foto: Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Alūksnē izrauj mīlestības gaismas vadus, Veckuldīgā posta pilskalnu, Salaspilī sāk dedzināt kūlu: kriminālā province
14. februārī Latvijā atklāta ikgadējā kūlas dedzināšanas sezona, šogad Rīgas pierobežā – Salaspilī.
112
2023. gada 18. februāris, 05:19

Alūksnē izrauj mīlestības gaismas vadus, Veckuldīgā posta pilskalnu, Salaspilī sāk dedzināt kūlu: kriminālā province

Jauns.lv

Aizvadītā nedēļa bija zīmīga ne tikai ar Valentīnas mīlestības ugunīm, bet arī ar jaunās kūlas dedzināšanas sezonas atklāšanu. Kamēr kāds mīlas nīdējs Alūksnē centās izraut vadus, kas nodrošināja gaismu vietējā “mīlestības namiņā”, Salaspilī kāds gluži tikpat traks indivīds šogad aizdedzināja pirmo kūlas lauku Latvijā.

Bet vandaļu un huligānu netrūka arī citviet. Kuldīgā kāds ar džipu pamatīgi izbraukalēja valsts nozīmes kultūras pieminekli – Veckuldīgas pilskalnu. Daugavpils centrā prātu pazaudējuši jaunieši vicinājās ar pneimatiskām pistolēm, bet Jelgavā autobraucējiem uznākusi krāsu daltonisma sērga, kurai gan ar medicīniskiem simptomiem nav nekāda sakara.

Sagandēts Veckuldīgas pilskalns

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Kāds autohuligāns pamanījies uzbraukt Veckuldīgas pilskalnā un to pamatīgi apskādēt, braukalējot ar apvidus džipu.

Kuldīgas novada pašvaldība informē par postījumiem Veckuldīgas pilskalnā: “Pēc iedzīvotāju sūtītajiem foto un apsekojot notikuma vietu ir aizdomas, ka pilskalnu izbraukājusi apvidus automašīna. Tā vairākas reizes braukusi pa pilskalna valni un riņķojusi pa pļavu, izdangājot zemi un atstājot izbrauktas rises.”

Policija aicina notikušā aculieciniekus ziņot par pārkāpējiem, zvanot pašvaldības policijas patruļai uz 28881288, vai arī sūtot ziņu/attēlus/video “WhatsApp” aplikācijā. Anonimitāte garantēta.

Vienlaikus vietvara atgādina, ka Kuldīgas pilskalns ir arheoloģiskas nozīmes objekts un dabas lieguma teritorija, pa kuru braukt aizliegts.

Daugavpils centrā vicinās ar pistoli

Daugavpils pašvaldības policija informē, ka aizvadītajā nedēļā, 7.februārī, pulksten 21.28 tās dežūrdaļā tika saņemta informācija, ka pilsētas centrā netālu no kādas tirdzniecības iestādes uzturas liela jauniešu grupa, kurus vidū ir pamanīti cilvēki ar pistolēm līdzīgiem priekšmetiem. Pēc īsas vicināšanās ar pistolēm trīs jaunieši no minētās grupas atdalījās un devās prom.

Par radušos situāciju nekavējoties tika informētas tuvākās pašvaldības policijas mobilās patruļgrupas. Sekojot Videonovērošanas nodaļas kolēģu norādēm, kārtības sargi apturēja minētos trīs jauniešus. Pārmeklēšanas gaitā pie viena no viņiem tika atrasts un izņemts pneimatiskais ierocis.

Uz notikuma vietu tika izsauktas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas. Aizturētais 2001.gadā dzimušais jaunietis, pie kura tika atrasts pneimatiskais ierocis, tika nodots Valsts policijas amatpersonu rīcībā turpmāko procesuālo darbību veikšanai.

Izposta Alūksnes randiņu vietu

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Valentīndienas noskaņu alūksniešiem sagandēja kāds "labdaris", kurš “mīlestības namiņā” izrāva rotājumu apgaismojuma vadus.

Mīlestības prieku alūksniešiem agrā Valentīndienas rītā sagandēja kāds mīlestības naidnieks. Pašvaldības “Facebook” kontā Visu mīlētāju dienas agrumā parādījās ieraksts: “Diena jāiesāk ar ne tik jaukām ziņām... “Liela pateicība” kādam labvēlim, kam Valentīndienā ir tik vientuļi un skumīgi, ka jāizposta tematiskais noformējums un jāsarauj rotājumu apgaismojuma vadi!”

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Alūksnieši bija īpaši pacentušies, lai Visu mīlētāju dienā pilsētā radītu romantisku noskaņu. Tikai kādam tas ļoti negāja pie sirds.

Jauns.lv jau rakstīja, ka, gatavojoties Valentīndienai, Alūksnes novada pašvaldība pilsētu bija izgaismojusi ar īpašu “mīlestības namiņu”, kuram vajadzēja liecināt par to, ka Alūksne ir labākā vieta randiņiem. Tomēr, pēc visa spriežot, kādam tas ļoti nepatika.

Romantiskais mīlestības gaismas ceļš Latvijas pilsētās

Vairākas Latvijas pilsētas Visu mīlētāju dienā – 14. februārī savus laukumus un ielas izrotājušas ar dažādiem mīlestības izgaismojumiem un lākturiem, ...

gallery icon

Jelgavas autobraucēji-daltoniķi

Jelgavas autohuligāni neatšķir luksofora gaismas

Jelgavas pašvaldības policija sociālajos tīklos publicējusi plašu fotogaleriju, kurā fiksēti neskatāmi autovadītāju pārkāpumi pilsētas ielās. Tajā redzamas automašīnas, kuru šoferīši ...

gallery icon

Jelgavas pašvaldības policija sociālajos tīklos publicējusi plašu fotogaleriju, kurā fiksēti neskaitāmi autovadītāju pārkāpumi pilsētas ielās. Tajā redzamas automašīnas, kuru šoferīši nespēj atšķirt luksofora gaismas signālus, neapdomīgi un pārgalvīgi šķērso krustojumu, luksoforā degot sarkanajai gaismai. Pašvaldības policija par šādu pārkāpumu janvārī uzsākusi 13 administratīvā pārkāpuma procesus, bet, pēc policijas datiem, pagājušajā gadā kopumā par šādu pārkāpumu sods piemērots 59 transportlīdzekļu īpašniekiem. Kārtības sargi informē:

“Policijā skaidro, ka braukšana pie luksoforā degoša aizliedzošā signāla, tādējādi apdraudot gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus, tostarp gājējus, Jelgavā ir aktuāla problēma. Pārkāpumus fiksējuši gan videonovērošanas inspektori pilsētas videonovērošanas kamerās, gan arī pašvaldības policijas darbinieki patrulējot.

Pēc Ceļu satiksmes likuma, par braukšanu, ja luksoforā deg aizliedzošais signāls, vai par nepakļaušanos satiksmes regulētāja signālam, vai par braukšanu virzienā, kas ir aizliegts ar satiksmes regulētāja signālu, piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam triju naudas soda vienību apmērā, kas ir 15 eiro, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no sešām līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām, kas ir no 30 līdz 140 eiro. Bet par braukšanu attiecīgajā virzienā, ja luksofora papildsekcijā nav iedegts zaļās bultas signāls, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no sešām līdz vienpadsmit naudas soda vienībām (no 20 līdz 55 eiro). Jāpiebilst, ka lēmuma spēkā stāšanās brīdī par administratīvā soda piemērošanu, kad tas kļuvis neapstrīdams, pārkāpējs saņem arī četrus soda punktus. 

Pašvaldības policijā norāda, ka vairumā gadījumu līdz šim autovadītājiem piemērots minimālais sods – 30 eiro – un nevienā gadījumā nav noteikts maksimālais sods, kas ir 140 eiro. 

Visbiežāk pie sarkanās gaismas autovadītāji šķērso Lielās ielas un Dambja ielas krustojumu, Lielās ielas un Akadēmijas ielas krustojumu, Rīgas ielas un Brīvības bulvāra krustojumu, kā arī Rīgas ielas un Pērnavas ielas krustojumu.

Atklāta kūlas dedzināšanas sezona

foto: Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Salaspils pagasts var “lepoties” ar to, ka tur šogad atklāta kūlas dedzināšanas sezona.

Valentīndienā liesmoja ne tikai kvēlas mīlas ugunis, bet tika atklāta arī mūsu ģeogrāfiskajiem platuma grādiem un tautas tradīcijām piemērotākas kaislības – 14. februārī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vīri traucās uz šogad pirmo kūlas ugunsgrēku. Pusdienlaikā ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Salaspils pagastu, kur kūla dega 150 m2 platībā.

Tomēr statistika rāda, ka kūlas svilinātāji šajā februārī bija mazliet “paslinkojuši”, jo pērn Latvijā kūlas dedzināšanas sezona iesākās dienu ātrāk – 13. februārī, kad tā dega Liepājā.

Kopumā 2022. gadā ugunsdzēsēji dzēsa 1454 kūlas ugunsgrēkus, kas, salīdzinot ar 2021.gadu, bija par ceturtdaļu vairāk, informē VUGD un savā mājaslapā raksta, ka nu rasta atbilde uz viņu aktuālo ikgadējo vaicājumu:

“Nokūstot sniegam un uzspīdot pirmajiem saules stariem, ugunsdzēsēju glābēju savstarpējās sarunās ik pa laikam iezogas vārds “kūla” un izskan minējumi, kur šogad dzēsīs pirmo kūlas ugunsgrēku... Tos vienlaicīgi pavada smagas nopūtas, jo ugunsdzēsēji glābēji apzinās, ka, dedzinot kūlu, iedzīvotāji apdraud savu un kaimiņu īpašumu, cilvēku dzīvību un veselību!”

Šogad kūlas dedzināšanas sezona atklāta Salaspils novadā!