foto: Andrii Salomatin / Alamy/ Vida Press
Viltus izvarošana, dēls-slepkavnieks un šķiltavu slēpējs: kriminālā province
Kādai pārlieku jēgu pārdzērušai mātei Bauskā parādījās hulcinācijas, ka viņai pakaļ ar cirvi rokās dzenās dēls, kaut gan viņš tai laikā saldi gulēja.
112
2023. gada 24. janvāris, 05:31

Viltus izvarošana, dēls-slepkavnieks un šķiltavu slēpējs: kriminālā province

Jauns.lv

Pārlieku alkoholu sadzērušies pilsoņi likumsargiem sagādā ne mazums problēmu, par kurām varētu pasmaidīt, ja vien tās policistiem neatņemtu tik dārgo laiku reālu noziegumu atklāšanā un novēršanā. Tā kāda Dāviņu pagasta iedzīvotāja izsauca policiju, jo kaimiņš nekurina krāsni, bet kādai viņas “kolēģei” Bauskā parādījās halucinācijas, ka viņai pakaļ dzenas dēls ar cirvi, kaut gan atvase it mierīgi gulēja kaimiņistabā.

Arī Jēkabpilī pļēguri nav rātni, cik nu tas viņu stāvoklī iespējams. Kāds vīrietis iztēlojās, ka viņu piekāvusi nepilngadīga persona, bet sievietei, ka viņu izvarojis pudeles brālis. Savukārt Tukumā kāds “varonis” tika saslēgts roku dzelžos, jo gribēja nozagt ne tikai kortelīti, bet arī nobēdzināt šķiltavas, bet kāds cits par to, ka iesita mobilā tālruņa sargātājam. “Jautrus brīžus” piedzīvojuši arī Ventspils policisti, kuri kāda auto bagāžniekā atrada vizināmies cilvēku.

Tāpat Ventspils un Dienvidkurzemes kārtības sargātājiem raizes sagādā vides piesārņotāji – sākusi atklāties viņu atstātā šmuce zem nokusušā sniega kupenām. Toties Siguldā kādam vandalim izdevies no masta nozagt Ukrainas karogu pašā pašvaldības degunpriekšā.

Cilvēks auto bagāžniekā

foto: Ventspils pašvaldības policija
Ventspils novada pašvaldība naktī uz otrdienu pilsētā apturēja automašīnu, kurā atrada cilvēku (ilustratīvs foto).

Ventspils pašvaldības policija informē, ka tai aizviņnedēļ, naktī no pirmdienas uz otrdienu, izdevies apturēt visnotaļ dīvainus pasažierus:

„16. janvāra vakarā pulksten 23.15 Ventspils pašvaldības policija saņēma Valsts policijas lūgumu apturēt un pārbaudīt automašīnu.

Norādītā automašīna tika apturēta pulksten 23.26 Rāvas un Apļa ielas krustojumā. Pārbaudot automašīnu, tika konstatēts, ka tās bagāžniekā atrodas cilvēks. Uz notikuma vietu tika izsaukti Valsts policijas darbinieki, kuriem tika nodotas aizturētās personas procesuālo darbību veikšanai.”

Policija gan nav atklājusi, kādā „stāvoklī” bija auto bagāžniekā uzietais cilvēks, bet, spriežot pēc visnotaļ jancīgās ilustrācijas, kas bija pievienota pie šīs ziņas, nojaušams, ka notikušais visdrīzāk nebija saistīts ar kādām asiņainām kriminālnorisēm: tādā veidā kāds, iespējams. vēlējies izklaidēties un izbaudīt vēl nebijušas sajūtas.

Pašvaldības degungalā nozog Ukrainas karogu

Toties Siguldā 16. janvārī gan notika krimināls gadījums, pie tam pašā pašvaldības degungalā - kāds vīrietis nozaga Ukrainas karogu, kas bija uzvilkts mastā pie Siguldas novada domes. Zādzības faktu redzēja aculieciniece, kura nekavējoties ziņoja likumsargiem par notikušo.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirkņa darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Siguldas novada pašvaldības policijas uzsāka vīrieša meklēšanu, kas drīz vien vainagojās ar panākumiem – iespējamā vainīgā persona tika aizturēta. Brīdī, kad vīrietis tika aizturēts, viņš pārvietojās ar automašīnu, kas nebija reģistrēta likumā noteiktajā kārtībā, tai nebija iegādāta sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, kā arī vīrietim nebija transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Attiecīgi par šiem pārkāpumiem ir uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi.

Tāpat likumsargiem aizturētā 1993. gadā dzimušā vīrieša uzvedība radīja aizdomas, ka iespējams viņš atrodas apreibinošo vielu ietekmē, tāpēc sākotnēji viņš tika nogādāts uz Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru ekspertīzei veikšanai, pēc kā nogādāts policijas izolatorā.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 180. panta pirmās daļas, proti, par zādzību nelielā apmērā. Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un tiek skaidroti notikušā iemesli un motīvi. Ukraiņu nīdēja nozagto karogu likumsargi drīz vien atrada izmestu atkritumu konteinerā Inčukalnā. Pēc visa spriežot, trakojošajam huligānam šis notikumus nepaies bez bargas mācības, jo policisti ziņo, ka viņi vīrieša dzīvesvietā arī izņēmuši portatīvo datoru, mobilo telefonu un zibatmiņu.

Jāpiemin, ka šis vīrietis jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par zādzībām un narkotiku lietošanu. Turklāt pērn Valsts policijas darbinieki viņu aizturēja par mēģinājumu nolaupīt “McLaren” automašīnu: pērnā gada jūlijā viņš bija iegājis kādā autosalonā Rīgā, piedraudējis autosalona darbiniekam ar gāzes pistoli un pieprasījis automašīnu pārrakstīt uz sava vārda.

Slēpj šķiltavas, sit telefona “glābējam”, nevar iepūst “trubiņā”

foto: Serhii Bobyk / Alamy/ Vida Press
Alkohola nogurdināti cilvēki, esot pārlieku lielā “šmigā”, ik dienu policistiem sagādā dažādus “vājprātīgus” pārsteigumus.

Cilvēki pārlieku lielā alkohola reibumā pēkšņi kļūst vai nu par visspēcīgiem “pasaules glābējiem” vai būtnēm, kuras nespēj pārspļaut pat pāri lūpai. Par to liecina provinces avīzēs regulāri drukātā kriminālā hronika. Lūk, tikai pāris citātu no šajās dienās publicētajām “asās hronikas” slejām:

* “Vakarā tika saņemts izsaukums uz tirdzniecības vietu Tukumā, Pasta ielā, kur aizdomās par vīna pudeles zādzību apsardzes darbinieki bija aizturējuši vīrieti. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi noskaidroja, ka iespējamam vainīgajam vīrietim kabatā ir šķiltavas. Ņemot vērā, ka šādi priekšmeti nedrīkst atrasties pagaidu aizturēšanas telpā konvojēšanas laikā, vīrietis tika aicināts ievietot šķiltavas maisā. Vīrietis nereaģēja uz policijas darbinieku likumīgajām prasībām, turklāt centās kabatā ielikt arī minēto alkohola pudeli. Rezultātā tika pielietots fizisks spēks, lai izņemtu šķiltavas un pudeli.” (“Neatkarīgās Tukuma Ziņas”)

* “Valsts policijas likumsargi saņēma izsaukumu uz kādu mājokli Jaunpils pagastā saistībā ar mobilā telefona zādzību. Ierodoties notikuma vietā, tika sastapts izsaucējs, kurš paskaidroja, ka kāds no šī nama iemītniekiem ir nozadzis viņa mobilo telefonu. Pēc tam izsaucējs pārbaudīja sava drauga somu, konstatēja, ka viņa telefons atrodas tur. Policijas darbinieki ieguva informāciju, ka šis vīrietis telefonu ielicis somā, lai iereibušais telefona īpašnieks to nepazaudē.

Pēc tam izsaucējs sāka draudēt un nepakļāvās Valsts policijas darbinieku likumīgajām prasībām neizdarīt administratīvo pārkāpumu (fiziski neizrēķināties ar blakus esošo personu, taču… tomēr iesita otrai personai. Policijas darbinieki pieņēma lēmumu vīrietim uzlikt roku dzelžus un ievietot viņu pagaidu aizturēšanas telpā ar mērķi nogādāt mājās.” (“Neatkarīgās Tukuma Ziņas”)

* “13. janvārī ap 23.00 policijai ziņots, ka kādā dzīvoklī Kuldīgā tiekot spēlēta skaļa mūzika un apkārtējiem traucēts naktsmiers. Ierodoties izsaukuma vietā, likumsargi sastapa vairākus iereibušus jauniešus. Pārbaudē divām jaunietēm konstatēta attiecīgi 1,21 un 1,31 promile, bet jaunietim – 0,48. Trešo meiteni nevarēja pārbaudīt: stiprā reibuma dēļ viņai bija slikta dūša un viņa nereaģēja, kad policijas darbinieki uzrunāja. Tāpēc medicīniskai apskatei izsaukta neatliekamā palīdzība.” (“Kurzemnieks”)

Viltus izvarošana un ar cirvi skrejošais dēls

foto: Andrii Salomatin / Alamy/ Vida Press
Kādai pārlieku jēgu pārdzērušai mātei Bauskā parādījās hulcinācijas, ka viņai pakaļ ar cirvi rokās dzenās dēls, kaut gan viņš tai laikā saldi gulēja.

Ar neadekvātu pilsoņu izdarībām jāsastopas arī Zemgales policistiem. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē:

“Aizvadītajās dienās Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas saņēmušas vairākus izsaukumus, kuri izrādījušies nepamatoti – izvarošanas mēģinājums, draudi ar cirvi, miesas bojājumu nodarīšana un konflikti. Par laimi, cilvēkiem briesmas nedraudēja un notikuma vietā personas atzina, ka noziedzīgs nodarījums nav noticis. Pret visām personām uzsākti administratīvo pārkāpumu procesi.”

* 13. janvārī ap pulksten 15.00 Valsts policijā saņemta informācija, ka Bauskas novadā, Dāviņu pagastā sievietei notiek konflikts ar kaimiņu. Policisti ieradās notikuma vietā, kur ilgstoši neviens nevēra vaļā durvis, taču pēc vairākkārtējiem klauvējieniem izsaucēja durvis atvēra. Bija redzams, ka sieviete atradās alkohola reibumā – viņa grīļojās, nespēja adekvāti atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem un runāja neskaidri. Tomēr sarunas gaitā izdevās noskaidrot, ka konflikts sievietei nav bijis. Iemesls, kāpēc izsaukusi policiju – nepatīkot, ka kaimiņš lieto alkoholu un nekurina krāsni.

* 16. janvārī ap pulksten 20.00 policijā tika saņemta informācija, ka Jēkabpilī kādā īpašumā vīrietis ir mēģinājis izvarot sievieti. Notikuma vietā ieradās Valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas un sastapa izsaucēju – sievieti, kura atradās alkohola reibumā. Sieviete norādīja uz vīrieti, sakot, ka viņš atrodas Valsts policijas meklēšanā un lai policisti viņu savāc no dzīvokļa. Likumsargi pārbaudīja informāciju un tā neapstiprinājās – vīrietis neatrodas policijas meklējamo personu sarakstā. Kad policiste sievietei norādīja, ka izsaukumā tika minēts cits pārkāpums, sieviete nosmējās un atbildēja noraidoši, sakot, ka tā ir pateiksi tāpat vien. Sievietei nebija vizuāli redzami miesas bojājumi un policijas iejaukšanos viņa notikuma vietā vairs nevēlējās. Noskaidrots, ka abas personas lietoja alkoholiskos dzērienus un noziedzīgs nodarījums nav noticis. Vīrietis piekrita labprātīgi pamest īpašumu un vairs neatgriezties. Savukārt sieviete tika brīdināta, ka pret viņu tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process par viltus izsaukumu, uz ko sieviete tikai pasmaidīja uz sacīja: “Rakstiet!”

* Tāpat informāciju par noziedzīgu nodarījumu Valsts policija saņēma 16. janvārī ap pulksten 10.00 no kāda vīrieša Jēkabpilī par to, ka viņam uzbrūkot nepilngadīga persona, nodarot miesas bojājumus. Arī šajā gadījumā tika konstatēts, ka informācija neatbilst patiesībai, vīrietis atradās alkohola reibumā un miesas bojājumus guvis nebija.

* Savukārt 18.janvārī ap pulksten 10.00 Valsts policijā saņemta informācija, ka Bauskā kādā īpašumā notiekot konflikts – dzīvesvietā dēls esot agresīvs un skaida ar cirvi. Valsts policijas Dienvidzemgales iecirkņa amatpersonas ieradās notikuma vietā un konstatēja, ka izsaucēja bija spēcīgā alkohola reibumā, savukārt viņas dēls gulēja gultā. Noskaidrots, ka pie sievietes notika jubilejas svinības, tāpēc dēls viņu apciemojis. Pēc svinībām dēls devies gulēt, līdz ieradās Valsts policija. Likumsargi konstatēja, ka sieviete atradusies 2,97 promiļu reibumā un sarunas laikā uzvedās neadekvāti un nespēja paskaidrot, kāpēc izsaukusi policiju.

Jāpiebilst, ka administratīvais naudas sods par policijas nepamatotu izsaukšanu fiziskajai personai ir no 35 līdz 210 eiro.

Nokusušais sniegs Kurzemē atklāj nepievilcīgu ainu 

foto: Ventspils pašvaldības policija
Ventspils pašvaldības policistiem omu pēc sniega nokušanas sagandējuši šmucīgie pilsētnieki, kuri savu apkārtni piegānījuši ne pa jokam.

Janvāris, kā jau janvāris – tad sniegs uzsnieg, tad tas arī nokūst, bet pašvaldības policistiem, it sevišķi Kurzemes pusē, šādi laikapstākļi sagandē omu. Piemēram, Ventspils pašvaldības policija savā interneta mājaslapā sūrojas:

“Pēc sniega nokušanas vietām ir atklājies nepatīkams skats ar dažos īpašumos izsviestiem atkritumiem. Ventspils pašvaldības policija aicina nekustamo īpašumu īpašniekus un valdītājus apsekot savus īpašumus un savākt tajos izmestos atkritumus.”

Mazliet garastāvoklis viņiem uzlabojas, kad izdodas notvert kādu piegānītāju. Tā Dienvidkurzemes novada pašvaldības policija ziņo:

foto: Dienvidkurzemes novada pašvaldība
Dienvidkurzemes pašvaldības likumsargi sadarbībā ar valsts policistiem un Liepājas lidostas darbiniekiem notvēruši lidostas apkārtnes piegružotāju.

“Dienvidkurzemes novada pašvaldības policijā regulāri pienāk informācija par lielākām vai mazākām nelegālām atkritumu izgāztuvēm novada teritorijā. Janvāra sākumā Grobiņas pagasta Cimdeniekos netālu no lidostas “Liepāja” mazdārziņu virzienā mūsu pašvaldības policijas darbinieki konstatēja izmestus atkritumus - dažāda veida būvgružus.
 
Sadarbībā ar lidostas darbiniekiem un kolēģiem no Valsts policijas izdevās noskaidrot piegružotāju. Par pārkāpumu ir uzsākta administratīvā lietvedība. Sods par šādu pārkāpumu var tikt piemērots līdz pat tūkstotim eiro.”