foto: LETA
Pensionāru federācija noslēgusi sadarbības līgumus ar teju visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām
Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.
Sabiedrība
2023. gada 30. marts, 08:28

Pensionāru federācija noslēgusi sadarbības līgumus ar teju visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām

Jauns.lv/LETA

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir noslēgusi sadarbības līgumus ar teju visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām, pavēstīja federācijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Pēc viņas paustā, pagaidām sadarbības līgumam nav atsaukusies Nacionālā apvienība, ka arī diskusijas vēl turpinās ar partiju "Apvienotais saraksts". Šīs abas ir valdošās koalīcijas partijas. Parakstot sadarbības līgumu, partijas solās uzklausīt un risināt senioriem būtiskus problēmjautājumus.

Barča skaidroja, ka sadarbības līgums nepieciešams, lai mazinātu nevienlīdzību, īpaši, kas skar seniorus. Papildus tam ir vēl arī federācijas izvirzītās prasības par indeksācijas modeļa uzlabošanu, kā arī par piemaksām par darba stāžu līdz 2012.gadam. Proti, tas attiecas uz senioriem, kuri pensionējās no 2012.gada 1.janvāra un kuriem nav noteikta piemaksa par darba stāžu līdz 1996.gadam. Tāpat federācija izvirzīs prasības par pensiju indeksāciju divas reizes gadā.

"Par indeksāciju vēl diskutēsim. Iespējams, vienu reizi varētu indeksēt visas pensijas līdz noteiktam pensijas apmēram vai arī divas reizes indeksēt tiem senioriem, kuri saņem salīdzinoši maz," sacīja Barča.

Kā ziņots, 21.martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas senioru organizāciju pārstāvji norādīja uz nepieciešamību risināt jautājumus saistībā ar pensiju indeksāciju, bāzes pensijām un piemaksām par darba stāžu.

LPF priekšsēdētājas vietniece Dzintra Žilde norādīja, ka šobrīd liela nozīme pensiju indeksācijai divas reizes gadā, ja inflācija pārsniedz 5%. Tāpat būtiska nozīme piemaksai par darba stāžu līdz 1996.gadam, kā arī jautājuma par bāzes pensijām risināšanai.