foto: LETA
Ķīpsalā sākušas darboties viedās gaismas
Pirmais viedās pilsētas pilotprojekta risinājums Ķīpsalā - viedais apgaismojums.
Sabiedrība
2022. gada 17. oktobris, 13:47

Ķīpsalā sākušas darboties viedās gaismas

Jauns.lv/LETA

Ķīpsalā sācis darboties tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" ierīkotais viedais apgaismojums, kas pielāgojas satiksmes plūsmai, pavēstīja "Tet" pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viedās pilsētas pilotprojekts Ķīpsalā top sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), Rīgas domi, pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma" un "Draugiem Group" meitasuzņēmumu "Idea Lights".

"Tet" ar viedajām gaismām aprīkojis kopumā 55 stabus Ķīpsalā, un uz stabiem, kas ir aprīkoti ar jaunajām LED lampām un kustības sensoriem, ir pieejamas uzlīmes ar QR-kodu, kuru ieskenējot var noskaidrot ietaupīto elektroenerģiju, satiksmes intensitāti konkrētajā ielas posmā un oglekļa dioksīda emisiju samazinājumu.

"Tet" korporatīvās attīstības direktors Māris Dreimanis norāda, ka līdz šim uzņēmums testējis dažādas gaismas intensitātes variācijas, lai atrastu labāko, kas gan palīdzēs uzlabot energoefektivitāti, gan apmierinās iedzīvotāju vēlmes. Tumšajā diennakts laikā ielas nepaliks neapgaismotas, bet apgaismojuma intensitāte tiks būtiski samazināta, kamēr uz ielām nav kustības, tādējādi palīdzot ievērojami samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Uzņēmums izskata iespēju aprīkot ar kustības sensoriem arī stabus ielu pretējās pusēs, lai tie vēl labāk reaģētu uz visiem satiksmes dalībniekiem, un vienlaikus "Tet" aicina arī rīdziniekus iesaistīties pilotprojekta veidošanā, sūtot savas atsauksmes par gaismu darbu, lai kopā atrastu vislabāko risinājumu.

Nākamie soļi, ko "Tet" plāno ieviest, ir vides un gaisa kvalitātes staciju ierīkošana, kā arī gudro stāvvietu risinājuma testi.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2021.gadā bija 200,618 miljoni eiro, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11% un bija 26,778 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.