Sabiedrība
2023. gada 12. janvāris, 07:05

Uzņēmējs Pēteris Šmidre: "Jāpārorientējas no sociālisma uz kapitālismu!"

Jauns.lv

Analizējot iemeslus, kādēļ Latvija savā attīstībā atpaliek no kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas – uzņēmējs Pēteris Šmidre, uzskata, ka vaina meklējama tajā, ka mēs pārāk ļoti esam “iegrimuši sociālismā”. Ja no tā atbrīvosimies, tad mums ir cerība uz izaugsmi un attīstību.

Starp dažādu tautību izcelsmes amerikāņiem, latvieši ASV ir otrajā vieta pēc ebrejiem miljonāru skaita ziņā uz 1000 iedzīvotājiem. Un tas apgāž pieņēmumu, ka ar latviešiem “kaut kas nav kārtība, ka viņi nevar”, teic Šmidre un turpina:

“Labklājību parasti saista ar iekšzemes kopprodukta rādītāju uz vienu iedzīvotāju, un šai ziņā no Igaunijas un arī Lietuvas atpaliekam par kādiem četriem punktiem, tā kā tā situācija nemaz nav tik drūma. Eiropas Savienībā aiz mums ir vēl kādas četras valstis, Ungāriju, Bulgāriju un Rumāniju ieskaitot. Bet patīkami tas vienalga nav.

foto: Ekrānuzņēmums
Mums kaut kādā veidā jāpārorientējas no sociālistiskā uz kapitālistisko kursu, norāda uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Mums kaut kādā veidā jāpārorientējas no sociālistiskā uz kapitālistisko kursu. Ir pētījumi, kuri rāda, ka labklājība atšķiras no īpašuma tiesībām sociālismā un kapitālismā. Un, domāju, mums nevajag brīnīties par to, ka esam zem Eiropas vidējā līmeņa – būvējot sociālismu, labklājība mums neuzlabosies,” teic Šmidre.

Pašreiz kādi 30-40% kapitāla pieder valstij un mums šī daļa pakāpeniski jāsamazina, lai cik tas arī skumji nebūtu, jo “ne viens, ne otrs vienlaicīgi neiznāk”, pārliecināts uzņēmējs. Pēc viņa ieskata, nākamo četru gadu laikā ik gadu šī valsts kapitāla daļa pakāpeniski jāsamazina ik gadu par kādiem 2,5% un piebilst:

“Mums patīk, ka valsts kontrolē, ka kaut kas pieder valstij, bet diemžēl tas nav tas labākais ceļš. Tieši tur, kur vairāk valsts īpašuma daļas, labklājība samazinās. Valsts īpašums sevī ietvar ne tikai daudz mazāku darba ražīgumu, bet pats galvenais ir tas, ka tur ļoti dziļi sēž korupcija, par kuru pēdējā laikā nerunājam, esam aizmirsuši”.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts kardiologs Andrejs Ērglis vērtē Latvijas atpalicību no mūsu baltiešu kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem, vērojiet Jauns.lv video.