Sabiedrība
2022. gada 17. novembris, 12:39

VIDEO: bez salūta un gaismas festivāla. Kā Rīga saposta valsts svētkiem, un kā to dekorēs Ziemassvētkiem?

Jauns.lv

Ņemot vērā elektroenerģijas cenu kāpumu, Rīgas pašvaldība šogad taupa, ne tikai izslēdzot vai samazinot ielu apgaismojumu nakts stundās, bet arī taupīgāk plānojot svētku dekoratīvo izgaismojumu. Šogad arī netiks rīkots 18. novembra salūts un nenotiks gaismas festivāls “Staro Rīga”.

Tomēr valsts svētku noskaņa pilsētā ir jūtama. To šoreiz rada lielstendos lasāmas dzejnieka Knuta Skujenieka dzejas rindas patriotiskās noskaņās un dažādi Latvijas valsts karogu attēli, kuru aprakstiem vērts pievērst uzmanību. Kāds no tiem slēpts no iebrucējiem un bijis iemūrēts mājas sienā, cits iešūts mēteļa oderē... Tie katrs stāsta par sava īpašnieka nesalaužamo dzimtenes mīlestību. Savukārt askētiskajos neona burtu lielstendos lasāmas tautasdziesmas, kas atgādina par mūsu senču cīņassparu latviešu tautas saglabāšanā.

Lai gan Rīga valsts 104. dzimšanas dienai jau saposta, pilsētas dekoru noliktavā rosība nerimstas, jo tur tiek gatavoti Ziemassvētu rotājumi – kāds labots, kāds nomainīts pret jaunu, energoefektīvāku. Ziemassvētku laikā galvaspilsētā plānots izgaismot 20 vietas, lielākoties parkus un apkaimes.

Skaties pievienoto video un uzzini, kāda ir valsts svētku noformējuma Rīgā saturiskā koncepcija, kādi svētku pasākumi gaidāmi 18. novembrī un kādus dekorus Rīgas ielās varēs redzēt ap ziemas saulgriežu laiku.