foto: EPA/Scanpix
Aizdomās par iespējamu atbalstu Krievijas agresijai VDD novērsis arī Ukrainas valstspiederīgo ieceļošanas mēģinājumus Latvijā
Zīme “Z” uz automašīnas stikla, kas redzama dzīvojamo ēku gruvešu priekšā Mariupolē, Ukrainā, 2022. gada 7. decembrī.
Sabiedrība
2022. gada 8. decembris, 10:46

Aizdomās par iespējamu atbalstu Krievijas agresijai VDD novērsis arī Ukrainas valstspiederīgo ieceļošanas mēģinājumus Latvijā

Jauns.lv/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) ir novērsis arī atsevišķu Ukrainas valstspiederīgo ieceļošanas mēģinājumus Latvijā, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu šo personu sniegtu atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu, pavēstīja dienestā.

VDD pastāvīgi iegūst aktuālo informāciju saistībā ar Krievijas izvērsto agresīvo karu Ukrainā, lai identificētu riskus Latvijas nacionālajai drošībai. Ņemot vērā identificētos riskus, VDD veic darbības, lai novērstu Krievijas agresijas atbalstītāju ieceļošanu Latvijā.

VDD atgādināja, ka dienests jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sadarbībā ar Valsts robežsardzi robežšķērsošanas vietās veic pastiprinātu Latvijā ieceļojošo ārvalstnieku kontroli.

Identificējot ārvalstnieku radītus riskus Latvijas nacionālajai drošībai, tiem tiek liegta ieceļošana Latvijā. Kopš šā gada 24.februāra saistībā ar riskiem Latvijas nacionālajai drošībai ieceļošana Latvijā robežšķērsošanas vietās kopumā ir liegta 148 ārvalstniekiem, no kuriem 91 ir Krievijas valstspiederīgais.

Pagājušajā nedēļā apkopotā Iekšlietu ministrijas un Saeimā prezentētā informācija liecināja, ka līdz šim pašvaldībās pēc palīdzības vērsušies 34 964 bēgļi, no kuriem lielākā daļa ir sievietes un nepilngadīgie. Ar pašvaldību palīdzību patlaban faktiski izmitināti 11 535 bēgļi. 37 262 cilvēki saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas. 7246 cilvēki nodibinājuši darba tiesiskās attiecības Latvijā.

Kara bēgļi no Ukrainas Latviju pamatā izmanto tranzītam un mūsu valstī nav vērojams pastiprināts bēgļu pieplūdums, pagājušajā nedēļā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Trofimovs norādījis, ka bēgļi pamatā tiek reģistrēti uz ārējās robežas, bet tie cilvēki, kuri šķērsojuši Eiropas Savienības iekšējo robežu pēcāk parādās statistikā, ja viņi pietiekušies sociālajai palīdzībai Latvijā. Trofimovs uzsvēris, ka Eiropā bēgļiem ir paredzēta pagaidu aizsardzība, tāpēc viņiem ir iespēja ceļot netraucēti.