Kultūra
2022. gada 14. oktobris, 07:12

VIDEO: ukraiņu režisore Nacionālajā teātrī iestudējusi izrādi par atgriešanos mājās un ģimenē

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē jau pāris nedēļu skatītājus aizkustinājumā raudina un vienlaikus smīdina ukraiņu režisores Larisas Semirozumenko iestudējums “Suņa māja”. Lugas autore ir ukraiņu jaunā dramaturģijas zvaigzne Marina Smiļaneca. Izrāde ir par trīs brāļiem, kuri dzīves laikā attālinājušies un ilgi krājuši dusmas un senus aizvainojumus cits uz citu.

Atgriezties bērnības mājā un citam pie cita viņiem liek tēva nāve un jautājums, ko iesākt ar uzticamo ģimenes locekli – suni Kubiku. Suns, ko atveido Ģirts Jakovļevs vai Jānis Skanis, ir izrādes vienojošais elements. Viņš brāļus uzklausa, nerunā daudz, bet pasaka galveno.

Larisa Semirozumenko stāsta: “Suns izrādē ir vislielākais cilvēks. Mājas gars, ģimenes dvēsele, attiecību sasaiste. Viņš ir milzīga mīlestība, visu saprotošais, vispārākais absolūts. Viņa esamība izrādē brāļus nemitīgi virza uz apvienošanos.”

Vecāko, šķietami prātīgāko un veiksmīgāko brāli spēlē Egils Melbārdis, vidējo brāli ar mēreniem panākumiem darbā un personīgajā dzīvē – Romāns Bargais, bet Uldis Siliņš atveido dumpiniecisko pastarīti, kurš pametis studijas, tirgo marihuānu un necieš, ka brāļi viņu sauc par Sīko. Viņu brīžiem gandrīz naidīgajai trijotnei izrādes gaitā pievienojas sen nesatiktā kaimiņu meitene Aņuta, ko spēlē vai nu Jana Ļisova, vai Elizabete Skrastiņa. Aņuta sakās atnākusi pēc padoma pie brāļu tēva, vēl nezinot, ka viņš ir miris. Viņa aizbrauc, to tā arī neuzzinājusi, toties viņas klātbūtne liek brāļiem pamazām atmaigt citam pret citu. Taču, kad šķiet, ka visi jau salabuši, un atliek vien izlemt, kurš pie sevis ņems Kubiku, viņu dzīvē ienāk Aņutas noslēpums.

Pievienotajā video redzēsi izrādes fragmentus un uzzināsi, ko aktieri, režisore un lugas autore uzskata par šā iestudējuma galveno vēstījumu.