foto: Shutterstock
Kā tikt pie Ziemassvētku egles un nenopelnīt sodu
Sabiedrība
2022. gada 19. decembris, 05:16

Kā tikt pie Ziemassvētku egles un nenopelnīt sodu

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Lai tiktu pie Ziemassvētku zaļās rotas, visvienkāršāk to ir iegādāties, taču, visticamāk, ka šogad cena būs visai augsta. Var arī bruņoties ar cirvi un eglītes meklējumos doties uz mežu, taču, lai tas nebeigtos ar nepatikšanām, jāzina, kur un kā to drīkst darīt.

Jebkurš Latvijas iedzīvotājs pēc egles var doties uz valsts mežiem, ko apsaimnieko Latvijas valsts meži (LVM). Privātajos mežos bez īpašnieka atļaujas to darīt nedrīkst, tāpat arī Rīgas mežu apsaimniekotajās platībās – tas nozīmē 50 kilometrus ap galvaspilsētu.

LVM mežos ir jāievēro virkne noteikumu. Vispirms jāpārliecinās, ka konkrētais mežs patiešām pieder valstij. To var noteikt pēc kvartālstigās un uz meža robežas izvietotajām īpašuma zīmēm – uz dzeltena fona attēlotā LVM logotipa.

Latvijas pārsteidzošākās un dīvainākās 2022. gada Ziemassvētku egles

Latvija, kas pretendē uz pasaulē pirmās Ziemassvētku eglītes uzstādīšanu tālajā 1510. gadā Rīgas Rātslaukumā, tuvojoties arī šīgada Ziemassvētkiem, senās Livonijas ...

gallery icon

Tāpat LVM pārvaldījumā esošo teritoriju un tās robežas var visai precīzi noskaidrot, izmantojot interneta vietni LVM GEO Mobile, fona karšu sadaļā pieslēdzoties LVM meža karte. Kad īstais mežs izvēlēts, var doties egles medībās.

Egles nedrīkst cirst priežu, egļu-melnalkšņu, jaukta tipa jaunaudzēs, aizsargājamās teritorijās, kuras var atpazīt pēc zaļas plāksnītes ar ozollapas attēlu. Ciršana ir atļauta pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, meža ceļu un grāvju malās, kvartālstigās un zem elektrolīnijām.

Iegūtās egles augstums nedrīkst būt lielāks par trim metriem, diametrs desmit centimetru augstumā no sakņu kakla – ne lielāks par 12 centimetriem.

Ieteicams vislabāk izmantot zāģi un nozāģēt koku iespējami tuvāk zemes līmenim. Izmantojot cirvi vai mačeti, celms neizbēgami būs augstāks un asāks, tāpēc uz tā var savainoties meža dzīvnieki.

Jāatceras, ka katras mājsaimniecības vajadzībām drīkst paņemt vienu eglīti, tādēļ nevajadzētu uzņemties sagādnieka funkcijas – skaidrojoties ar Valsts meža dienesta darbinieku, būs diezgan grūti pierādīt, ka “sievasmātei taču nevarēju atteikt”.