foto: LETA
Ar pielāgotajām Covid-19 vakcīnām līdz šim potēti 24 502 cilvēki
Covid-19 vakcīna.
Sabiedrība
2022. gada 13. oktobris, 12:41

Ar pielāgotajām Covid-19 vakcīnām līdz šim potēti 24 502 cilvēki

Jauns.lv/LETA

Līdz šim ar pielāgotajām Covid-19 vakcīnām vakcinējušies 24 502 cilvēki, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 no 12. septembra pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

"Veselības centru apvienības" (VCA) valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa norādīja, ka pielāgotajās vakcīnās dažādu omikrona paveidu neitralizējošo antivielu līmenis ir augstāks un tās ir izveidotas tā, lai efektīvāk pasargātu no saslimšanas ar Covid-19.

VCA vadītāja norāda, ka iedzīvotājiem ir iespēja konsultēties ar savu ģimenes ārstu un hronisku slimību pacientiem - ar savu ārstējošo ārstu, lai pieņemtu lēmumu attiecībā uz vakcinēšanos. Viņa aicina ņemt vērā arī to, kā noritējušas iepriekšējās vakcinācijas reizes, kāds ir veselības stāvoklis.

Vakcināciju pret Covid-19 ir iespējams apvienot ar vakcināciju pret sezonālo gripu. "Būtiski, ka pārslimošana vakcīnas devai netiek pielīdzināta un arī šiem iedzīvotājiem ir ieteicams vakcinēties," pauž VCA vadītāja.

Iedzīvotājiem, kuri vēlas pieteikties vakcinācijai, ir jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat kā līdz šim vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē "manavakcina.lv".

Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendāciju, sezonāla vakcinācija pret Covid-19 ir ieteicama visai sabiedrībai.

Vienlaikus vakcinācija stingri rekomendējama veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam un grūtniecēm.