foto: no privātā arhīva
"Zem drupām palika mūsu draugi," - rakstniece Laima Kota par traģēdiju Turcijā
Laima Kota.
Sabiedrība
2023. gada 16. februāris, 06:26

"Zem drupām palika mūsu draugi," - rakstniece Laima Kota par traģēdiju Turcijā

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

"Tas ir tik sāpīgi…" saka Turcijā dzīvojošā rakstniece Laima Kota. Līdz šim nepieredzētā apmēra traģēdijai, zemestrīcei Turcijā un Sīrijā laupot vismaz 40 tūkstošus dzīvību, viņa līdzi dzīvoja, esot Latvijā. Pagājušo svētdien Laima devās atpakaļ uz Stambulu – pie vīra, kurš zem drupām zaudējis daudzus draugus.

Zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika 6. februāra agrā rītā, kad cilvēki vēl gulēja. Tās hipocentrs atradās 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. Drīz pēc tās sekoja vēl viena zemestrīce un vairāk nekā 200 pēcgrūdienu, kuros kā kāršu namiņi bruka daudzas dzīvojamās ēkas Turcijā un Sīrijā, aizraujot līdzi tūkstošiem cilvēku dzīvību. Tiek lēsts, ka Turcijā pēdējās simtgades baisākajā traģēdijā bojāgājušo skaits ir vairāk nekā 40 000, bet ievainoto – vismaz 120 000.

Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā

Pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs bojāgājušo skaits Turcijā un Sīrijā ir pārsniedzis 8100 cilvēkus, kamēr glābēji otrdien par spīti salam turpināja ...

gallery icon

Kā šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns", starp tiem, kas Turcijas un Sīrijas iedzīvotāju sāpēm sekoja līdzi attālināti, pagājušajā nedēļā bija arī rakstniece Laima Kota, kura ir ieprecējusies un jau desmit gadu dzīvo Turcijā. Viņa pagājušajā nedēļā viesojās pie bērniem Latvijā. “Desmit Turcijas pilsētās traģēdija, katrā no tām dzīvo kāda ģimene, kuru pazīstu personīgi…” soctīklos izmisumu pauda Laima. Jau pirmajās zemestrīces stundās Kota saņēmusi ziņas, ka bojā gājusi viņas draugu ģimene – mamma, tēvs un trīs bērni. “Personīgi pazinu, pirms mēneša kopā braucām priecīgi pēc pasākuma Reyhanlı pilsētā. Tas ir Antiohijā, kur ir pirmā kristiešu Sv. Pētera baznīca klintī – nez, vai tā izturēja zemestrīci…”

“Nu zinām, ka zem drupām no mūsu draugiem palikusi astoņu cilvēku ģimene,” nākamajā dienā sarunā ar "Kas Jauns" precizēja Laima. Vaicāta, vai seko līdzi tam, ko vēsta Turcijas mediji, un kāds, pēc tiem spriežot, ir noskaņojums sabiedrībā, rakstniece atklāja, ka informāciju pārsvarā saņem no sava vīra, kurš ir Stambulā, kā arī no soctīkliem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Laima vīra Ahmeta Kota pavadībā kopā būšanas gados iepazinusi Turcijas kultūras vērtības. Attēlā: 2016. gadā Harranā – vēsturiskā Turcijas vietā, kas šobrīd atrodas zemestrīču zonā.

“Sasodīts! Tūkstoši mirušo… Ēkas, kas celtas nesen, neesot izturējušas septiņas magnitūdas, jo… būvnieki esot “ekonomējuši” metālu un cementu, sadalot vienai ēkai paredzēto divām būvēm. Riebjas! Lūgties? A žņaugt gribas! Bezspēcības sajūta,” reaģējot uz soctīklos lasītiem pieņēmumiem, pārdzīvoja Laima. Latvietes Turcijā pat izteikušās, ka uz laiku tur ticis slēgts tviteris, lai it kā neizplatītos informācija, kas varētu sabiedrībā radīt vēl lielāku paniku. “Pārsvarā par to, kas notiek, stāsta mans vīrs Ahmets Kots, viņam ir daudz draugu šajās desmit pilsētās, kur notika zemestrīce. Draugi sūta viņam savus vērojumus. No vienas puses – baidos pat atvērt telefonā ziņas. Cik daudz mirušo! Ko vainot?” retoriska ir Laima.

Līdzi notiekušajam rakstniece no Latvijas sekoja, arī skatoties televīzijas ziņas. Līdzīgi kā daudziem, skaudri atmiņā paliks skats, kā no ēkas drupām tiek izvilkts tikko no bojā aizejošas mātes miesām pasaulē nācis bērniņš un pliks nests pāri drupām. “Pat iekliedzos, lai arābs, kas jaundzimušo nesa, būtu kaut lakatu mazulim uzsedzis… Ir izglābušies, kas pēc tam apsien lakatu kā Allāha zīmi un tic vēl vairāk, bet ir arī daudzi, kas vaicā: “Allāh, kāpēc tā?”” skumji secina Laima.

Svētdien Laima Kota devās atpakaļ uz Turciju – Stambulu, kur dzīvo kopā ar laulāto draugu. Izskanējis, ka zemestrīces iespējamība nav izslēgta arī citviet Turcijā, tostarp Stambulā. “Kad Ahmetam Kotam ierunājos par nākamo zemestrīces vilni, viņš teica, ka nekas nebūšot. Bet viņš neticēja arī tad, kad paredzēju, ka 5. februārī (!) Stambulā sāks snigt. Laikam esmu fatāliste…” pirms došanās uz Stambulu pārdomāja Laima. Lidojuma biļete atpakaļ uz dzimteni, kas pasaules notikumu kopainā daudzu acīs nu kļuvusi par vienu no drošākajām vietām pasaulē, viņai jau iegādāta uz aprīli.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!