Kultūra
2023. gada 1. marts, 11:39

Podkāstu sērija "Zeme, kas dzied. Sarunas": Anete Karlsone par Dziesmu svētku un tautastērpu attīstību Latvijā

Jauns.lv

Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas pētniece un vēsturniece Dr. hist. Anete Karlsone savu zinātnisko darbību veltījusi latviešu tautastērpu izzināšanai. Vispirms par tiem ieinteresējusies kā tautas lietišķās mākslas sastāvdaļu, apgūstot aušanu Lietišķās mākslas vidusskolā, bet pēcāk – jau kā vēstures liecību.

Pirms desmit gadiem iznāca viņas apjomīgais pētījums “Dziesmu svētki un tautiskā tērpa attīstība Latvijā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā,” kas aplūko ne tikai tautiskā tērpa kā latviešu nacionālās identitātes elementa tapšanu 19. gadsimta beigās, bet arī atklāj, kā tā vizuālā forma, izpratne par to, kas ir tautiskais tērps, un funkcijas, ko tas pildīja sabiedrībā, mainījušās dažādos Latvijas politiskās vēstures posmos.

Sarunā ar aktieri Artūru Krūzkopu A. Karlsone skaidro, kā un kāpēc sabiedrībā periodiski atgriežas interese par tautastērpiem. Kāda saikne ir tautastērpam ar modi un kāpēc jau 19. gadsimta beigās latviešu zemnieki centās tērpties pēc Eiropas modes. A. Karlsone arī atklāj, kā tautastērps ietekmējis kultūrvēsturiskās identitātes veidošanos, kāda ir caurumu un lāpījumu vieta latviskajā pašapziņā, un kāpēc tautastērpi uz Dziesmusvētku skatuves parādījās tikai ar trešo piegājienu.

foto: Ekrānuzņēmums
Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas pētniece un vēsturniece Dr. hist. Anete Karlsone.

Top vēsturiska spēlfilma par pirmajiem latviešu Dziesmusvētkiem “Zeme, kas dzied”, kuras pirmizrāde gaidāma 2023. gadā, kad svinēsim Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku 150. gadu jubileju. Filmas režisors un scenārija autors ir Māris Martinsons, bet scenārija līdzautors – Trešās Atmodas aktīvists un žurnālists Dainis Īvāns. Vairāk informācijas par filmu: www.zemekasdzied.lv.

“Zeme, kas dzied” vēstīs par vēl neizstāstītajiem Dziesmusvētku stāstiem. Lai labāk izprastu to būtību, filmas veidotāji piedāvā podkāstu sēriju ”Zeme, kas dzied. Sarunas”. Sarunas vada aktieris Arturs Krūzkops, studijā aicinot gan ar filmu saistītas personas, gan arī citus ekspertus, kuri stāsta par dažādiem vēsturiskiem, sociāliem un kulturāliem aspektiem, kas ietekmējuši Dziesmusvētku kustības veidošanos. Podkāstu sērijas atklāj daudz interesantu faktu par filmas tapšanu un sniedz dziļu ieskatu tajā, kāda bija latviešu dzīve 19. gadsimta otrajā pusē.