Sabiedrība
2015. gada 4. aprīlis, 02:23

Baznīcu naktī šogad piedalīsies 136 baznīcas visos Latvijas novados

Jauns.lv

Baznīcu naktī šogad piedalīsies 136 baznīcas visos Latvijas novados, pavēstīja projekta sabiedrisko attiecību konsultante Inese Knipše.

Baznīcu nakts šogad notiks 5.jūnijā no plkst.18.

Tās programma veidota kā iespēja iepazīt tradicionālo kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku - baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Baznīcās notiks koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā.

Pasākumā Rīgā piedalīsies 36 tradicionālo kristīgo konfesiju draudzes un to dievnami.

Kurzemē dalību apstiprinājušas 38 baznīcas, no tām astoņas - Liepājā. Saņemti pieteikumi arī no Lībiešu krasta – Kolkas un Mazirbes luterāņu baznīcām un Kolkas Jūras Zvaigznes Dievmātes katoļu baznīcas. Kurzemnieki pasākuma ietvaros varēs apmeklēt arī vēsturisko kuršu ķoniņu apvidu, kur ar savu baroka interjeru priecēs Klosteres (Jamaiķu) luterāņu baznīca.

Plaši pārstāvēta būs arī Vidzeme – 32 baznīcas. Šogad aprit 800 gadu, kopš Latvijas teritorijai pāvests Inocents III piešķīra "Terra Mariana" - Māras zemes nosaukumu. Tā laika Livonijas noskaņu varēs izjust Vidzemes senajās baznīcās – Cēsīs, Valmierā un Straupē. Baznīcu nakts notiks arī Brāļu draudžu kustības vēsturiskajos apgabalos Alūksnē, Jaunpiebalgā, Matīšos, Apē un Smiltenē.

Zemgalē pasākumā piedalīsies 15 baznīcas. Līdzās Jelgavas un Dobeles pilsētām, Līvbērzes un Penkules pagastu baznīcām, Baznīcu nakts notiks arī Zemgales kaimiņu novadā Sēlijā, kur dalību pieteikušas vairākas Jēkabpils, kā arī Neretas un Viesītes luterāņu baznīcas.

Arī Latgale būs pārstāvēta ar 15 baznīcām. Viļakas, Baltinavas, Šķilbēnu un Balvu baznīcām pievienojusies Aglonas bazilika, Jasmuižas, Feimaņu sv. Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīcas un Kampišķu vecticībnieku lūgšanu nams.

Pilnīga informācija par to, kuras baznīcas piedalīsies pasākumā, pieejama mājaslapā www.baznicunakts.lv.

Jau vēstīts, ka pirmā Baznīcu nakts notika pērn 6.jūnijā, tajā piedalījās 43 Rīgas dievnami, pulcējot 20 000 apmeklētāju. Baznīcās notika ekskursijas un stāstījumi, kas ļāva baudīt garīgās un kultūras vērtības - arhitektūras un mākslas skaistumu.

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļojusi no Austrijas un Čehijas. Pirms 10 gadiem Baznīcu nakts sākās Austrijā kā kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumenisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012.gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā.

BNS