foto: Paula Čurkste/LETA
Igaunijas pārvadātāji grib autobusu pasažierus vest uz Latviju
Autobuss Valmieras autoostā.
Novadu ziņas
2023. gada 13. marts, 07:02

Igaunijas pārvadātāji grib autobusu pasažierus vest uz Latviju

Kas Jauns Avīze

Dienvidigaunijas sabiedriskā transporta pārvaldnieki kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu iesnieguši pieteikumu finansējumam, lai dažus Igaunijas reģionālo autobusu maršrutus pagarinātu līdz Latvijai.

Plāns paredz, ka autobusa maršruts varētu savienot Kilingi–Nemmi ar Mazsalacu, Rūjienu un Valmieru. Pašreizējo līniju Pērnava–Ikla varētu pagarināt līdz Salacgrīvai vai pat Limbažiem, Veru savienot ar Alūksni, Vīlandi ar Valmieru, arī Valgā un Valkā vēlas vairāk sabiedriskā transporta savienojumu starp abām robežpilsētām, vēsta laikraksts “Pärnu Postimees”.

Pērnavas apriņķa sabiedriskā transporta centra vadītājs Andruss Kerpuks sacījis, ka vairāki Pērnavas SPA centri izrādījuši interesi par autobusu savienojumiem ar Latvijas pilsētām, jo pieaug Latvijas tūristu skaits Pērnavā.

Kerpuks stāsta, ka būs jāizmēģina gan maršrutu ilgtspēja, gan piemērotākās kursēšanas dienas, laiki un pasažieru plūsma, “meklējot īstās tranzīta vajadzības, jo tādas līnijas nav bijušas aktīvas gadu desmitiem”.

Padomju laikos šādi maršruti bija ierasti, un to izbeigšana nebija saistīta ar pasažieru trūkumu, bet gan kavēkļiem, ko pēc neatkarības atgūšanas radīja robežkontrole, kas nu jau daudzus gadus ikdienā atcelta.

Sabiedriskā transporta pārvaldnieki par saviem plāniem ir informējuši abu valstu atbildīgās iestādes. Ja tiks piešķirts finansējums, vēl pusgads būs nepieciešams dažādu juridisku risinājumu meklēšanai.

Izmaksas lēstas 375 000 eiro, no kuriem 300 000 eiro plānots saņemt no Eiropas teritoriālās sadarbības programmas INTERREG Latvijai un Igaunijai paredzētajiem līdzekļiem. Pārējo gatavi maksāt abu valstu reģionālā sabiedriskā transporta pārvaldnieki, cerot arī uz valdību iesaisti.

Gala lēmums par finansējuma piešķiršanu gaidāms jūnijā, ja process būs raits, pagarināto maršrutu izmēģināšana varētu sākties nākamgad.