Sabiedrība
2022. gada 4. novembris, 11:50

Policija vienkārši aizmirsa apcietināt? Vairāk nekā šokējoši: trīs cilvēku nāvē vainojams dzērājšoferis izklaidējas brīvībā

Jauns.lv

Prātam neaptveramu situāciju piedzīvojuši ģimenes locekļi, kas dzērājšofera dēļ Jēkabpils novada Kūku pagasta Dreimaņos 2018. gada 12. februārī zaudēja trīs mīļos cilvēkus. Ja divus gadus vēlāk vainīgajam tika piemērots sešu gadu cietumsods, kas ģimenei jau tā šķitis maz, tad vēl lielāku pārsteigumu izraisījis fakts, ka vēl nesen vainīgais redzēts, izklaidējoties pasākumos uz brīvām kājām. Pārsteidzošākais tikai seko - izrādās, ka neviens viņu nekad nemaz nav apcietinājis. Kā tā?

Dzērājšofera Ingus V., kurš atradās 3,26 promiļu reibumā, izraisītajā frontālajā avārijā negadījuma vietā bojā gāja divi cilvēki, bet slimnīcā deviņas dienas pirms savas trešās dzimšanas dienas mira arī maza meitenīte.

"Ingus J. vadīja transportlīdzekli alkohola ietekmē un pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, izraisot vairāku cilvēku nāvi. Etilspirta koncentrācija asinīs konstatēta 3,26 promiles, urīnā 3,60 promiles," teikts Zemgales rajona tiesas spriedumā 2019. gada 11. martā.

Kā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "4.studija" stāsta bojāgājušo tuviniece Marta, viņa neticīgi sekojusi dzērājšofera izklaidēm sociālajos tīklos, jo bijis redzams, ka pats dzērājšoferis, it kā nekas nebūtu noticis, apmeklējis draugu kāzas, priecājies par saviem bērniem.

Pēc trīs tiesām, kad kopš traģēdijas bija pagājuši jau divi gadi, beidzot sagaidīts spriedums - sešu gadu cietumsods un tiesību liegums uz septiņiem gadiem.

Tomēr liels bijis pārsteigums šovasar, skatoties sociālajos tīklos kāda "Prāta vētras" koncerta video. Lai arī būtu jāatrodas cietumā, bet Ingus izklaidējies pasākumā. Kā tā?

Bojāgājušo tuviniece nav ticējusi savām acīm. Vai jau izlaists no cietuma? Izrādās, ka nē - nemaz nav ticis apcietināts!

"Policijai nebija informācijas, ka viņš ir brīvībā. Lēmums bija bijis, bet viņš nebija ne apcietināts, ne meklēšanā," stāsta Marta. "Zvanījām policijai, ziņojām, ka, iespējams, persona nemaz nav apcietināta. Uz ko mums atbildēja, ka tā nevarot būt."

Tomēr izrādījies, ka tieši tā bijis.

"Konkrētajā gadījumā tiesa nosūtīja izpildei spriedumu Kuldīgas iecirknim Valsts policijai ar norādi, ka lūdzam ziņot par sprieduma izpildi, un tā arī vienmēr tiek darīts. Šajā konkrētajā gadījumā paziņojumā par sprieduma izpildi policijai tika norādīta gan notiesātā deklarētā dzīvesvieta, gan vēl viena tiesai zināmā adrese, un tiesai ir zināms, ka policija ir saņēmusi šo tiesas paziņojumu, gan arī spriedumu ar izpildi. No policijas nekas netika saņemts, un arī tiesa, mēs, patiešām nepamanījām, ka šāda problēma ar šo konkrēto lietu radusies," LTV skaidro Zemgales rajona tiesas tiesnese Līga Baltmane-Zepa.

Policistiem bija jāparūpējas, lai spriedums tiktu izpildīts un Ingus nonāktu aiz restēm. Policisti tiesas norādes neizpildīja, tiesa neizdarību nepamanīja, un sodītais līdz ieslodzījumam tā arī nenonāca.

"Šis lēmums bija iedots izpildīšanai vienam cilvēkam, kurš nav savu darbu kārtīgi izdarījis un ir aizgājis prom no policijas, līdz ar ko nav nodevis tālākos pienākumus citiem darbiniekiem," uzzinājusi detaļas, LTV skaidro Marta.

Policijā atzīst, ka Kuldīgas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonu rīcībā ir saskatāmas disciplinārpārkāpuma pazīmes, tomēr, kā teikts Valsts policijas Kurzemes reģionālās pārvaldes atbildē uz iesniegumu, "vienlīdz tiek konstatēts, ka kopš disciplinārpārkāpuma izdarīšanas ir pagājuši vairāk par diviem gadiem un ir iestājies discipināratbildības noilgums, kā arī minētās amatpersonas vairs neieņem amatus Valsts policijas Kurzemes Reģionālajā pārvaldē, tādējādi disciplinārlietu ierosināšana un amatpersonu saukšana pie disciplināratbildības nav iespējama."

Tāpat uzsvērts, ka tagad, 12. septembrī [2022.gadā], vairāk nekā divus gadus pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā, dzerājšoferis aiz restēm ir nonācis. Tiesa gan, šī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes atbilde ir pārsūdzēta un materiāli nosūtīti Valsts policijas Iekšējās kontroles birojam izvērtēšanai.

Zvērināts advokāts Aldis Alliks, lūgts komentēt šo gadījumu, norāda, ka viņa ieskatā šī lieta pavisam noteikti ir, maigi sakot, tāds skaļš brēciens saistībā ar Latviju kā tiesisku valsti.

"Man tiešām nenāca prātā, ka tādas lietas var notikt, un pēdējā laikā esmu dzirdējis, ka šī nav vienīgā tāda lieta. Cietušajiem ir tiesības vērsties tiesā, vispārējās jurisdikcijas tiesā, un prasīt morālā kaitējuma atlīdzību no valsts. Sāpīgā veidā, valstij maksājot, tā teikt, atverot maciņu, ir vienīgais veids, kā vērst uz labu, kā panākt, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos un arī konkrētajā gadījumā kaut kas reāli tiek panākts," norādīja advokāts.