foto: LETA
Deputāti 2023. gada budžetu pieņem “vieglā reibumā”! Cik jēgpilni ir lēmumi, kas pieņemti 24 stundas bez miega?
Saeimas ārkārtas sēde, kurā pēc teju 24 stundu debatēm tika pieņemts 2023. gada budžeta likumprojekts.
Sabiedrība
2023. gada 9. marts, 15:22

Deputāti 2023. gada budžetu pieņem “vieglā reibumā”! Cik jēgpilni ir lēmumi, kas pieņemti 24 stundas bez miega?

Jauns.lv

Ceturtdien, 9. martā, pēc teju diennakti ilgušas Saeimas sēdes pieņemts šā gada valsts budžets. Ievērojot “labākās tradīcijas”, debatēs pavadīta visa nakts. Gan atsevišķi deputāti, gan sociālo tīklu lietotāji pauž skepsi un budžeta skatīšanas procesu veselu diennakti pielīdzina spīdzināšanai. 

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis mudināja nākotnē vairs nemēģināt diennakts laikā izskatīt valsts budžeta projektu, jo šāda pieeja nerada labu priekšstatu sabiedrībā par Saeimas darbu. 

Un tik tiešām, sociālajos tīklos cilvēki pauž neizpratni, kāpēc budžets ir jāapstiprina vienas sēdes laikā, tik svarīgiem lēmumiem veltot diennakts laiku, kas paredzēts miegam? 

Tikmēr deputāte Antoņina Ņenaševa (P) budžeta skatīšanas procesu diennakti pielīdzināja pat spīdzināšanai. 

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Epilepsijas un miega medicīnas centra (BKUS) miega speciālisti – pediatri Martu Celmiņu, vaicājot, vai ir jēgpilni strādāt tik daudz stundas bez miega? 

Speciāliste apstiprina sabiedrības paustās aizdomas – ilgstoša negulēšana spēcīgi ietekmē cilvēka spriestspēju, kā arī spēju pieņemt lēmumus un reaģēt. 

“Vairākos pētījumos cilvēku, kuri nav gulējuši noteiktu stundu daudzumu, kognitīvās spējas salīdzina ar to cilvēku prāta spējām, kuri lietojuši alkoholu. Ir atklāts, ka cilvēkiem, kas neguļ 17 līdz 19 stundas, spriestspēja, reakcija un modrība ir tādā pašā līmenī, kā cilvēkiem, kuri atrodas 0,5 promiļu reibumā,” skaidro Marta Celmiņa. 

Speciāliste piebilst, ka tiem, kuri nav gulējuši vairāk par 20 stundām, prāta spējas ir tādā līmenī, kā cilvēkiem vienas promiles reibumā: “Arī īslaicīgi, vienas diennakts laikā trūkstošs miegs ļoti spēcīgi ietekmē cilvēka prāta spējas,” uzsver Celmiņa. 

Vaicāta, kā tas atsaucas uz cilvēku veselību, daktere uzsver, ka neizguļoties vienu, divas reizes, paliekošas sekas uz veselību, visticamāk, netiks atstātas. Taču rodas lielāks negadījumu risks. “Ja cilvēks nav pietiekami daudz gulējis, viņš dažkārt nejūt, ka viņa smadzenes aizmieg, to sauc par mikromiegu – tās var būt dažas sekundes, kad cilvēks patiesībā ir aizmidzis. Tad iedomāsimies, cik tas ir nozīmīgi, pildot dažādus atbildīgus uzdevumus, pieņemot lēmumus vai sēžot pie stūres,” skaidro Celmiņa. 

Saeimas sēde, kurā pēc 24 stundu debatēm tika pieņemts 2023. gada budžets

Saeima ceturtdien pēc aptuveni diennakti garas sēdes, debatēs pavadot arī visu nakti, galīgajā lasījumā pieņēma šā gada valsts budžetu un ...

gallery icon

Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienesta vadītāja Signe Apsīte portālam Jauns.lv norāda, ka procedūra, kādā tiek pieņemts valsts budžets, norādīta “Saeimas kārtības rullī”. Stingri norādīti esot deputātu runas laiki – cik minūtes drīkst debatēt, taču konkrētu norāžu jeb termiņu, kādos jāiekļaujas budžeta pieņemšanas sēdes garumam, neesot. 

Vēsturiski bijuši dažādi budžeta pieņemšanas laiki. Piemēram, 2021. gada budžeta pieņemšana prasījusi vēsturiski visgarāko laiku – 78 stundas, tas arī bija pirmais valsts budžets, kas tika pieņemts daļēji attālināti, pandēmijas apstākļos. 2020. gada budžets pieņemts pēc divu dienu darba, tikmēr 2019. gada budžets pieņemts nedaudz vairāk kā 10 stundu laikā. 

Jauns.lv jau vēstīja, ka galīgajā lasījumā pieņemts šā gada valsts budžetu un budžeta ietvars nākamajiem trim gadiem. Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 39 parlamentārieši. Vairāk par to, kas pieņemts, lasi šeit.