Sabiedrība
2022. gada 26. oktobris, 09:49

"Visiem koka ēkas pārsvarā!" Ļaudis Sēlijā satraukušies par VUGD posteņu slēgšanu

Jauns.lv

No pieciem Sēlijas mazpilsētu ugunsdzēsēju iecirkņiem otrdien divi bija slēgti. Jaunjelgavu no tuvākā kaimiņposteņa šķir 15 kilometru, bet Aknīsti – gandrīz 30 kilometru. Iedzīvotāji reģionā par situāciju ir šokā, nomaļos lauku ciematus ir grūti sasniegt, bet mazpilsētās ugunsnedrošību rada vecā koka apbūve, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Trīs Sēlijas mazpilsētas – Nereta, Viesīte un Aknīste – atrodas apmēram 25 minūšu brauciena attālumā viena no otras. Nu jau nedēļu ugunsdzēsēji vienu no saviem posteņiem uz diennakti slēdz. Tas notiek pamīšus, tātad tā ir kā sava veida laimes spēle, ja izcelsies ugunsnelaime.

"Mums ir trīs cilvēku trūkums. Viens ir atvaļinājumā, un vēl viens mācās, tātad vēl divi mīnusā. Mēs nevaram ar esošo personālu nodrošināt to, ka katru dienu šeit strādā," LTV norāda Aknīstes posteņa komandieris Ivars Osma.

Tieši zemā atalgojuma dēļ šogad darbu Neretas postenī pametuši divi ugunsdzēsēji. Šomēnes neliels algas pieaugums sagaidīts, taču – ar rūgtumu.

"Ir saskatāms, ka tieši vadībai varbūt ir procentuāli lielāks pieaugums pie algas nekā pašiem ugunsdzēsējiem. Ja varbūt kādreiz motivēja tas, ka varēji diennakti strādāt, bet trīs dienas tev bija brīvas, tad šobrīd, pie šīs situācijas, to vairs nav iespējams nodrošināt," pauž Neretas posteņa komandieris Armands Aivis Gorbačovs.

Ugunsdzēsēji Neretā atceras arī kādu konkrētu gadījumu – dega dzīvoklis, no kura izkļūt nespēja invalīds. Pusstundas laikā izdevās izglābt gan cilvēku, gan nodzēst liesmas un tikai tad ieradās kolēģi no Viesītes.

Šokā par situāciju ir arī Neretā sastaptie iedzīvotāji. Kā norāda vietējā iedzīvotāja Ilze, situācija ir patiesi bīstama. "Nevar jau paspēt ne atbraukt, neko."

Tam piekrīt arī Gunita: "Visiem malkas apkure, dūmvadi. Redziet, kādas mums mājas – koka ēkas pārsvarā. Es pat nezinu... Šausmīgi tas ir!"

25 minūtēs var iekļauties, ja jābrauc no pilsētas uz pilsētu, bet, ja jānokļūst nomaļā lauku ciemā, jābrauc vēl ilgāk. Turklāt laukos ir ne tikai viensētas, bet, piemēram, Mazzalves pagastā – sociālās aprūpes centrs, Gārsenes pagastā – slimnīca.

Viesītē vēl pirms diviem gadiem pašvaldība ugunsdzēsējiem piešķīra un pielāgoja savā īpašumā esošu ēku. Vecajā vairs nebija iespējams strādāt, un Nodrošinājuma valsts aģentūrai naudas, lai to remontētu, nebija.

"Piešķīrām naudu, izremontējām. Pēc tam viņi pateica, ka nav, par ko maksāt īri. Arī to mēs viņiem neprasām. Tā īstenībā ir bezkaunība no ministrijas puses," pauž Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks ("Apvienība Iedzīvotāji").

Ja jaunus darbiniekus neizdosies atrast, vietējie lēš, ka pieaugs slogs brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem. Jēkabpils novadā vien brīvprātīgie strādā jau divos ciemos. Pašvaldībā novērots, ka arī citu operatīvo dienestu klātbūtne reģionā samazinājusies – iecirkņos strādā mazāk policistu un ātrās medicīniskās palīdzības darbinieki retāk strādā naktīs.