Sabiedrība
2022. gada 15. novembris, 13:28

VIDEO: Kambalu ģimene pēc "čuhņas" skandāla runā par mobinga tēmu un grasās tiesāties

Jauns.lv

Neapdomīgais TV šovu zvaigznes Olgas Kambalas izteikums sacēla pamatīgu vētru teju visā Latvijā, jo sevišķi Dobelē, kur vieni solīja Olgu nospļaudīt, bet citi – pateicās par lielisku pilsētas un tās uzņēmumu reklāmu. Pēc saņemtajiem draudiem un apvainojumiem saistībā ar Dobeles nosaukšanu par čuhņu Kambalu pāris vērsās pie medijiem un uzņēmumiem, kuri, viņuprāt, atļāvās Olgas seju izmantot reklāmas nolūkos.

“Nesen mēs ar Kasparu piedalījāmies skaistuma izstādē, tirgojām savus produktus. Abi divi stāvējām pie letes. Un reāli cilvēki brauca no kaut kādām čuhņām – tur no Dobelēm...” – tā Olga Kambala izteicās podkāstā “ZiliRozā”.

Kad izgriezums no intervijas ar šiem vārdiem nonāca internetā, sākās jezga.

Vārds “čuhņa” aizvadītajā nedēļā kļuva par svarīgāku tēmu nekā valdības (ne)izveidošanas peripetijas, Olga tika apbērta ar pamatīgiem apvainojumiem, viņas vīrs Kaspars Kambala bija gatavs sievu aizstāvēt pat ar dūrēm, bet sabiedrība sacentās ar spriedumiem, kurš lielākā čuhņā dzīvo.

Kambalu pāra preses konference

Olgas un Kaspara Kambalas preses konference Rīgā, restorānā "italissimo".

gallery icon

Tikmēr Kambalu pāris pieņēma Dobeles uzaicinājumu un devās apskatīt, kā nu tur izskatās.

Šodien Kaspars un Olga medijus bija uzaicinājuši uz restorānu “Italissimo”, kur preses konferencē paziņoja, ka netaisās paciest interneta komentētāju uzvedību un Latvijas uzņēmumu patvaļu.

Olga norādīja, ka saņemto apvainojumu gūzmu ir grūti izturēt, kamēr Kaspars piebilda, ka nevienam negrasās atvainoties par to, ka ir solījis aizstāvēt sievu.

Pāris informēja, ka pret draudu izteicējiem un uzņēmumiem, kuri, nesazinoties ar ģimeni, izmantoja šo skandālu reklāmai, vērsīsies tiesā.

Reiniks un Supe aizstāv dzimteni

Vispirms uz Olgas Kambalas neapdomīgo frāzi reaģēja mūziķis Lauris Reiniks, kas reiz mācījies Dobeles mūzikas skolā.

“Jāpameklē vārdnīcā precīza definīcija vārdam “čuhņa”, jo es tur piedzimu un mūzikas skolā gāju. Iespējams, Olga zina kaut ko, ko es nezinu. Sveiciens visiem čuhņā un čuhņas novadā!” sociālajā saziņas vietnē “Twitter” ierakstīja Reiniks, vēlāk paturpinot šo tēmu. “Painteresējos, kā cilvēki tajā izstādē norēķinājās par pirkumiem. Mana čuhņa maksāja ar miltu maisiem, ābolu kastēm un slavenajiem Dobeles ceriņu stādiem. Tērvetnieki deva atlaižu kuponus uz dabas parku un pāris alus pudeles. Kā jūsējie?”

Malā nestāvēja arī pazīstamais alpīnists Kristaps Liepiņš, kura sieva Kristīne Liepiņa ir no Dobeles.

Viņš aicināja visus atsaukties ar mirkļbirku #EsAIrNoČuhņas.

“Čuhņ? Man sieva a dzimus Dobel, bet auguse i vel lielak čuhņ – no Dobels vel arā, uz Tērvets pusi vairak. Labi, ka es tads ir Rīdzeniek, tik pa vasar dzivojas pa kaut kad čuhņ pie jūrs Skultes puse. Izvel pa div. Šito Kambal paš tagad iesauks pa čuhņ, pa to ka ši pate apsaukajas!” ironiski “Twitter” rakstīja Kristaps Liepiņš.

Dienu vēlāk savu dzimto pilsētu emocionāli aizstāvēja žurnāliste Inese Supe, kas kopā ar Lauri Reiniku savulaik dziedājusi vietējās apkaimes bērnu popgrupā “Auri”.

Viņa “Facebook” ierakstīja: “Esmu lepna, ka esmu mācījusies Čuhņas valsts ģimnāzijā, kas vēl joprojām, manuprāt, ir viena no spēcīgākajām izglītības iestādēm valstī, un Čuhņā esmu absolvējusi arī Čuhņas mūzikas skolu! Čuhņā ir kolosāla, jauna koncertzāle “Zinta”, Čuhņas ceriņi, Čuhņas pilsdrupas, Čuhņā ir ļoti spēcīga rokasbumbas komanda un arī Čuhņas spēkavīri ir vieni no labākajiem ne tikai Latvijā, bet pasaulē! Piemēram, Čuhņas sporta lielmeistars Viktors Ščerbatihs! Čuhņā ražo arī sadzīves ķīmiju un Čuhņas sveces! Un, jā... Čuhņas dzirnavnieks ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī! Papildināšu! Čuhņā ražo bruģi, kuru iecienījuši arī lielpilsētā! Čuhņas bruģis! Īstākais! Es ceru, ka Kambalu pāris tomēr kādreiz aizdosies uz vienu no skaistākajām Latvijas pilsētām – Čuhņu!”

Laba reklāma Dobelei

Nekavējoties uz Olgas Kambalas izteicienu atbildēja un to savā labā izmantoja arī vairāki populāri Dobeles uzņēmumi.

Piemēram, Latvijā lielākais pārtikas ražotājs “Dobeles dzirnavnieks” sociālajos tīklos dalījās ar ierakstu “Sveicieni Olgai no Latvijas lielākā pārtikas ražotāja! Paldies par mūsu pilsētas popularizēšanu! Lai dzīvo čuhņa!” un pat jokojot izmainīja savu logu uz “Čuhņas dzirnavnieks”. Uzņēmums arī uzaicināja Kambalas pāri pie sevis ciemos, un Olga ar Kasparu šo piedāvājumu aizvadītajā piektdienā izmantoja.

Lielisku mārketinga triku izdomāja arī “Baltic Candles Ltd” zīmols “Dobeles sveces”, kas izsludināja akciju – īpašu atlaižu kodu sveču iegādei internetā, proti, līdz 12. novembrim sveces varēja iegādāties ar 10% atlaidi, izmantojot kodu CHUHNJA10.

Un izrādās, tas esot nostrādājis, jo internetveikalā pieprasījums pēc Dobeles svecēm palielinājies vairākkārt.

Olga Kambala preses konferencē pauda sašutumu par to, ka uzņēmumi lielījušies par šādas reklamēšanās rezultātā gūto peļņu.

Draud nospļaudīt

Šīs akcijas liecina, ka dobelniekiem ar humora izjūtu viss ir kārtībā.

Taču izrādās, ka citi čuhņas piesaukšanu ņēmuši pārāk personīgi pie sirds. To atklāja pati Olga Kambala, sakot, ka visu aizvadīto nedēļu saņēmusi neskaitāmus apvainojumus, izsmējīgus pazemojumus un pat draudus.

Piemēram, kāds zvanījis viņas vīram, stādījies priekšā, kā cilvēks no kaut kāda tur Dobeles foruma, un teicis: “Mēs tavai sievai uzspļausim!” Olga uz to reaģēja ļoti emocionāli, sociālajās saziņas vietnēs vēršoties pie zvanītāja: “Bļ... Tu normāls vispār esi? Es esmu sieviete, trīs bērnu mamma, kāpēc tu man spļausi? Tāpēc, ka es atļāvos vienkārši pateikt vārdu čuhņa, kas ir lauki? Man jau nervi netur! Es arī esmu cilvēks, un man arī sāp. Un paldies visiem adekvātajiem cilvēkiem, kuri patiešām saprot, ka tas ir kārtējais murgs – no konteksta izrauti divi vārdi. Lielākā daļa pat nav noskatījušies visu interviju, tik to mazo video. Kad gāju uz turieni, divas reizes vaicāju, vai drīkstu runāt savā valodā, lamāties. “Jā, jā! Protams!” Un es nezināju, ka izraus tieši to vārdu.”

Savu sievu aizstāvēja arī Kaspars Kambala: “Es daudziem piesolīju pa purnu, jo viņi konkrēti apvainoja manu sievu. Čuhņa taču nav nekas slikts, čuhņā var būt skaisti, čuhņā var būt forši cilvēki, kultūra un viss pārējais. Tas vienkārši ir vārds. Sveiciens visiem Dobeles iedzīvotājiem, kas ir baigi apvainojušies, ka mana sieva kaut kādā intervijā pateica, ka Dobele – tā jau ir čuhņa. Visa Latvija ir čuhņa īstenībā, ja salīdzina pasaules mērogā!”

Ko īsti nozīmē čuhņa?

Skaidrojošā vārdnīca “Tēzaurs” vēsta, ka žargonvārds “čuhņa” latviski nozīmē ‘province’, ‘lauki’, ‘nomale’, bet vēsturiski šis vārds cēlies no cariskās Krievijas, kur 18. gadsimtā Pēterburgā par čuhņām esot nievājoši saukuši somugru tautas – somus, igauņus, karēļus.

Tikmēr tepat Latvijā, Aglonas pusē Latgalē, ir apdzīvota vieta Čuhnāni, bet Ludzas novada Rundēnu pagastā atrodas apdzīvota vietu ar nosaukumu Čuhnova. Tā kā Olga, pieminot Dobeli, šoreiz ir kļūdījusies ģeogrāfijā.

Šīs “vētras ūdensglāzē” sakarā der atgādināt kādu senaizmirstu anekdoti no Odesas:

– Rabinovič, no kurienes tev tik feins uzvalks?
– No Parīzes...
– Cik tālu tas no Odesas?
– Kādi 4000 kilometru.
– Johaidī, tāda čuhņa, bet tik labi šuj...