foto: LETA
Jaunā CVK vadītāja: "Iestādē valda haoss!"
"Iestāde nevar tā strādāt, kā līdz šim,” norāda Centrālās vēlēšanas komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.
Sabiedrība
2023. gada 10. februāris, 09:56

Jaunā CVK vadītāja: "Iestādē valda haoss!"

Jauns.lv/Latvijas radio

Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) jaunā priekšsēdētāja Kristīne Saulīte intervijā Latvijas Radio 1 norādījusi, ka CVK valda haoss un iemesli meklējami galdiem ilgā vājā organizācijas vadībā.

Uz jautājumu, kā Saulīte komentē faktu, ka lielās noslodzes un zemā atalgojuma dēļ CVK pamet daudzi darbinieki, viņa norādīja:

“Tas nebūs jauks vārds, ko es lietošu, bet tur (Centrālajā vēlēšanu komisijā – red.) tiešām valda haoss.

Un haoss jau daudzus gadus, tie nav pēdējie četri gadi, tas ir process, ka ir bijis ilgus gadus. Proti, šī iestāde, kāda tā bija no deviņdesmito gadu sākuma, nav mainījusies, bet kā mēs zinām, laiks gan ir mainījies, prasības ir mainījušās, IT lieta ir mainījušās. Es nezinu, kāpēc, bet tā iestāde nav gājusi laikam līdzi. Līdz ar to – šobrīd ir tā, kā ir. Iestāde nevar tā strādāt, kā līdz šim.”

Saulīte atklāja, ka jau vairākkārt tikusies ar CVK locekļiem, lai izveidotu jaunu CVK struktūru.

Pēc viņas teiktā, nepieciešams vai nu stiprināt CVK tā, ka tā var strādāt viena pati, vai arī CVK kļūst par koordinējošu institūciju, kas sastrādājas ar citiem. Saulīte uzskata, ka nebūtu loģiski CVK būt vienai pašai, jo ir citas iestādes, ar ko varētu sadarboties, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), kas ir vēlētāju datu turētāja, ziņo LSM.

Saulīte atgādināja par nepieciešamību iestādei saglabāt politisko neitralitāti. Proti, ja CVK nonāk kādas ministrijas pārvaldībā, tad jārēķinās, ka katru ministriju pārvalda kāds politiskais spēks. Arī tad, ja CVK ir Saeimas paspārnē, kā iepriekš norādījis Valsts prezidents, jāskatās, lai ir neitralitāte un atšķirtība.