Ļaudis ierodas uz "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" pirmizrādi Dailes teātrī

Dailes teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvoja režisora Mārtiņa Eihes iestudējums "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu". Režisores Eihe Dailes teātrī iestudējis lugu ...

gallery icon
Kultūra
2022. gada 9. oktobris, 23:16

FOTO: skatītāji ierodas uz "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" pirmizrādi Dailes teātrī

Jauns.lv/LETA

Dailes teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvoja režisora Mārtiņa Eihes iestudējums "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", informē teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Režisors Eihe Dailes teātrī iestudējis lugu "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" ("Last Days of Judas Iscariot"), kuras autors ir Stīvens Edlijs Girgis. Laikrakstos "Time" un "Entertainment Weekly" tā bijusi minēta starp desmit labākajām lugām.

Vārpiņa stāsta, ka izrāde ir gudra komēdija par ārkārtīgi nopietnām tēmām: mirušās slavenības, svētie un vēsturiskie personāži tiesā juku jukām nomaina viens otru.

Savukārt iestudējuma veidotāji brīdina skatītājus par to, ka lugā smejas par nāvi, vardarbību un pašnāvību (konkrēti - pakāršanos olīvkokā). Tēli runā asprātīgas replikas, kurās daži varētu saklausīt homofobiju un seksismu. Būs dzirdami izteicieni, kas vērsti pret īriem (un tēli nekautrīgi smejas arī par citu tautību rudiem un vasarraibumainiem cilvēkiem). Ir dzirdami melni joki par ēšanas traucējumiem, tiek lietoti vārdi, kuri varētu aizskart romu izcelsmes cilvēkus. Necenzēti vārdi ir palikuši necenzēti. Tiek ironizēts par antisemītismu, un dažām personām patiešām ir antisemītiski uzskati (kaut liela daļa personu ir ebreji). Tomēr tam visam pāri asprātīgā veidā luga risina katram paškritiskam cilvēkam svarīgu jautājumu, vai sirdsapziņas mokas nav nāvējošākas par jebkuru citu sodu.

Izrādē spēlēs plašs Dailes teātra aktieru ansamblis: Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Advokāte), Kaspars Dumburs (Prokurors), Artis Robežnieks (Tiesnesis), Niklāvs Kurpnieks (Sātans), Ieva Segliņa (Māte Terēze), Dārta Daneviča (Marija Magdalēna), Aldis Siliņš (Bailiffs), Juris Bartkevičs (Freids), Gints Grāvelis (Poncijs Pilāts), Andris Bulis (Svētais Pēteris), Mārtiņš Upenieks (Jēzus no Nācaretes), Lauris Dzelzītis (Jūdas Iskariots), Kristīne Nevarauska (Svētā Monika), Lilita Ozoliņa (Jūdas mate), Imants Strads (Bučs Hanīvils).

Izrādes kostīmu autore ir Rūta Kuplā, scenogrāfe - Pamela Butāne.