foto: Ieva Lūka/LETA
"Viņa aizgāja viena..." Ļaudis skumdina stāsts par rakstnieces Lienītes Mednes-Spāres pēdējiem mirkļiem Austrumu slimnīcā. Slimnīca skaidro notikušo
“Lienītei vairs nevar palīdzēt, bet jāpārtrauc viduslaiku moku kambaru praksi, un tur nekādas karantīnas nav – aizbildinājumi. Cilvēki nedrīkst nomirt kā suņi,” īsā saziņā ar Jauns.lv piebilda Vladis Spāre.
Sabiedrība
2023. gada 8. marts, 15:01

"Viņa aizgāja viena..." Ļaudis skumdina stāsts par rakstnieces Lienītes Mednes-Spāres pēdējiem mirkļiem Austrumu slimnīcā. Slimnīca skaidro notikušo

Jauns.lv

Nevienam nebūtu novēlams sagaidīt savas vai dzīvesbiedra mūža beigas šķirtībā un bez iespējas pienācīgi atvadīties. Taču tieši šāds liktenis piemeklējis rakstnieku ģimeni Vladi Spāri un Lienīti Medni-Spāri.

To, kādēļ tā noticis, nu sola izmeklēt Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), kas šo gadījumu dēvē par “nelaimīgu apstākļu sakritību”.

“Mana mīļotā sieva Lienīte Spāre šorīt 2.30 nomira “Gaiļezera” intensīvās terapijas nodaļā. Es divas dienas lūdzos aiz stikla durvīm, lai mani ielaiž viņu apraudzīt, bet nelaida kaut kādas mūžīgas karantīnas dēļ. Viņa aizgāja viena, neatvadījusies no manis,” 5. martā savā “Facebook” izstāstīja rakstnieks, žurnāla "Jaunā Gaita" literatūras redaktors Vladis Spāre.

"Cilvēki nedrīkst nomirt kā suņi"

Viņa īsais, taču skaudrais stāsts satrieca daudzus, neatstājot vienaldzīgos.

Jauns.lv sazinājās ar Vladi Spāri, lai paustu līdzjūtību un lūgtu atļauju atspoguļot notikušo, vienlaikus vēršoties pie RAKUS un aicinot skaidrot, kādēļ notika tieši tā un ne citādi.

Saņemot atļauju, Jauns.lv sazinājās ar RAKUS otrdienas rīta pusē, taču līdz pat šodienai atbildes uz uzdotajiem jautājumiem nav saņemtas.

“Lienītei vairs nevar palīdzēt, bet jāpārtrauc viduslaiku moku kambaru prakse, un tur nekādas karantīnas nav – aizbildinājumi. Cilvēki nedrīkst nomirt kā suņi,” īsā saziņā ar Jauns.lv piebilda Vladis Spāre.

RAKUS atzīst kļūdu

Slimnīcas komentārs gan tovakar izskanēja LTV ziņu raidījumā “Panorāma”.

RAKUS norādīja, ka neielaišana neesot “pieņemta prakse”, bet nelaimīga apstākļu sakritība.

Slimnīcas pārstāvji “Panorāmai” skaidroja, ka apmeklēt pacientus tomēr drīkstot. Vienlaikus pašlaik neesot skaidrs, kāpēc ārstējošā ārste neesot informējusi vīrieti, ka apmeklēšana tomēr esot iespējama.

Raidījums norāda, ka, visticamāk, ārstei tiks piemērots disciplinārsods. Taču par pacientu apmeklēšanas vadlīnijām vēlreiz tikšot informēti slimnīcas darbinieki.

Tiesības atbalstīt tuvinieku nosakot arī likums.