Kultūra
2023. gada 17. janvāris, 07:26

Nacionālā teātra izrāde "Debesjums". Kas nosaka sievietes likteni – Dievs, vīrietis vai apstākļi?

Jauns.lv

Režisors Valters Sīlis Nacionālā teātra Lielajā zālē iestudējis izrādi “Debesjums”. Angļu dramaturģe Lūsija Kirkvuda lugu sarakstīja pirms trim gadiem, bet notikumi tajā risinās 1759. gadā. Visa iestudējuma garumā 12 sievietes lemj, pakārt vai nepakārt jaunu nevaldāma rakstura meiteni, kura uzdrīkstējusies aiziet no sava varmācīgā vīra un, iespējams, gaida bērnu no cita vīrieša. Ja grūtniecību agrīnā stadijā izdosies apstiprināt, viņu nepakārs.

Zvērināto pulciņš jauno meiteni vērtē, iztaujā un pēta atbilstoši tā laika uzskatiem un 18. gadsimta medicīnas attīstības līmenim. Tikmēr aiz loga nepacietībā auro ļaužu pūlis, kas gaida publisko pakāršanu. Kamēr vairums dāmu, kas sliecas meitenes dzīvi izbeigt, ar lūgšanām vēršas pie Dieva, Maijas Doveikas atveidotā vecmāte Elizabeta pūlas rast argumentus, lai viņai tomēr ļautu dzīvot.

foto: Kristaps Kalns

Trīsarpus stundu ilgajā iestudējumā atklājas daudz negaidītu faktu un apstākļu, kas likuši meitenei kļūt par tādu dumpinieci, kādu cienījamām sabiedrības dāmām neceļas roka apžēlot. Grūtniecība apstiprinās, taču tās vēl nav stāsta beigas.

Kultūras baudītāji apmeklē Nacionālā teātra pirmizrādi "Debesjums"

2023. gada 12. janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. Luga ir ...

gallery icon

Izrādē ir 13 sieviešu lomas un tikai divi, bet izšķirīgi vīriešu tēli. Notiesātās Sallijas Popijas lomā Elizabete Skrastiņa. Viņas likteņa lēmēju tēlos Dita Lūriņa, Ināra Slucka, Dace Bonāte, Daiga Gaismiņa, Agnese Bodovska u. c. 18. gadsimta skanisko atmosfēru izrādē radījis komponists Edgars Raginskis. Scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmus veidojusi Kristīne Pasternaka, gaismas Oskara Pauliņa pārziņā.

Nacionālajā teātrī iestudēta britu dramaturģes Kirkvudas drāma "Debesjums"

12.janvārī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. Luga ir par jaunu sievieti, ...

gallery icon

Skaties pievienoto video, gūsti ieskatu iestudējumā un uzzini, kādas ir izrādes veidotāju pārdomas par sievietes apspiestību patriarhālā sabiedrībā, kā cilvēka personību un likteni ietekmē apstākļi un līdzcilvēki, un vai mūsdienās šajās jomās kaut kas ir mainījies.