foto: Paula Čurkste/LETA
Digitāli pārmērīti 627 Latvijas pilskalni
Rēzeknes pilskalns ar Livonijas ordeņa pilsdrupām.
Sabiedrība
2023. gada 4. marts, 13:31

Digitāli pārmērīti 627 Latvijas pilskalni

Jauns.lv/LETA

Paveikta 627 Latvijas pilskalnu pārmērīšana, informēja projekta "Latvijas pilskalni" veidotājs Gatis Kalniņš.

Viņš norāda, ka uzmērīšana veikta, mērot pilskalnu trīsdimensiju modeļus, kas veidoti, izmantojot brīvpieejas "Lidar" jēldatus. Savukārt paši mērījumi veikti, izmantojot lietotni "planlauf/Terrain".

Mērījumu laikā fiksēts pilskalna garums, platums, augstums, plakuma garums un platums. Katrs mērījums fiksēts ekrānattēlā. Mērījumu dati patlaban pieejami faila veidā atvērto datu krātuvē, sekojot saitei "opendata.latvijas-pilskalni.lv/Merijumi", kā arī "Google" kartē, sekojot saitei "ieej.lv/nXbBa".

Atvērtie dati izmantojami brīvi un bez maksas. Kalniņš atzīmēja, ka atvērto datu projekts “Latvijas pilskalni” ir privāta iniciatīva un darbojas no ziedojumiem. Projekts ieguvis Latvijas Atvērto tehnoloģiju Asociācijas (LATA) gada balvu privātajā sektorā.

Dati liecina, ka, piemēram, Popju pilskalns ir 318 metrus garš, 270 metrus plats, 53 metrus augsts, savukārt pilskalna plakuma garums ir 318 metri, bet platums - 270 metri.

Pieejamā informācija liecina, ka Milzkalns ir 328 metrus garš, 334 metrus plats, 51 metru augsts, savukārt pilskalna plakuma garums ir 60 metri, bet platums - 51 metrs.

Savukārt Kvēpenes pilskalns ir 210 metrus garš, 128 metrus plats, 35 metrus augsts, savukārt pilskalna plakuma garums ir 75 metri, bet platums - 21 metrs.

Tēmas