foto: Latvijas valsts meži
Ziemeļkurzemē atjauno pelēkās kāpas
Aizaugšana apdraud pelēko kāpu ainavu un nepieciešamos apstākļus retām gaismu mīlošām dzīvnieku un augu sugām.
Novadu ziņas
2022. gada 26. novembris, 08:57

Ziemeļkurzemē atjauno pelēkās kāpas

Jauns.lv/LETA

“Latvijas valsts meži” (LVM) gandrīz 70 hektāru platībā Ziemeļkurzemē atjauno pelēkās kāpas divās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās – “Natura 2000” liegumos “Užava” un “Ovīši”.

Pelēko kāpu pastāvēšana ir atkarīga no regulāriem dabiskiem traucējumiem, ja tādu nav, tie mērķtiecīgi jāimitē cilvēkam.

LVM vides projektu vadītāja Ieva Rove skaidro, ka Ovīšos gandrīz 20 hektāru platībā un Užavā 50 hektāros pelēkās kāpas atbrīvo no aizauguma (priedēm un krūmiem), atjaunojot atklātas platības. Tieši aizaugšana apdraud biotopa pastāvēšanu – izzūd atklāto kāpu ainava un nepieciešamie dzīves apstākļi ļoti retām gaismu mīlošām dzīvnieku un augu sugām. Užavā mežizstrādi plānots sākt decembrī, Ovīšos darbi gandrīz noslēgušies.

Ovīšos darbu gaitu ietekmējis militārais piesārņojums – padomju okupācijas laikā teritorijā bija militārās piejūras zonas sakaru līnija un visa objekta garumā stiepās kabeļu līnija. Pirms darbu sākšanas savākti un izvesti telefonvadi aptuveni 500 metru garumā.

Pelēko kāpu biotops veido arī īpašu piejūras ainavu – tā ir atklāta un plaša, ar retām priedēm un atklātiem smilšu laukumiem. Darbu gaitā saglabātas smiltīs ieputinātas bioloģiski vecās un lielās priedes un to grupas, kadiķi un citi parkveida ainavas struktūru elementi.