foto: Edijs Pālens/LETA
Valsts ieņēmumu dienests tracina cilvēkus, pataisot viņus par parādniekiem
Kā katru gadu, arī šogad ienākumu deklarācijas aizpildīšana daudziem jo daudziem radījusi pamatīgas galvassāpes un sirdsklauves.
Sabiedrība
2023. gada 22. marts, 09:15

Valsts ieņēmumu dienests tracina cilvēkus, pataisot viņus par parādniekiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Marts, kad simtiem tūkstošu ļaužu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) steidz iesniegt gada ienākumu deklarācijas, nepatīkami pārsteidzis ar vairākiem skaļiem skandāliem, kuri liek domāt, ka VID, vienkāršoti runājot, mums nozadzis naudu. Naudas lietās un sevišķi jau nodokļu nomaksas jautājumos jābūt perfektai un punktuālai kārtībai, lai pilsoņi, kuri ar savu naudu uztur valsti un līdz ar to arī sevi, varētu justies droši. Bet tā nav.

Daudzi jo daudzi nodokļu maksātāji pataisīti par bez vainas vainīgajiem – bijušajiem, esošajiem vai nākotnes parādniekiem. Birokrātu slengā šo situāciju var dažādi nosaukt un traktēt, bet pēc būtības, kā saka, saskaitāmie nemainās.

Ierindas pilsonim, kuram sveši juridiskās grāmatvedības valodas leksikas kalambūri, visnotaļ dīvainās operācijas ar nodokļu deklarāciju ciparu lēkāšanu un paziņojumiem par it kā esošiem un reizē arī neesošiem maksājumiem VID rada stresu un neuzticību valsts sistēmai. Šomēnes piedzīvotās “ņemšanās” ap ienākumu deklarācijām pierāda, ka, tautas valodā runājot, šai jomā valda absolūts bardaks.

Atrunas, ka tas bijis nenozīmīgs misēklis, ka īstenībā viss ir kārtībā, ka kāds kaut ko mazlietiņ pārkāpis un pēc tam uzreiz labojies un tā tālāk, neko nemaina. Runa vārda tiešā nozīmē ir par katra mūsu labklājību un veselību, jo vienam dzīvības un nāves jautājums var būt 10 000 eiro, bet citam atkal desmit eiro, kuru tieša vai šķietama pazaudēšana var sekmēt mūsu aiziešanu no šīs pasaules “ar sirdi”.

Laimes loterija

foto: Evija Trifanova/LETA
Pirmais mēnesis, aizpildot gada ienākumu deklarācijas par 2022. gadu, iedzīvotājiem radījis ne vienu vien pārdzīvojumu un pārliecību, ka nodokļu iekasēšanas sistēmā valda “absolūts bardaks”.

Līdz ar gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu iedzīvotāji atkal ar VID spēlē “laimes ratu”: kā nu šoreiz būs - paliks parādā valstij, vai arī kaut ko saņems nodokļu atmaksā?

Kāds nodokļu maksātājs – autoratlīdzības saņēmējs Valdis, kurš ir arī algota darba veicējs kādā uzņēmumā, Jauns.lv pastāstīja: “Līdz šim man nebija obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, jo nebiju pašnodarbinātais un mani ienākumi arī nebija tik milzīgi, lai ar to nopūlētos. Bet kopš pērnā gada esmu pašnodarbinātais un man tas nu jādara.

Atvēru elektroniskās deklarēšanās sistēmu (EDS) un tur ar sarkaniem burtiem vīdēja uzraksts, ka valstij nodokļos esmu parādā vairāk nekā 1500 eiro. Žēli nopūtos, bet kā nu ir, tā nu ir… Un ķeros klāt deklarācijas aizpildīšanai.

Ierakstīju visus aprēķinus un cipariņus, kā to bija norādījis manas darba vietas grāmatvedis. Tāpat bija jāieraksta veselības apdrošināšanas polises dati (tas ir šī gada jaunievedums, agrāk tas nebija jādara). Un beigu galos iznāca, ka no milzīga parādnieka kļuvu par valsts kreditoru – izrādījās, ka man nodokļu atmaksā no valsts jāsaņem 30 eiro.

Atviegloti nopūtos, bet tad atvērās “nākotnes maksājumi”, kuri liecināja, ka man šogad kā pašnodarbinātajam jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājums ik ceturksni teju 200 eiro apmērā. Te nu atkal neko nesapratu – kā VID zina, ka es visu šo gadu būšu pašnodarbinātais un saņemšu naudu, par kuru būs jāmaksā nodoklis?

Katrā ziņā ar ienākumu deklarācijas aizpildīšanu ir īsta putra. Tiek apgalvots, ka visu kaut kāda sistēma aizpilda automātiski, bet, kad tu to pats precizē, tad pēkšņi no parādnieka pārvērties par kreditoru. Silti iesaku visiem, kuri aizpilda deklarāciju, konsultēties ar grāmatvedi vai kādu citu zinošo cilvēku, visu cītīgi pārbaudīt, jo pretējā gadījumā tu vari kļūt par bez vainas vainīgo.

Saprotu, ka daudziem jo daudziem nav zināšanu grāmatvedībā, bet pirms nospiest pogu “iesniegt” tik tiešām visu vajadzētu septiņreiz nomērīt”.

Mulsinošais avansa maksājums

Pēdējos pāris gados piedzīvotā lielā “ņemšanās” ar pašnodarbinātā statusu un prasību autoratlīdzības saņēmējiem reģistrēties kā pašnodarbinātajiem nepatīkamus brīžus sagādājusi honorāru saņēmējiem, kuri pērn pirmo reizi VID EDS reģistrējušies kā pašnodarbinātie.

foto: Paula Čurkste/LETA
“Ņemšanās” ap gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu rada bažas, vai viss VIDā notiek pareizi.

Līdz tam viņi bijuši godprātīgi nodokļu maksātāji un tagad, iesniedzot ienākumu deklarāciju, konstatējuši, ka viņiem pie iepriekšējā ienākumu līmeņa nu klāt nācis kaut kāds jauns mistisks “IIN avansa maksājums”.

Izrādās, ka šis maksājums, kurš kovidpandēmijas laikā pašnodarbinātajiem tika uz laiku atcelts, nu atkal atjaunots, par ko tūkstošiem nodokļu maksātāju nu uzzina tikai tagad, aizpildot deklarāciju.

VID EDS parādās, ka tāds ik ceturksni būs jāmaksā, bet, pēc visa spriežot, tas tiks atcelts. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens uzdevis Finanšu ministrijai un VID kā pastāvīgu normu ieviest nosacījumu, ka netiek piemēroti IIN avansa maksājumi saimnieciskās darbības veicējiem.

Arvils Ašeradens norādījis, ka “atcelt IIN avansa maksājumu pašnodarbinātajiem bija loģisks pandēmijas izraisīto ekonomisko seku mazināšanas pasākums, kas ātri apliecināja savu dzīvotspēju”, un teica, ka šādai kārtība ir jābūt arī turpmāk - pastāvīgajā IIN regulējumā, vienlaikus uzsverot, ka “realitātē konkrēto normu virzības temps nav bijis apmierinošs, kā arī savstarpējā komunikācija ar VID par mūsu iecerēm atcelt IIN avansa maksāšanas pienākumu pašnodarbinātajiem nav bijusi efektīva”.

Valdības koalīcijas partijas ir vienojušās atcelt šo avansa maksājumu, bet premjers Krišjānis Kariņš izteicis cerību, ka to Saeimā divos lasījumos steidzamības kārtā varētu izdarīt jau martā.

Neesošais parāds

Savukārt tie, kuri pasteidzās iesniegt ienākumu deklarāciju marta sākumā, teju infarktu piedzīvoja, uzzinot, ka viņi valstij parādā lielas naudas summas. Aizpildot deklarāciju par 2022. gadu, vispirms uzzināja par nodokļu parādu, bet pēc nedēļas šis parāds jau pārvērties par nodokļu pārmaksu. Šādu “mistiku” piedzīvoja tie autoratlīdzības saņēmēji, kuri nebija paspējuši reģistrēt savu saimniecisko darbību.

Tāpēc visiem tiem, kuri ietilpa šai nodokļu maksātāju kategorijā un kuri jau paguvuši iesniegt nodokļu deklarāciju marta pirmajās dienās, grāmatveži iesaka vēlreiz pārbaudīt datus, mēģinot no jauna izveidot deklarāciju (tā var būt kā deklarācijas labojums).

Likums nosaka, ka autoratlīdzību saņēmējiem līdz 2023. gada 31. decembrim ir tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam. Bet, pēc visa spriežot, VID EDS 2022. gada deklarācijas elektroniskās veidlapas veidotājiem bija “piemirsies” šis regulējums un sistēmā tika norādīts, ka tam jābūt izdarītam līdz 2022. gada 31. decembrim. Līdz ar to, nosakot diferencēto neapliekamo minimumu autoram, kurš strādā algotu darbu vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, tika ņemts vērā šis liekais ienākums, palielinot maksājamo nodokļu summu.

VID savās atbildēs presei paziņojis, ka tā bijusi “nepilnība”: “Ja gada ienākumu deklarācija bija iesniegta brīdī, kad nepilnība vēl nebija novērsta, VID veiks gada diferencētā neapliekamā minimuma pārrēķinu. Šiem iedzīvotājiem pēc labojumiem palielināsies (ar nodokļiem) neapliekamais minimums un nodokļa pārmaksa, tāpēc viņi savā kontā no VID saņems (atpakaļ) lielāku summu nekā tā bija redzama uzreiz pēc deklarācijas aizpildīšanas”.

Ja tomēr rodas bažas, ka aprēķinātā summa jau pēc deklarācijas iesniegšanas un pārmaksas vai VID lēmuma saņemšanas nav pareiza, cilvēki tiek aicināti rakstīt VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”, lai nodokļu speciālisti atkārtoti pārliecinātos par datu pareizību.

Patvaļīgi aizpildītās deklarācijas

foto: Paula Čurkste/LETA
Pēdējo nedēļu laikā saistībā ar gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu Valsts ieņēmumu dienests saņēmis ne vienu vien pārmetumu par sistēmā valdošo bardaku.

Visā šajā epopejā ap gada ienākumu deklarācijām uguni eļļā pielējis arī tiesībsargs, kurš nule nācis klājā ar paziņojumu, ka pārbaudes lietā par VID rīcību konstatējis, ka iestāde novēloti aizpildījusi tūkstošiem iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un aprēķinājusi nodokļus to maksātāju vietā. No 2021. gada ar likumu par IIN ir stājušās spēkā jaunas VID pilnvaras – nodokļu maksātāja vietā iesniegt gada ienākumu deklarāciju saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju un attiecīgi veikt nodokļu aprēķinu. Tas attiecas uz gadījumiem, kad nodokļu maksātājam bija pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet viņš nav to iesniedzis.

Tas reizē arī nozīmē, ka VID par to ir jāinformē nodokļu maksātāji. Bet no iedzīvotāju sniegtās informācijas tiesībsargam bija redzams, ka par jaunajām VID pilnvarām viņi uzzinājuši tikai tad, kad sākta nodokļu piedziņa. Tiesībsargs pārbaudes lietā konstatēja, ka VID automātisko gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu un nodokļa aprēķinu izpildīja novēloti, pārkāpjot likumā noteiktos termiņus.

Par laika posmu no 2018. līdz 2020. gadam VID, pēc tiesībsarga uzskata, ir prettiesiski aizpildījis vairāk nekā 100 tūkstošus gada ienākumu deklarācijas. Šobrīd tiesībsargs aicina VID atcelt visus prettiesiskos lēmumus.

Savukārt pats VID paziņojis, ka “nodokļus iedzīvotājiem aprēķinājis atbilstoši iedzīvotāju interesēm un atbilstoši tam, kā Saeima lēmusi īstenot IIN nomaksu, tāpēc kategoriski noraida tiesībsarga pausto”.

VID skaidro, ka iedzīvotājiem ar to jauni pienākumi netika paredzēti, jo Latvijā noteiktām iedzīvotāju grupām vienmēr ir bijis pienākums obligāti iesniegt gada ienākumu deklarāciju un nomaksāt nodokli. Tādējādi brīdī, kad VID 2021.gadā iedzīvotāju vietā aizpildīja deklarāciju par 2018. un 2019.gadu, šie iedzīvotāji jau nebija izpildījuši savu likumā noteikto pienākumu pašam iesniegt deklarāciju un nomaksāt nodokli.

Iedzīvotāju pašu neiesniegtās deklarācijas par 2018. un 2019.gadu VID bija paredzēts aizpildīt līdz 2021. gada 1. martam. Covid-19 apstākļos steidzamības kārtībā aprēķinot un izmaksājot iedzīvotājiem un uzņēmējiem atbalstu krīzē, kā arī pielāgojot informācijas tehnoloģiju sistēmas, iestāde to šajā termiņā paveikt nevarēja. Tāpēc VID aizpildītās deklarācijas iedzīvotāji saņēma vēlāk - 34 757 cilvēki deklarācijas saņēma 6. un 7.aprīlī, bet 23 421 cilvēks - 15.jūlijā.

Mākslinieki protestē pret 2021. gada nodokļu reformu

Reaģējot uz jauno nodokļu reformu, dažādu mākslas jomu pārstāvji ar emocionāla videovēstījuma palīdzību izveic publisku protestu, aicinot ikvienu, kam rūp ...

gallery icon