foto: Evija Trifanova/LETA
"Kā izsists zobs!" Vai Centrālā stacija paliks ar tukšu robu vietā, kur demontēts uzraksts krievu valodā?
Turpmāk stacijas nosaukums būs divās valodās - latviešu un angļu.
Sabiedrība
2023. gada 9. marts, 05:47

"Kā izsists zobs!" Vai Centrālā stacija paliks ar tukšu robu vietā, kur demontēts uzraksts krievu valodā?

Jauns.lv

Pirms piecām dienām no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas pazuda viens no trīs uzrakstiem, kas garāmgājējiem vēstī par šīs ēkas funkciju. Tika noņemts uzraksts krievu valodā, informēja Satiksmes ministrijā.

Ar to sociālajos tīklos ātri vien paguva dižoties satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA), taču cerēto reakciju, domājams, nav izdevies sagaidīt.

Vairums komentāru pie ministra ieraksta “Twitter” aicināja NA nedižoties ar “dažu kirilicas burtu” aizvākšanu kā ar lielu sasniegumu – tas esot bijis jāizdara “jau pirms 30 gadiem”.

Papildus tam, virkne sociālo tīklu lietotāju norādīja, ka šāda rīcība nav līdz galam pārdomāta, un atstātā tukšā vieta vienkārši izskatās neglīti:

Jauns.lv vērsās Satiksmes ministrijā, lai noskaidrotu, vai tuvākajā laikā ir iecere savest kārtībā ēkas fasādi.

Ministrijā atbildēja, ka pašlaik pie tā strādā: “VAS “Latvijas dzelzceļš” pašlaik strādā pie optimālā stacijas fasādes vizuālā risinājuma, tostarp uzrakstu izvietojuma uz ēkas – kāds tas būs līdz brīdim, kad šī ēka arī Stacijas laukuma pusē piedzīvos pārmaiņas “Rail Baltica” projekta ietvaros.”

Simbolisks žests

Kā uzskata satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA), stacijas nosaukumam krievu valodā jau daudzus gadus vairs nav praktiskas nozīmes. Vienlaikus šis esot simbolisks žests.

“Līdzīgi kā okupācijas piemineklis, vienīgais, ko tas uzturēja, bija padomju laika dvesma pašā galvaspilsētas sirdī,” par demontēto stacijas nosaukumu krievu valodā izteicās Vitenbergs.

Kā ziņots, Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas rajonā turpinās "Rail Baltica" projekta būvniecības darbi, līdz ar to jau drīzumā mainīsies arī viss stacijas veidols.

Plānots izveidot mūsdienu prasībām atbilstošu, estētiski pievilcīgu un ērtu stacijas infrastruktūru trīs līmeņos.