foto: Valmieras novada pašvaldība
Rūjienieši neslēpj sašutumu par lēmumu slēgt pilsētas autoostu
Novadu ziņas
2023. gada 19. marts, 07:44

Rūjienieši neslēpj sašutumu par lēmumu slēgt pilsētas autoostu

Jauns.lv

No 2023. Gada 1. Aprīļa Rūjienas autoostā tiks pārtraukta biļešu tirdzniecība un bagāžas uzglabāšana, bet no 2023. gada 1. maija pasažieriem netiks nodrošināta uzgaidāmas zāles pieejamība. Biļetes būt jāiegādājas autobusā, informē SIA “VTU Valmiera”.

Šāds lēmums ir izraisījis sašutumu Rūjienas iedzīvotājos.

Iedzīvotājus satrauc fakts, ka ziemā, salā un vējā gan bērniem, gan lauku cilvēkiem autobuss būs jāgaida laukā, un vairs nebūs vietas, kur sasildīties vai paslēpties no nokrišņiem. 

“Super, vienkārši fantastiski, drīz mēs varēsim iet ar kājām no Rūjienas uz Valmieru,” izsakās rūjienietis Andris. 

Pilsētas iedzīvotāja Laima šo lēmumu sauc par neiedomājamu. “Rūjienā uzcelta plaša, jauna autoosta, un tagad tā tautai tiks slēgta. Lai sniegputenī un lietū stāv uz ielas. Paldies par Rūjienas “izaugsmi” un “dzīves apstākļu uzlabošanu”!,” viņa piebilst. 

Kā ziņo uzņēmums, atbilstoši Ministru kabineta  2019. gada 29. oktobra noteikumiem Nr.502 “Autoostu neteikumi” valsts SIA “Autotransporta direkcija” Rūjienas autoostu ir reģistrējusi kā IV kategorijas autoostu, kuras obligāti sniedzamie pakalpojumi ir 9.1. punktā minētā iespēja izmantot pasažieru platformas un 9.3.1. punktā minētā informācijas sniegšana par autobusu kustības sarakstiem, platformu, no kuras atiet un pie kuras pienāk autobuss, autobusa pienākšanas un atiešanas laiku un tā atbilstību kustības sarakstam.

Tā kā noteikumu 12. punkts paredz autoostas pakalpojumu maksas aprēķinā iekļaut tikai tās izmaksas, kas saistītas ar attiecīgās kategorijas autoostā obligāti sniedzamo pakalpojumu nodrošināšanu, SIA “VTU Valmiera” pārtrauc biļešu tirdzniecības, bagāžas uzglabāšana un uzgaidāmās zāles pakalpojumu sniegšanu.

“Kārtējais labums, ko iegūst iedzīvotāji pēc novada izveides. Atsaukties jau var uz jebkuriem Ministru kabineta noteikumiem, bet reālas darbības jau veic darboņi uz vietas,” saka Rūjienas iedzīvotāja Merika. 

Valmieras novads komentē, ka pakalpojuma pasūtītājs – valsts SIA “Autotransporta direkcija” – ir samazinājusi Rūjienas autoostas kategoriju mazā pasažieru skaita dēļ, tādējādi arī vairs neapmaksājot autoostas izdevumus Rūjienā. SIA “VTU Valmiera” nav iespējas autoostas izmaksas iekļaut biļešu cenā, jo biļešu cenu nosaka valsts. Izvērtējot pasažieru skaitu, kā arī to, ka pakalpojumu var nodrošināt, pasažieriem iekāpšanai un izkāpšanai izmantojot platformas, kas Rūjienā ir zem jumta, un biļetes iegādājoties autobusā, pieņemts lēmums Rūjienas autoostā pārtraukt biļešu tirdzniecības, bagāža uzglabāšanas un uzgaidāmās zāles pakalpojumu sniegšanu. Ēkā esošās labierīcības būs pieejamas arī turpmāk.