foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Kam pieder Krima? Rīgā jaunatvērtā "Deutsche Welle" biroja vadītāja tvitera pagātnē ir kāds misēklis
“[...] mirkļbirkas #Krievija, #Ukraina un #aneksija ir atrodamas daudzos manos tvītos. Es atvainojos, ka kļūdaini izmantoju tēmturi #crimeaisrussian. Tā bija mana neuzmanība, ko es ļoti nožēloju,” tolaik misēkli skaidroja pašreizējais DW Rīgas biroja vadītājs Jurijs Rešeto.
Sabiedrība
2022. gada 13. decembris, 05:51

Kam pieder Krima? Rīgā jaunatvērtā "Deutsche Welle" biroja vadītāja tvitera pagātnē ir kāds misēklis

Jauns.lv

Šis stāsts diez vai novedīs pie otrā skandāla ar krievu žurnālistu līdzdalību vienā mēnesi, bet, domājams, tik un tā ir jāizstāsta, ņemot vērā to, ka tajā ir iesaistīts Vācijas nodokļu maksātāju uzturētā “Deutsche Welle” (DW) ilggadējs darbinieks.

DW ir pasaulē atpazīts, uzticību iemantojis Vācijas sabiedriskais medijs, kurš nu jau kādu laiciņu darbojas arī Rīgā un 8. decembrī par to paziņoja oficiāli.

Iemesls tam ir Maskavas 3. februāra lēmums aizliegt DW apraidi Krievijā. Tā saprasta kā atbilde Vācijas lēmumam aizliegt Eiropas Savienības (ES) valstī Krievijas propagandas TV kanālu RT DE.

Rīgā DW biroju vada bijušais DW Maskavas biroja korespondents un vadītājs Jurijs Rešeto.

Rešeto darbu DW uzsāka salīdzinoši nesen – 2015. gadā kā TV korespondents un, cita starpā, ir strādājis Afganistānā, Jemenā, Ukrainā un, kā teikts DW mājaslapā, “kādreizējās padomju republikās”.

Darba gaitas Rešeto 2016. gadā aizved arī līdz tolaik jau okupētajai Krimas pussalai un beidzās ar skandālu un atvainošanos.

Putins pie "Kamaz" stūres atklāj Krimas tiltu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklājis tiltu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, taču okupēto Krimas pussalu, pārbraucot pāri tiltam ...

gallery icon

Nejauši pielikta mirkļbirka

Rešeto “tvitera pagātni” vēl dažas dienas pirms 24. februāra sāka iztirzāt Ukrainu atbalstošie aktīvisti, tostarp Berlīnē bāzētais Austrumeiropas politikas apskatnieks Sergejs Sumļennijs.

DW pievērsa uzmanību ar kādu satīras šovu krievu valodā, kurā jokots par to, ka “tagad, kad amerikāņi iedevuši Zelenskim tik daudz ieroču, karš tik tiešām ir neizbēgams”.

Drīz vien parādījās arī ekrānuzņēmumi, kuros redzams 2016. gada 12. jūnijā Rešeto publicēts tvīts:

Tas sevī ietver tekstu “Labs jums rīts no Krimas” un vairākas mirkļbirkas, tostarp “#crimeaisrussia” (“Krima ir Krievija”).

DW darbinieks atvainojas

Samērā vēlu – 2016. gada 15. augustā – DW publicēja skaidrojumu par to, kā Rešeto, būdams korespondents, nonāca Krievijas okupētajā Krimā, un ko tieši viņš bija domājis ar skandalozo mirkļbirku.

Jāpiebilst, ka nokļūšana Krimā caur Krieviju no Ukrainas puses saprotamu iemeslu dēļ tiek uzlūkota kā būtisks pārkāpums un signāls.

Spriežot pēc DW publicētā, Rešeto tieši tā arī izdarījis – no Maskavas lidojis uz valstu pierobežu un tad – ar prāmi atkuģojis līdz okupētajai pussalai.

Savā paskaidrojumā DW atkārtoti uzsver, ka neuzskata Krimu par Krievijas sastāvdaļu un atzīst okupācijas faktu.

Pats Rešeto citēts, sakām: “[...] mirkļbirkas #Krievija, #Ukraina un #aneksija ir atrodamas daudzos manos tvītos. Es atvainojos, ka kļūdaini izmantoju tēmturi #crimeaisrussian. Tā bija mana neuzmanība, ko es ļoti nožēloju.”

Precizitātei gan jāpiebilst, ka Rešeto lietoja tēmturi “#crimeaisrussia”, nevis “#crimeaisrussian”.

Aprakstītais tvīts vairs nav atrodams DW pārstāvja "Twitter" kontā.

DW publicētajā paskaidrojumā arī uzsvērts, ka medija darbu Krimā Krievijas puse nekādi neesot ietekmējusi. Visas izmaksas sedzis Vācijas sabiedriskais medijs.

Iepriekš uzmanību DW sev ir pievērsis arī ar kādu krievu izcelsmes darbinieci vārdā Margarita Kalz-Mihailova.

Viņai paticis pozēt ar Krievijas valsts simboliku un krāsām kā ārpus, tā arī TV ekrānos:

Paturpinot par DW pārraidīto satīras šovu krievu valodā – iepriekš šādā pat krievvalodīgā multfilmā DW smējās par bijušo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, kā par prātā jukušu valstsvīru, kuram visur rādoties “zaļie cilvēciņi”.