties pēc pandēmijas sekām. Pirmajā pusgadā Rīgā notiks vairāki pasākumi, kur dalībnieku skaits pārsniedz 1000 un arī daudz pasākumu, kur dalībnieku skaits ir robežās no 100 līdz 500.

Līdzās atbalsta programmai šajā jomā plānota arī dalība dažādos pārdošanas pasākumos un izstādēs sadarbībā ar nozares uzņēmējiem, lai jau strādātu ar lielajiem pasākumiem, kuri Rīgā varētu notikt 2024. un 2025.gadā, norādīja Pētersone.

Kuģis "Silja Serenade" Rīgas Pasažieru ostā.

Rīgā ierodas prāmis "Silja Serenade" ar 1500 ārzemju tūristiem

Prāmis "Silja Serenade" uzbūvēts 1990.gadā. Tā garums sasniedz 203 metrus, bet platums 31,5 metrus. Kuģī atrodas 986 kajītes, un tas ...

Tāpat viņa uzskaitīja, ka mārketinga jomā šogad lielāku uzsvaru plānots likt starptautiskai publicitātei - mediju vizītēm, darbam ar viedokļu līderiem un ceļojumu platformām. Rīgas popularizēšanai tūristiem tiks veidotas arī divas plašākas reklāmas kampaņas Skandināvijā un Somijā vasaras sezonai, kā arī ziemas brīvdienu kampaņa Baltijas valstīs, Skandināvijā, Somijā un Lielbritānijā.

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" ("LiveRiga") izveidota 2021.gada 1.aprīlī. Aģentūras galvenais mērķis ir nodrošināt ilgstspējīgu un caurskatāmu investīciju un tūrisma veicināšanu pasaulē, tai kalpojot par vienu kontaktpunktu jebkurai ārējai ieinteresētajai pusei, tostarp investoriem, uzņēmumiem, tūristiem un iedzīvotājiem; sniegt informāciju, risināt problēmas un nodrošināt plaukstošu un ilgtspējīgu vidi uzņēmējdarbības attīstībai, tādējādi atbalstot esošos investīciju projektus, kā arī piesaistot jaunus, veicinot tūrisma attīstību un Rīgas starptautisko atpazīstamību.