Kultūra
2022. gada 22. novembris, 14:51

Podkāstu sērija "Zeme, kas dzied. Sarunas": režisors Māris Martinsons par filmas tapšanu

Jauns.lv

Podkāstu sērijā "Zeme, kas dzied. Sarunas" sarunā ar Arturu Krūzkopu filmas “Zeme, kas dzied” režisors Māris Martinsons stāsta, ka Latvijas simtgades svinības lika aizdomāties, kas tad paveikts valsts 100 gadus ilgajā pastāvēšanas laikā.

Tas neviļus novedis pie intereses par vēl senāku pagātni, pievēršoties tādam vēsturiskam notikumam kā Pirmie dziedāšanas svētki. Būtiski bija izvēlēties tādu stāstu kopumu, kas līdz šim vēl nav atainots Latvijas kino. Radošā komanda uzsāka izpēti par Pirmajiem dziedāšanas svētkiem, iegūstot daudz interesantu un neparastu faktu par to organizēšanu. Kā norāda režisors, 1873. gada pirmais pusgads, proti, laika posms starp februāri, kad lēmums par dziedāšanas svētku organizēšanu tika pieņemts, un jūniju, kad svētki notika, bija saspringts laiks, kurā tika īstenoti daudzi savstarpēji sarežģīti un pat pretrunīgi lēmumi. Tieši šie vēsturiskie aspekti bija tie, kas režisoru un komandu tik ļoti aizrāva darbā ar filmu.

foto: Ekrānuzņēmums
Filmas "Zeme, kas dzied" režisors Māris Martinsons.

Lai arī visu nav iespējams parādīt, apgūtā informācija par Pirmo vispārīgo dziedāšanas svētku organizēšanu ļauj filmai iegūt dzīvas aprises. Taču dokumentālu liecību par to, kā paši svētku organizētāji izdzīvoja vētraino laiku, nav. Režisora uzdevums ir radīt filmas tēlus, kam piemīt “cilvēciskais attaisnojums” un pārdzīvojumu ticamība. Neviens to priekšā pateikt nevar, sadarbībā ar aktieriem režisoram šī veiksmes formula jāatrod pašam. Par šo un partnerību ar Daini Īvānu, kurš kā scenārija līdzautors dzīvo līdzi katram filmas varonim, par darbu ar aktieriem kino nozarē, par filmas tēmu, kas mūsu tautai ir mūžīga, stāsta Māris Martinsons sērijā “Filmas tapšana”.
Dainis

Top vēsturiska spēlfilma par pirmajiem latviešu Dziesmusvētkiem “Zeme, kas dzied”, kuras pirmizrāde gaidāma 2023. gadā, kad svinēsim Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku 150. gadu jubileju. Filmas režisors un scenārija autors ir Māris Martinsons, bet scenārija līdzautors – Trešās Atmodas aktīvists un žurnālists Dainis Īvāns. Vairāk informācijas par filmu: www.zemekasdzied.lv.

“Zeme, kas dzied” vēstīs par vēl neizstāstītajiem Dziesmusvētku stāstiem. Lai labāk izprastu to būtību, filmas veidotāji piedāvā podkāstu sēriju ”Zeme, kas dzied. Sarunas”. Sarunas vada aktieris Arturs Krūzkops, studijā aicinot gan ar filmu saistītas personas, gan arī citus ekspertus, kuri stāsta par dažādiem vēsturiskiem, sociāliem un kulturāliem aspektiem, kas ietekmējuši Dziesmusvētku kustības veidošanos. Podkāstu sērijas atklāj daudz interesantu faktu par filmas tapšanu un sniedz dziļu ieskatu tajā, kāda bija latviešu dzīve 19. gadsimta otrajā pusē.