foto: Ivars Soikāns/LETA
Nepacietīgākie bļitkotāji jau atklājuši sezonu
Cilvēka svaru var izturēt ledus, kas sasalis bez sniega vismaz piecu centimetru biezumā.
Sabiedrība
2022. gada 26. novembris, 05:54

Nepacietīgākie bļitkotāji jau atklājuši sezonu

Jauns.lv

Jau pirmajās sala dienās Latvijas austrumos nepacietīgākie makšķernieki atklājuši bļitkošanas sezonu.

Aktuālajos makšķernieku forumos pagaidām informācija ir skopa, taču pirmās ziņas ienākušas par zemledus lomiem Rēzeknes pusē. Makšķernieki kāpuši uz ledus arī Dagdas un Ludzas apkārtnē, tuvāk Latvijas pierobežai.

Dabas entuziasts un makšķernieks Māris Olte brīdina, ka Vidzemes augstienē ledus sasalis kopā ar sniegu un ir neizturīgs. Pārbaudot situāciju kādā 12 hektārus lielā Vidzemes ezeriņā, Olte novērojis, ka ledus ir ļoti nevienmērīgs.

Tālāk no krasta sniegā redzams tumšs plankums, kas liecina, ka sniegs nospiedis ledu un virs tā uzplūdis ūdens. Pie krasta ledus bija caursitams ar kājas spērienu un bija vien dažus centimetrus biezs. “Neiesaku līst Vidzemē uz ledus,” uzsver Olte.

Cilvēka svaru var izturēt ledus, kas sasalis bez sniega vismaz piecu centimetru biezumā. Dodoties uz ledus, obligāti jāņem līdzi speciāls aprīkojums drošībai. Nepieciešama ledus cērte, ar kuru pārbauda katru soli, pārvietojoties pa ledu, jo tas sasalst nevienmērīgi. Jābūt līdzi auklai, lai palīdzētu izkļūt sausumā ledū ielūzušam kolēģim, arī dzelkšņiem jeb kaķa nagiem, ar kuru palīdzību var izkļūt uz ledus, ja gadījies ielūzt.

Katru ziemu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina nebūt pārgalvīgiem un nekāpt uz nedroša ledus. Vairākas pašvaldības, tostarp Rīga, katru ziemas sezonu nosaka ūdenstilpes, uz kuru ledus kāpt nedrīkst.