Ļaudis Lielajā dienā Zaķusalā sagaida saullēktu

20. martā, Rīgā Zaķusalas Austrumu galā, aiz Radio un televīzijas torņa, apmeklētājus gaidīja folkloras kopas "Grodi" un "Garataka", lai ar ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 20. marts, 11:14

FOTO: kā mazgājot muti un gavilējot ļaudis Rīgā sagaidīja Lielās dienas saullēktu

Jauns.lv

Šodien, 20. martā, jau no plkst.6 rītā Rīgā folkloras kopu pavadībā notika vairāki Lielās dienas sagaidīšanas rituāli, vēsta Rīgas domes Komunikācijas pārvalde. Šajā dienā saule uzlēca plkst.6.27.

Lielās dienas rītu, atbilstoši tradīcijām, ieteicams sagaidīt saullēktu kādā īpašā vietā dabā, sveicot un godinot sauli. Tas var būt kāds rituāls, vai mazgāšanās – šķīstīšanās ūdenī. Tāpēc šodien apmeklētājus gaidīja folkloras kopas "Grodi" un "Garataka", lai ar Lielās dienas rituāliem sagaidītu saullēktu.

Tāpēc Lucavsalā bez saules sagaidīšanas notikas arī tādas rituālās darbības kā putnu dzīšana, gavilēšana, šautru mešana, šūpoļu rotāšana, mutes mazgāšana un citas. 

No šodienas līdz 21.aprīlim pavasaris tika modināts Lucavsalā - tur kokus rotās 120 krāsaini putni, bet tālāk atpūtas zonā būs redzama vides objektu grupa "Mājup ziedos".
Saules sagaidīšanas pasākumi visas dienas garumā norit trīs vietās - Arkādijas parkā, Lucavsalā un pirmo gadu arī Zaķusalā.

Pie Rīgas Kultūras un atpūtas centra "Imanta" būs apskatāma Lieldienām veltīta interaktīva mūzikas instrumentu instalācija.

Kā zināms, šodien, 20. martā, noslēdzas astronomiskā ziema, vēlā vakarā iestāsies astronomiskais pavasaris. Atbilstoši "timeanddate.com" datiem 20.martā plkst.23.24 būs ekvinokcija - laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Zemes ziemeļu puslodē sākas astronomiskais pavasaris, bet dienvidu puslodē iestājas rudens.

Lieldienu laikā rīdzinieki aicināti ne tikai apmeklēt koncertus un Lieldienu pasākumus, bet arī izšūpoties. Šogad šūpoles 9.aprīlī un 10.aprīlī atradīsies septiņās vietās gan pilsētas centrā, gan apkaimēs - Lucavsalā, Doma laukumā, Līvu laukumā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, pie Mežaparka Lielās estrādes ēkas, kā arī pie kultūras centriem "Imanta" un "Iļģuciems".