foto: LETA
Ginesa rekorda cienīgi: Bolderājas nama iedzīvotājiem komunālie maksājumi sasniedz gandrīz 1000 eiro mēnesī
“Rīgas namu pārvaldnieks” pārstāvji atzīst, ka rēķini ir neadekvāti lieli.
Sabiedrība
2023. gada 17. janvāris, 14:51

Ginesa rekorda cienīgi: Bolderājas nama iedzīvotājiem komunālie maksājumi sasniedz gandrīz 1000 eiro mēnesī

Jauns.lv

Milzīgus komunālos maksājumus par decembri saņēmuši vairāku daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji Bolderājā, ziņo “Otkrito.lv”.

983 eiro par 82 kvadrātmetru dzīvokli - šādu komunālo rēķinu par decembri saņēma Bolderājas iedzīvotāja Veronika. Decembra sākumā viņa ar vīru samaksāja 650 eiro avansā, lai vēlāk būtu vieglāk. Mājoklis netiek īrēts, pirka paši uz kredīta. “Tas pats, iespējams, būs nākamo mēnesi. Tikai nevis 600, bet 900 eiro. Visa šī alga aizies tikai īres nomaksai,” nepatīkami pārsteigta par dārdzību ir Veronika, "mums ir divi bērni – pusaudzis un pirmsskolas vecuma bērns. Tagad uz laiku esmu bez darba. Vīrs strādā viens. Nezinu, kā samaksāt! Dzīvoklis ir hipotēkā, un, ja nemaksāsim vienu mēnesi, mums tūlīt rakstīs vēstules banka”.

Veronika saka, ka 983 eiro ir rekordliela summa.

Taču rēķini arī iepriekš bijuši lieli. "Agrāk, manuprāt, bija nedaudz vairāk par 600 eiro. Viss atkarīgs no elektrības cenas. Arī augustā bija milzīgs rēķins, jo elektrības cena bija ļoti augsta," norāda Veronika.

Tiek norādīts, ka visam ēku kvartālam Bolderājā ir problēma ar lieliem rēķiniem. Fakts ir tāds, ka daudziem nav centralizētas karstā ūdens apgādes, tāpēc ūdens sildīšanai tiek izmantoti boileri. Savukārt dzīvojamo māju izvietojuma īpatnību dēļ 11 ēkām ir tikai divi elektriskie skaitītāji. Iedzīvotāji par elektrību maksā nevis tieši, elektroenerģijas pārdevējam, bet ar Rīgas namu pārvaldnieka namu pārvaldes starpniecību. Tāpēc Veronikas rēķinā tikai aile "elektrība" ir vairāk nekā 400 eiro. "Mums nav tiesību pretendēt uz sociālo palīdzību, mums ir īpašumi. Vīrs strādā, es arī esmu gatava strādāt. Kaut kur ieekonomēt - tas ir viss, ko mēs varam darīt," skaidro Veronika.

Milzīgus rēķinus saņem visi iedzīvotāji Lielupes ielā 1. “Paņēmu arī hipotēku. Nenormālo rēķinu dēļ jau domāju pārdot, bet diez vai kāds gribēs pirkt,” skaidro Aleksandrs, kas ēkā dzīvo jau ceturto gadu. "Kad saņēmām rēķinu, braucām tieši no veikala.  Sieva atvēra ŗēķinu un tas bija 777 eiro! Mēs vienkārši braucām un klusējām. Mans bērns iet uz vingrošanu, bet tagad bērns vienkārši neies. Kā man to pateikt bērnam?” sašutis ir Aleksandrs. Viņa sākotnējais rēķins bija vēl lielāks – 186 eiro samaksāja valsts.

Tajā pašā namā dzīvo arī Viktors. Decembra rēķins - 880 eiro. Sākumā norēķināties palīdzēja ietaupījumi, tagad tie ir beigušies. "Šādus rēķinus var ierakstīt Ginesa rekordu grāmatā. Kā tos apmaksāt?" retoriski vaicā Viktors.

“Rīgas namu pārvaldnieks” pārstāvji atzīst, ka rēķini ir neadekvāti lieli.

Viņi saka, ka vienīgā iespēja ir izstrādāt projektu un atjaunot elektrību šajās ēkās, bet tas ir ilglaicīgs un dārgs process.

"Tās ir bijušās armijas mājas. Tās savulaik ir nodotas bez nekādas dokumentācijas ne sadales tīklam, ne Latvenergo, ne apsaimniekotājam. Skatoties vēsturiski, tās ir ēkas, par kurām nav informācijas par šo elektroinstalāciju," norāda Rīgas namu pārvaldnieka pārstāvis Krists Leiškalns.

Bolderājas iedzīvotājiem katrā rēķinā ir norādīts: “Ja kādu iemeslu dēļ nevarat samaksāt rēķinu, sazinieties ar Rīgas Sociālo dienestu.” Kā pastāstīja dienesta vadītāja Guna Eglīte, šajā apkures sezonā pieprasījums pēc šādas palīdzības ir būtiski pieaudzis.

"Salīdzinot ar to pašu apkures sezonu pērn, to cilvēku skaits, kas dzīvokļa pabalstam pie mums vēršas pirmo reizi, ir audzis par 60%. Un tas ir tikai Rīgas pašvaldībā," norāda Guna Eglīte.

Uz šādu pabalstu var pretendēt Rīgā dzīvojošas un deklarētas personas un ģimenes, kuru kopējie uzkrājumi nepārsniedz 272 eiro, viņiem pieder ne vairāk kā viena automašīna (ja ir bērni, tad ne vairāk kā divas), un tām pieder ne vairāk kā pieci hektāri zemes. Pēc rēķinu apmaksas viņiem paliek nepilni 327 eiro par pirmo vai vienīgo mājsaimniecībā un līdz 228 eiro par katru nākamo ģimenes locekli.