foto: IMAGO/Schöning/Scanpix
Latvija kopīgi ar Igauniju turpinās darbu pie iepriekš paredzētās pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes
Sistēma IRIS-T SLS MK III. Vācija. 2005. gads./ Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2022. gada 13. oktobris, 23:52

Latvija kopīgi ar Igauniju turpinās darbu pie iepriekš paredzētās pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz Latvijas pievienošanos Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidei, Latvija kopīgi ar Igauniju turpinās darbu arī pie iepriekš paredzētās pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM).

15 NATO dalībvalstīm, kuru vidū ir arī Latvija un Lietuva, vienojušās par Vācijas ierosināto Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidi.

Nodomu deklarāciju par Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmas "European Sky Shield" (Eiropas debesu vairogs) izveidi ceturtdien Briselē parakstīja Beļģija, Bulgārija, Čehija, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Ungārija un Vācija. Projektam pievienoties plāno arī Igaunija.

Vācijas ierosinātais projekts paredz apvienot dažādas pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas paredzētas ballistisko un spārnoto raķešu, kā arī kaujas bezpilota lidaparātu iznīcināšanai. Tādas sistēmas ir arī vācu "Iris-T", no kurām vienu Vācija nesen piegādāja Ukrainai, lai gan pat Vācijas bruņotajos spēkos šīs sistēmas pagaidām vēl nav. Raķešu pārtveršanai tiek izvērtēta arī ASV un Izraēlas izstrādātā sistēma "Arrow 3".

Latvijas AM aģentūrai LETA pavēstīja, ka ceturtdien parakstītā nodomu vēstule paredz to, ka valstis ir vienojušās sadarboties jautājumā par pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidi, kas nozīmē iespējamo sistēmu iegādi, uzturēšanu un apmācību.

Vienlaikus šāda kopīgu spēju attīstība nākotnē būs iespējama, ja Latvijai un pārējām šīs iniciatīvas valstīm būs vienots redzējums un nepieciešamība par kopīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi. Tāpat AM uzsver, ka pašreizējo Latvijas lēmumu par pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi kopīgi ar Igauniju šī vienošanās neatceļ un tas neietekmēs nacionālās pretgaisa aizsardzības spējas attīstības plānu.

Par vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām ir pieņemts lēmums vidējā rādiusa sistēmas iegādāties kopā ar Igauniju. Vasarā Madridē NATO samita laikā Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstīja kopīgu nodomu vēstuli par iegādes veikšanu. Pašlaik notiek kopīgs darbs pie iepirkuma tālākās īstenošanas.