112
2023. gada 17. marts, 20:33

Trolejbusam strauji bremzējot, iet bojā pasažiere. Nelaiķes meita neizpratnē - šofere joprojām turpina darbu pie stūres

Jauns.lv

Šī gada 16. janvārī seniore Edīte devās dienas gaitās ar trolejbusu. Brauciena laikā viņa guva traumu, kuras dēļ mājās vairs nekad nepārnāca. Ar TV3 raidījumu "Bez Tabu" sazinājās nelaiķes meita Sandra, kura ir sašutusi, ka šofere, kuras vadītajā transportlīdzeklī brauca viņas māte, joprojām strādā uzņēmumā SIA "Rīgas satiksme".

Sandra stāsta, ka mamma liktenīgajā dienā trolejbusā sēdējusi. "Izmeklētājam ir ieraksts no salona kameras. Tas viss ir fiksēts kamerā. Viņa sēdēja, bet trolejbuss tā bremzēja, ka mamma krita. Viņai bija galvaskausa pamatnes lūzumu. Kad atbrauca "ātrā palīdzība", viņai jau bija iestājusies klīniskā nāve, bet tomēr viņu atgrieza pie dzīvības, sirds sāka pukstēt. Visas 23 dienas viņa bija komā, nenāca pie samaņas, ne uz ko nereaģēja," raidījumam "Bez Tabu" stāsta nelaiķes meita.

8. februārī, pēc ilgstošiem mediķu pūliņiem dzīvību glābt, tā tomēr izdzisusi. Letālā trauma gūta kritiena rezultātā, kad trolejbuss strauji bremzējis.

Izmeklētāji teikuši, ka notikušajā simtprocentīgi esot vainīga trolejbusa vadītāja, stāsta Sandra.

Nedz Valsts policija (VP), nedz uzņēmums "Rīgas satiksme" raidījumam "Bez Tabu" video ierakstus neuzrādīja, tomēr "Bez Tabu" kļuvis zināms, ka vadītāja strauji bremzējusi, jo, iespējams, laikus nepamanīja gājēju, kurš šķērsojis neregulējamo gājēju pāreju.

VP pastāstīja, ka šobrīd lietā notiek pirmstiesas izmeklēšana, kas ir beigu stadijā, jo aizvien tiek gaidīts tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinums. "Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par kriminālprocesa tālāko virzību," TV3 pastāstīja VP.

Šobrīd policijā ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 260. panta otrās daļas, kas nosaka, ka "par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem".

Tikmēr Sandra stāsta, ka trolejbusa vadītāja joprojām turpina strādāt pie stūres, par ko nelaiķes meita ir neizpratnē.

Uzņēmuma SIA "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane ar raidījuma starpniecību izteica Sandrai līdzjūtību, vienlaikus norādot, ka uzņēmums sadarbojas ar policiju.

"Esam iesnieguši viņiem visus materiālus, kas bija mūsu rīcībā, lai pēc iespējas ātrāk policija pieņemtu lēmumu, kurš ir vainīgs. Video liecina, ka braukusi trolejbusa vadītāja un uz gājēju pārejas iznācis cilvēks, kā rezultātā viņa strauji bremzēja un salonā krita sieviete," pastāstīja Bartaševiča-Feldmane.

Ja pierādīs, ka vainīga ir trolejbusa vadītāja, viņu no darba atlaidīs.

Sandra vērsusies pie SIA "Rīgas satiksme" OCTA apdrošinātāja, pieprasot apbedīšanas izdevumu kompensēšanu, bet vēlāk prasīšot arī ārstēšanās izdevumu atlīdzību un morālo kompensāciju. To visu varot izmaksāt šoferes vainas pierādīšanas gadījumā.

Bēdu sagrautā meita bažījas, ka sāpju naudu izmaksās vien pēc ilgas un mokošas tiesvedības. Ja pirmajā tiesu instancē lems, ka šofere ir vainīga, viņa spriedumu var pārsūdzēt.

Sandra turklāt "Bez tabu" pastāstījusi, ka konkrētā šofere sazinājusies ar viņu un lūgusi atsaukt pretenzijas pret viņu.

"Man zvanīja trolejbusa vadītāja. Tas bija pāris dienas pēc bērēm. Viņa man prasīja, vai es esmu ar mieru parakstīt vienošanos pie notāra, ka man pret viņu nav nekādu pretenziju. Teica, ka viņai ir četri bērni un ka jau gadiem ilgi strādā par trolejbusa vadītāju, ka tas ir viņas iztikas avots. Es neparakstīju. Vai tad var vienoties, ka man nav pretenziju pret viņu, ja mana mamma ir gājusi bojā?" stāsta Sandra.