foto: Ekrānuzņēmums
Limbažos atrastie lācēni varētu būt miruši, bēdīgu ziņu atklāj pētnieks
Visticamāk, lācene migā nav atgriezusies, un lācēni pirmajā naktī ar salu, visticamāk gāja bojā.
Sabiedrība
2023. gada 10. februāris, 17:42

Limbažos atrastie lācēni varētu būt miruši, bēdīgu ziņu atklāj pētnieks

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Limbažu pusē meža strādnieki nejauši uzgāja lāču migu ar trim maziem lācēniem. Redzētais daudzus pārsteidza, jo lāču miga Latvijā ir retums. Tāpat daudzi interesējās noskaidrot, kas notika ar lācēniem. Tomēr prognozes ir pesimistiskas – lācēni, visticamāk, ir gājuši bojā, Latvijas radio raidījumam “Pēcpusdiena” atklāja Mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks, biologs Jānis Ozoliņš.

Tas, ka Latvijā no Igaunijas regulāri ieklīst lāči, ir ikdiena. Tiek uzskatīts, ka Latvijā patstāvīgi mīt no 60-80 lāčiem, bet nu uzfilmētais video Limbažu pusē liecina, ka lāči sākuši arī Latvijā vairoties. Taču uzfilmētais video, kurā redzami lācēni un fonā dzirdamas motorzāģa skaņas, arī izraisījis diskusijas, vai lāčiem nebūtu jānosaka aizsargājamas teritorijas, un vai drīkst tuvoties nejauši uzietajiem lāču midzeņiem un kādas varētu būt sekas.

“Tas, kas notiek tālāk ar lācēniem, ir ļoti atkarīgs no tā, kā tie tiek iztraucēti. Man nav detalizētas informācijas, kā tas notika šajā reizē, bet, visticamāk, lācene migā nav atgriezusies, un lācēni pirmajā naktī, un tā bija nakts ar salu, visticamāk gāja bojā,”  atklāja Mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš, “nu tas ir jāuztver kā dabisks process, jo visas lāču migas aizsargāt tiešām nav iespējams. Tā iztraucēšana, visticamāk, nebija mērķtiecīga. Tie cilvēki bija paši pārsteigti, un tajā brīdī vairāk domāja par savu drošību.”

Uz jautājumu, kā rīkoties, ja nejauši izdodas mežā atrast lāča migu, Ozoliņš norādīja: “Vispareizākais būtu turpināt savas gaitas. Varbūt mums arī vajadzētu padomāt par kādu īpašu lāču aizsardzībai paredzētu teritoriju, jo ir dzirdēts, ka īpaši aizsargājamo teritoriju platība Latvijā vēl būtu jāpalielina par apmēram 30 procentiem. Varbūt kādu no šīm teritorijām varētu atvēlēt lāčiem, lai viņi tur varētu mierīgi dzīvot, bet būtībā mūs sagaida tas pats, kas Igauniju – vispareizākā stratēģija ir nepievērst lāčiem uzmanību. Lāči pielāgosies situācijai. Sākuši vairoties pie mums viņi ir un šādu situāciju būs aizvien vairāk. Daļa no migām būs arī netraucētās vietās. Tomēr speciāli vēl kaut kā veicināt lāču skaita pieaugumu tādā saimnieciskā vidē es īsti nesaskatu par iespējamu.”

Valsts bioloģiskās daudzveidības monitoringa dati rāda, ka pēdējos gados lāču skaits pieaug visā Baltijas populācijā, tas nozīmē, ka vairāk lāču ienāk Latvijā un daļa no tiem paliek te uz dzīvi. Senāk galvenais iemesls lāču skaita samazinājumam un izzušanai bija medības. Tā kā tagad tās Latvijā nav atļautas un Igaunijas pierobežā tās ilgstoši bija ierobežotas, lāču populācija atjaunojas. Saskaņā ar aktuālajiem monitoringa datiem Latvijā savvaļā sastopami apmēram 60 lāči.