Taktilais Brīvības piemineklis

Latvijas dzimšanas dienā – 18. novembrī Brīvības laukumā netālu no Kolonādes kioska iepretim Kārļa Zāles veidotajam oriģinālam pēc 87 gadiem ...

gallery icon
12
Sabiedrība
2022. gada 14. novembris, 05:20

Tapis taktilais Brīvības piemineklis: to atklās 18. novembrī. FOTO, VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas dzimšanas dienā – 18. novembrī Brīvības laukumā netālu no Kolonādes kioska iepretim Kārļa Zāles veidotajam oriģinālam pēc 87 gadiem atklās vēl vienu Brīvības pieminekli, šoreiz taktilo, lai vienu no mūsu valsts galvenajiem simboliem varētu iepazīt arī neredzīgi un vājredzīgi cilvēki.

Fonds “Nāc līdzās!” par tautas saziedotajiem līdzekļiem izveidojis 1,66 metrus augstu taktilu 1935. gada 18. novembrī atklātā Brīvības pieminekļa miniatūru skulpturālu kopiju mērogā 1:50 no bronzas, lai arī cilvēki ar redzes traucējumiem varētu sajust un ar taustes palīdzību “ieraudzīt” Brīvības pieminekli. Īpašo bronzas skulptūru veidojis tēlnieks Ivars Miķelsons. 

Top Brīvības piemineklis neredzīgajiem:

Uzsākot projektu, tā īstenošanai bija nepieciešami 37 526 eiro, ko fondam izdevās savākt ar “Ziedot.lv” palīdzību. Tomēr, ņemot vērā pieaugošās cenu izmaksas Ukrainā notiekošā kara dēļ, tā uzstādīšanai pietrūka vēl 3500 eiro, un ziedojumu vākšana turpinās – līdz novembra sākumam jau bija savākti ap 39 000 eiro, tā kā nu pietrūkst tikai “astītei”.

Paredzēts, ka neredzīgie jaunieši atklāšanas brīdī uzstāsies ar nelielu koncertu, tādējādi parādot sabiedrībai savas spējas. Patlaban piemineklis ir gatavs, un tas atrodas tēlnieka darbnīcā, kurā turpinās vēl pēdējie “noslīpēšanas juvelierdarbi”.

Atbalsti Brīvības pieminekli neredzīgajiem:

Daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taktilās taustes palīdzību varētu “redzēt” neredzīgi un ļoti tuvu apskatīt vājredzīgi cilvēki. Taktilie modeļi sniedz iespēju izprast vietas, telpas, ēkas vai pieminekļa kopskatu. Neredzīgiem cilvēkiem tas ir būtiski, jo tikai ar tausti viņi spēj aptvert kāda objekta telpiskumu, figūru kontūras un novietojumu, skaidro fonda “Nāc līdzās!” pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska. “Vai jūs spējat iedomāties, cik daudz un kā vajadzētu kādam aprakstīt Brīvības pieminekli, lai kaut cik spētu iedot patieso informāciju, bet nekad nevar iedot sajūtas. Un tās varam iedot, ja ļaujam neredzīgam cilvēkam aptaustīt. Neredzīgam cilvēkam acis ir pirkstu galos,” viņa teic.

Cilvēki apbrīno par ziedojumiem izgaismoto Brīvības pieminekli

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā, 18.novembrī plkst. 19.30 tika svinīgi izgaismots Latvijas tautas brīvības un vienotības simbols – Brīvības piemineklis. Kas ...

gallery icon
71

Miniatūrās godasardzes karavīru figūras ļaus apjaust pieminekļa monumentalitāti, salīdzinājumā ar cilvēka augumu.

Izgaismotais Brīvības piemineklis 2021. gada 18. novembrī

gallery icon
8

Uz taktilā pieminekļa postamenta būs plāksne, kurā būs teksts braila rakstā “Brīvības piemineklis” un “Tēvzemei un Brīvībai”. Plāksnē būs arī kvadrātkods, kuru noskenējot, būs pieejama informācija arī par tēlnieka Kārļa Zāles Brīvības pieminekļa vēsturi latviešu un angļu valodā, ko ierunājuši Jaunā Rīgas teātra aktieri Vilis Daudziņš un Marija Linarte. 

foto: Fonds "Nāc līdzās!"
Pats taktilais Brīvības piemineklis būs aptuveni 80 centimetrus augsts, bet viss miniatūrais monuments – 1,66 metrus augsts.

Projekta radošajā komandā strādājuši tēlnieks Ivars Miķelsons, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers un fonda “Nāc līdzās!” valdes priekšsēdētāja un idejas autore Sarma Freiberga.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi"