foto: LETA
Demontējamo padomju režīmu slavinošu objektu dokumentēšanai un daļu saglābšanai piešķir 123 018 eiro
NKMP turpina saņemt pašvaldību iesniegumus, prognozēts, ka varētu būt nepieciešama dokumentēšana, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanas metodi, vēl vismaz trīs objektos.
Sabiedrība
2022. gada 2. novembris, 12:52

Demontējamo padomju režīmu slavinošu objektu dokumentēšanai un daļu saglābšanai piešķir 123 018 eiro

Jauns.lv/LETA

Latvijas Okupācijas muzeja biedrība un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem saņems 123 018 eiro, lai dokumentētu un saglabātu daļas no demontējamiem padomju režīmu slavinošajiem objektiem, šodien lēma valdībā.

Kultūras ministrija (KM) norāda, ka NKMP ir apzinājusi objektu izvērtēšanas un dokumentēšanas, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanu, izmaksas. NKMP ir noslēgusi līgumu par ģeofizikālās izpētes ar radiolokācijas metodi veikšanu sešiem objektiem, lai pārliecinātos par to atbilstību likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" noteiktajam izņēmumam - likums neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, arhitektoniskiem vai mākslinieciskiem veidojumiem, kuri atrodas karā kritušo karavīru apbedījuma vietās, kā arī padomju vai nacistiskā terora upuru piemiņas vietās.

KM atzīmēja, ka NKMP izveidotā darba grupa padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžas Latvijas teritorijā un demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, iekļaušanas Latvijas Okupācijas muzeja krājumā izvērtēšanai, kurā ietilpst pārstāvji no NKMP, Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības, izvērtējot demontējamo objektu sarakstu, līdz 2022. gada augusta sākumam noteica 19 objektus, kam veicama dokumentēšana, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanas metodi, savukārt līdz 2022. gada 30. septembrim noteikti vēl pieci objekti.

Ņemot vērā, ka NKMP turpina saņemt pašvaldību iesniegumus, prognozēts, ka varētu būt nepieciešama dokumentēšana, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanas metodi, vēl vismaz trīs objektos. NKMP papildu lāzerskenēšanai nepieciešama izpēte ar radiolokācijas metodi, lai noteiktu sešu objektu atbilstību likumā noteiktajam izņēmumam - likums neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, arhitektoniskiem vai mākslinieciskiem veidojumiem, kuri atrodas karā kritušo karavīru apbedījumu vietās, kā arī padomju vai nacistiskā terora upuru piemiņas vietās.

Ar objektu demontāžu saistīto darbību īstenošanai NKMP 2022. gada augustā veica cenu aptauju un izvēlējās izdevīgāko piedāvājumu, rezultātā noslēdzot līgumu par darbu izpildi ar SIA "SV Solutions" par 69 877 eiro. 2022. gada oktobrī NKMP ir izsludinājusi cenu aptauju dokumentēšanas, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanas metodi, darbiem vēl piecos objektos un papildu paredzot, ka būs vēl līdz trīs objektiem, un izvēlējās pretendentu ar līguma summu 19 811 eiro ar SIA "SV Solutions", un līdz ar to kopā nepieciešams finansējums 89 688 eiro apmērā.

Latvijas Okupācijas muzejs ir uzsācis nodrošināt muzeja krājumā iekļauto demontēto objektu oriģinālo detaļu un fragmentu uzturēšanu, saglabāšanu, pieejamību, izpēti un sabiedrības izglītošanu. Latvijas Okupācijas muzeja speciālisti ir piedalījušies NKMP organizētās darba grupas sēdēs. Tāpat Latvijas Okupācijas muzejs nodrošina pašvaldību iesniegtās informācijas izskatīšanu, lai sniegtu atzinumus par Latvijas Okupācijas muzeja krājumā iekļaujamiem demontēto objektu oriģinālajām detaļām vai fragmentiem, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme.

Latvijas Okupācijas muzejs līdz 2022. gada 28. septembrim ir izvērtējis 78 demontējamos objektus un Latvijas Okupācijas muzeja krājuma komisija ir pieņēmusi lēmumu iekļaut Latvijas Okupācijas muzeja krājumā 29 demontējamo objektu fragmentus. Sadarbībā ar ekspertiem ir veikta novietņu un teritoriju novērtēšana Latvijas Okupācijas muzeja krājumā iekļauto demontēto oriģinālo detaļu vai fragmentu glabāšanai, kā atbilstošu izvēloties teritoriju ar angāru Jelgavas novadā, Vircavas pagastā, Oglainē.

Latvijas Okupācijas muzeja krājumā iekļauto padomju režīmu slavinošo objektu, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme. Latvijas Okupācijas muzeja personāla izmaksas deleģētā valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai 2022. gadā ir 12 619 eiro.

Glabāšanas noliktavas angāra Oglainē, Vircavas pagastā plānotās iekārtošanas izmaksas ir 13 322 eiro, izmantošanas izmaksas ir 6358 eiro, biroja un administratīvās izmaksas novietnes izmantošanai ir 1028 eiro. Latvijas Okupācijas muzeja faktiskās personāla, novietnes iekārtošanas un uzturēšanas izmaksas līdz 2022. gada 15. oktobrim ir 12 157 eiro un vēl 2022. gadā personāla, novietnes iekārtošanas un uzturēšanas izmaksas ir plānotas 21 172 eiro apmērā. Kopējās objektu pieņemšanas un uzglabāšanas izmaksas 2022. gadā ir 33 329 eiro.